StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetNe znaju zašto ginu

Procurilo očajničko pismo ruskih vojnika: ‘Šalju nas u smrt samo zbog vlastitog napredovanja. Ljude nazivaju mesom‘; Pojavila se i snimka jednog od udara na njihovu brigadu

Piše Anita Belak-Krile/sd
7. studenog 2022. - 13:47
Pripadnici 155. zasebne ruske brigade mornaričkog pjašaštva pozirali su u Mariupolju, a sad šalju pisma i žale se guverneru  screenshot twitter

Ruski blogeri pišu kako je više ruskih pripadnika mornaričkog pješaštva poginulo tijekom četiri dana napadajući mjesto Pavlivka u Donjeckoj oblasti nego što ih je ukupno poginulo tijekom Prvog čečenskog rata. Ocjenjuju kako je ofenziva na Pavlivku pokrenuta u lošem trenutku uz velike žrtve, a nisu osvojili ni pedalj teritorija, piše Slobodna Dalmacija.

Najviše su pokošeni pripadnici 155. zasebne mornaričke brigade ruske Pacifičke flote koji su poslali pismo guverneru Primorskog kraja, Olegu Kožemjaku. Isti oni, koji su pozirali u razrušenom Mariupolju, sad se žale kako su pretrpjeli velike gubitke ljudi i opreme u blizini Pavlivke. Kukaju kako ih njihovi zapovjednici šalju da ginu kao topovsko meso samo zbog vlastitog napredovanja. Vojnici su dovedeni u Ukrajinu s krajnjeg istoka Rusije, iz razvijene primorske regije čije je središte grad Vladivostok.

Proruski vojni Telegram kanal Siva zona objavio je tekst pisma, u kojem stoji da su u samo četiri dana imali "preko 300 ubijenih, ranjenih i nestalih za vrijeme neshvatljivog napada na mjesto Pavlivka“. Prema autorima pisma, njihovi zapovjednici - general pukovnik Rustam Muradov i njegov zemljak Akhmedov - planirali su ofenzivu uz ogromne žrtve samo kako bi prvi "zaradio povlastice kod načelnika Glavnog stožera Valerija Gerasimova“, a drugi "dobio titulu heroja Rusije".

"Nije ih briga ni za što, osim da se pokažu. Ljude nazivaju mesom", stoji u pismu. Vojnici se žale da njihove kolege besmisleno ginu, a neprijatelj ih ima na dlanu.    

I ruski propagandist, vojni dopisnik Sveruske državne televizije i radija Aleksandar Sladkov piše o teškim ruskim gubicima kod Pavlivke na prilazima Vugledaru. Navodi kako vojnici 155. mornaričke brigade pozivaju guvernera Primorja da kontaktira Ministarstvo obrane i upozori ih na "besmislene i velike gubitke u ovoj akciji".

Prije mjesec dana ruski vojni vrh smijenio je zapovjednika istočnog vojnog okruga, general-pukovnika Aleksandra Čajka i na njegovo mjesto imenovao general-pukovnika Rustama Muradova. Istočni vojni okrug pokriva postrojbe na ruskom Dalekom istoku, a trenutačno je većina vojnika raspoređena u Ukrajini.

Muradov, kojemu je EU u veljači nametnuo sankcije, služio je prije u Donbasu i zapovijedao ruskim mirovnim snagama u Nagorno-Karabahu, odmetnutoj regiji Azerbajdžana u kojoj žive većinski Armenci.

Video iz ukrajinske 72. mehanizirane brigade pokazuje udare na 155. rusku brigadu mornaričkog pješaštva. Vide se i dva uništena tenka T-80BVM, BMP-3 (ostali su vjerojatno napušteni) i uništeni kamioni s gorivom.

Rusko Ministarstvo obrane: "Lažu blogeri, akcija nije besmislena‘  

Nakon što je pismo dospjelo u javnost rusko Ministarstvo obrane poduzelo je za njih prilično neobičan korak i demantiralo izvješća ruskih vojnih blogera. Navode kako nije točno da je 155. jedinica mornaričkog pješaštva pretrpjela "velike, besmislene gubitke u ljudstvu i opremi". Naprotiv, uvjeravaju da je tijekom 10 dana postrojba napredovala pet kilometara u ukrajinske obrambene položaje jugozapadno od Donjecka.

Također, Kremlj opovrgava da su spomenuti zapovjednici brigade pokazali nekompetentnost.

25. travanj 2024 00:59