StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetIZUMITELJ ROBERT PETRUŠIĆ OSVOJIO SVJETSKO SREBRO

Prošao je pakao droge i liječenje, a sada živi mirni obiteljski život i dijeli lekcije Kinezima

Piše Ante Šunjić
14. listopada 2023. - 07:30

Mladi Pločanin Robert Petrušić na sajmu inovacija Inova 2023. osvojio je srebrenu medalju u kategoriji sport/slobodno vrijeme/rekreacija. Iako mlad, u životu je imao značajne padove i uspone, a, osim što daje doprinos društvu, učen vlastitim iskustvom poslao je jaku poruku mladim ljudima. Ovo je njegova priča o padu, podizanju i uspjehu koji, kako stvari stoje, nije konačan.

image

Robert Petrušić sa suprugom i djecom

Ante Šunjić

Četiri segmenta izuma

“Gotovo 20 godina se bavim izumima, a sve je počelo s lego kockicama i rastavljanjem igračaka na navijanje. Iz te dječačke znatiželje i želje da pomognem ljudima razvila se strast za rješavanjem problema. Za mene je izumiteljstvo jedan od jačih alata kojim se može unaprijediti život svih bića na Zemlji i Planeta Zemlje. Način na koji ja stvaram izume se sastoji od četiri segmenta: prepoznavanje problema, razmišljanje o problemu, uspoređivanje sa sličnim problemima, pronalaženje rješenja. U zadnjih 15 godina sam detaljno razradio nekoliko stotina problema, a dosta sam ih po dvadesetak puta iznova i iznova unaprjeđivao. Kao najveći problem u izumiteljstvu se nažalost pokazalo ono što bi trebalo biti najmanje bitno: novac. Sve moje ideje su uglavnom u rangu vrijednosti izrade prototipa 500 do 2000 eura, a život mi se tako posložio da nažalost jako rijetko imam te novce dostupne za ulaganje u izume. Moja odskočna daska bilo je osnivanje Udruge mladih Nova i prijavljivanje na natječaj grada Ploča. Tu sam dobio prvi 3D printer s kojim sam mogao puno lakše i brže prototipirati svoje izume”, kaže nam Robert.

Oko godinu dana nakon toga pojavila se korona i Robert je s istim printerom sudjelovao u akciji izrade vizira za medicinsko osoblje i u svojoj kući izradio otprilike 300 vizira koje je podijelio medicinskom osoblju u Pločama, Vrgorcu, Opuzenu, Metkoviću, Podaci i Makarskoj.

image

Robert Petrušić, inovator iz Ploča

Ante Šunjić

Svemoćni 3D printer

“Tu sam dobio priliku da pokažem lokalnom stanovništvu koliko je moguće pomoći sa jednim malim strojem - 3d printerom. Poslije toga sam kao predsjednik Udruge mladih Nova potpisao ugovor sa EU: Stem centar Ploče koji je iznosio tadašnjih 1.2 milijuna kuna. Nedugo zatim sam iz osobnih razloga otišao sa mjesta predsjednika Udruge ali sam do kraja projekta ostao u Udruzi kao voditelj radionica za djecu iz područja robotike, 3d modeliranja i 3d printanja”, kaže nam ovaj mladi pločanski inovator i dodaje kako je najveće priznanje njegovom radu došlo ove godine kada je osvojio srebrnu medalju na sajmu inovacija Inova 2023, gdje mu je put financirala Zajednica tehničke kulture Dubrovnik kroz projekt Udruga mladih Nova. “Tamo sam otišao čisto da vidim prvi put kako se to radi, kako sve funkcionira i da pokušam pokazati svoj izum u najboljem svijetlu. Dobio sam srebrenu medalju ali i jedno ogromno iskustvo i veliku želju da sljedeće godine dođem sa barem pet do deset prototipova i da pokušam ostvariti što bolji uspjeh. O samom uređaju za koji sam dobio nagradu: to je nova verzija stare kineske igračke za izbacivanje propelera (helikoptera) potezanjem konopa. Moj uređaj može to sve, ali brže, više, bolje, jače i naravno, ne samo propelere već i boću, kotač, može praviti žabice sa propelerima na mirnoj vodi, može izbacivati do 5 propelera od jednom i može vrtjeti razne vrste zvrkova i “spinnera”. Sam uređaj sam napravio iz pobune prema kineskim uređajima koji su jedini dostupni na tržištu i toliko su neispravni i neupotrebljivi da sam proveo preko četiri mjeseca efektivnog rada u razdoblju od tri godine da bih napravio uređaj koji je tisuću puta bolji od njihovog za samo 4 puta veću cijenu. Jedini problem kod uređaja je to što je toliko jak da više nije za djecu, pa je tako postao igračka za odrasle zbog više od 5000 okretaja u minuti kod samo jednog potezanja

konopa”.

Nikad ne odustajte!

- Ja sam sa samo 13 godina postao ovisnik o marihuani a kasnije i o raznim drugim drogama zbog čega sam šest puta bio hospitaliziran i prošao jako teške situacije u životu. Deset godina otkako sam čist, samo jedno želim reći: ne odustajte od svojih snova, trudite se da budete bolji, odričite se gluposti koje vam ne trebaju da bi dopustili lijepim stvarima da uđu u vaš život. Nikad nije kasno, a većina stvari koje želite su jako lako ostvarive i moguće. Samo se trudite i ne odustajte. Dajte sebi pravu šansu, dajte sebi istu šansu koju dajete dilerima i poker aparatima. Život je bolji bez: droge, kocke, cigara, opijanja i bilo čega što vam šteti. Danas ja preferiram: svježe cijeđeni sok od mandarine, domaći ledeni čaj od mente, šetnju sa svojom djecom i ženom, igranje, rad u polju i pomaganje ljudima.

image
Ante Šunjić
image

Uređaj za koji je dobio nagradu je nova verzija stare kineske igračke za izbacivanje propelera (helikoptera) potezanjem konopa

Ante Šunjić
image

Robert Petrušić, inovator iz Ploča

Ante Šunjić
28. travanj 2024 03:21