StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetZAVRŠEN VAŽNI PROJEKT:

”Promicanje održivog razvoja prirodne baštine doline Neretve” je veliki doprinos podizanju kvalitete života

Piše dv
28. lipnja 2021. - 15:20
održana završna konferencija projekta ”Promicanje održivog razvoja prirodne baštine doline Neretve”.Arhiv DnŽ

U Dubrovniku je u ponedjeljak održana završna konferencija projekta ”Promicanje održivog razvoja prirodne baštine doline Neretve”.

Riječ je o projektu vrijednosti 14,3 milijuna kuna čiji je nositelj Dubrovačko-neretvanska županija, a projektni partneri su Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode – Dubrovačko-neretvanske županije, Grad Metković i Grad Ploče, a za koordinaciju partnera i prijavu zadužena je Regionalna razvojna agencija Dubrovačko-neretvanske županije – DUNEA. Kao suradnici na projektu sudjeluju i Turistička zajednica Dubrovačko-neretvanske županije, Turistička zajednica grada Ploče, Turistička zajednica Grada Metkovića i Hrvatsko planinarsko društvo Grabovica.

image
održana završna konferencija projekta ”Promicanje održivog razvoja prirodne baštine doline Neretve”.
Arhiv DnŽ

Projekt se provodi u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014-2020., a financiran je iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova. Ukupna vrijednost projekta iznosi 14.356.064,90 kn, prihvatljivi troškovi su 14.048.072,02 kn od čega 10.536.054,01 kn iznosi potpora EU. Partneri sufinanciraju projekt u iznosu 3.512.018,01 kuna.

Župan Nikola Dobroslavić rekao je ovom prilikom kako je Dubrovačko-neretvanska županija najuspješnija u privlačenju sredstava iz EU, a kako usprkos činjenici da se pritom misli na najveće infrastrukturne projekte poput Pelješkog mosta i Zračne luke Dubrovnik, u tijeku je još 150 ‘manjih projekata koji podižu kvalitetu života na jugu Hrvatske.

image
održana završna konferencija projekta ”Promicanje održivog razvoja prirodne baštine doline Neretve”.
Arhiv DnŽ

”Na Korčuli smo primjerice imali jedan recimo sličan projekt ovome – ”Putevima prošlosti”. Takvi ‘manji projekti’ pridonose kvaliteti života ljudi, pridonose razvoju turizma te postaju dio kulturne baštine. Mi u dolini Neretve imamo već nove projekte poput izgradnje Vatrgogasnog doma u Kuli Norinskoj i nabavke vatrogasne opreme”, rekao je župan Dobroslavić.

Voditelj projekta i pročelnik UO za zaštitu okoliša, imovinsko-pravne i komunalne poslove Miho Baće predstavio je rezultate i ostvarene ciljeve naglasivši kako će projekt formalno završiti, no kako će njegov utjecaj ostati godinama što dolaze.

Okupljenima su se prigodno obratili i ravnateljica RRA DUNEA Melanija Milić, ravnateljica JU za za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije Marijana Miljas Đuračić, a nazočili su i zamjenik župana Joško Cebalo, savjetnica župana Žaklina Marević, gradonačelnik Metkovića Dalibor Milan, predstavnik Grada Ploča i drugi uzvanici.

U sklopu projekta, realizirano je tako uređenje posjetiteljskog centra Vrata Neretve i planinarskog doma – rekonstrukcija škole u Baćini, uređenje izložbenog prostora – postav muzeološke koncepcije za „prvu prostoriju” Prirodoslovnog muzeja u Metkoviću kao i uređenje edu-eko kompleksa i izgradnja vjetro-orgulja na brdu Trovro u Rogotinu koje su pak u fazi čekanja uporabne dozvole.

image
održana završna konferencija projekta ”Promicanje održivog razvoja prirodne baštine doline Neretve”.
Arhiv DnŽ

Postavljene su i uređene promatračnice za bioraznolikost s edukativnim sadržajem te postavljene informativne ploče edukativnog karaktera na Baćanskim jezerima, a napravljena je i revitalizacija i uređenje poučnih staza i šetnica namijenjenih pješacima na području značajnog krajobraza Predolac-Šibenica. Nadalje, uređen je edu-eko vrt u sklopu osnovne škole fra. Ante Gnječa u Staševici, uređeno eko dječje igralište edukativnog sadržaja na temu zaštićenih dijelova prirode u Otrić Seocima, a nabavljena je i postavljena oprema i sustav tehničke zaštite na području Predolac-Šibenica i brdu Babina Gomila.

04. svibanj 2024 20:24