StoryEditor
Hrvatska i svijetSTRAVA U NIZOZEMSKOJ

Prosvjedi u Rotterdamu zbog lockdowna i Covid potvrda prerasli u nasilni sukob: policija ustrijelila najmanje dvije osobe, centar grada demoliran, gore policijski automobili

Piše PSD
20. studenog 2021. - 09:12

Nizozemska policija ispalila je pucnje upozorenja i upotrijebila vodene topove nakon što su u Rotterdamu izbili neredi zbog novih koronamjera, prenosi Jutarnji list.

Prosvjednici su bacali kamenje i petarde te zapalili policijskli auto.

image
Prosvjedi u Rotterdamu
Killian Lindenburg/AFP

Stotine prosvjednika okupili su se kako bi pokazali svoj bijes zbog vladina plana da kontroverzne covid propusnice mogu posjedovati isključivo cijepljeni i građani koji su preboljeli covid-19, dok se negativan test više ne bi priznavao. Mnogima je kao povod poslužio i lockdown u koji je Nizozemska ušla prije tjedan dana, a nekima povrh svega nije dobro sjela ni vladina najava da će zabraniti novogodišnji vatromet.

Nizozemska je prošli tjedan uvela trotjedni parcijalni lockdown s obzirom da se povećao broj novih slučajeva zaraze.

Policija je ispalila nekoliko pucnjeva jer je 'situacija postala opasna po život', kazala je Reutersu glasnogovornica policije Patricia Wessels. To je rezultiralo ozljeđivanjem barem dvoje ljudi.

image
Prosvjedi u Rotterdamu
AFP

Rotterdam je u izvanrednom stanju, a zbog nasilja je zatvoren i glavni željeznički kolodvor. Centar grada je demoliran, a osim dvije osobe koje je ustrijelila policija, ima još ozlijeđenih, agencija dpa javlja da ih je najmanje 7, među njima i neki policajci. Tijekom noći je uhićeno više desetaka osoba.

Snimke objavljene na društvenim mrežama pokazuju zapaljene policijske automobile i prosvjednike koji bacaju kamenje na policiju u jednoj od glavnih trgovačkih ulica u tom gradu. Neki ljudi na društvenim mrežama dijelili su slike čovjeka za kojeg su rekli da ga je nastrijelila policija, no policija kaže da iako su vidjeli fotografije, još ne znaju kako je osoba ozlijeđena.

image
Prosvjedi u Rotterdamu
AFP

Nizozemska je nova ograničenja uvela prošle subote nakon zabilježenog rekordnog broja novozaraženih od početka pandemije.

image
Prosvjedi u Rotterdamu
Remco Koers/AFP

Prosvjednici su se sukobili s policijom i u Haagu nakon što su nove mjere najavljene.

Prosvjednici u Rotterdamu izrazili su svoje nezadovoljstvo vladinom odlukom o uvođenju covid propusnica samo za one koji su cijepljeni ili su se oporavili od covid-19.

image
Prosvjedi u Rotterdamu
Remco Koers/AFP

Ranije u petak, vlada je zabranila vatromet na Novu godinu i to već drugu godinu zaredom. Ta je mjera, kako su objasnili, uvedena kako bi se 'izbjegao dodatni pritisak na zdravstvo', poručili su iz vlade, piše Jutarnji list.

20. siječanj 2022 06:22