StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetNova prijetnja

Procurila vojna tajna, razotkriven dogovor Rusije i Irana: Sad se zna što je Putin poslao Teheranu za dronove kamikaze

Piše F. L./JL
8. studenog 2022. - 20:34

Ruski vojni zrakoplov Ilyushin IL-76 doletio je u zračnu luku Teheran, u ranim jutarnjim satima 20. kolovoza, sa 140 milijuna eura, britanskim protutenkovskim projektilom (NLAW), američkim protutenkovskim projektilom Javelin i protuzračnim projektilom Stinger, rekao je izvor za Sky News, odajući vojnu tajnu pod uvjetom da ostane anoniman. Za tu pošiljku od Irana Rusi su dobili dronove, tvrdi izvor.

Oružje je bilo dio pošiljke britanske i američke vojne opreme, prvotno namijenjene ukrajinskoj vojsci, koja je zatim "pala u ruske ruke", otkrio je izvor. Rekao je i kako bi ova pošiljka mogla omogućiti Irancima da prouče zapadnu tehnologiju i zatim ju kopiraju, piše Jutranji.

Nudeći dokaze o navodnoj transakciji 20. kolovoza, tijekom koje su Rusi od Iranca za ratni plijen dobili dronove, izvor je sa Sky Newsom podijelio satelitske snimke za koje tvrdi da prikazuju dva ruska vojna teretna zrakoplova u zračnoj luci u Teheranu.

Na prvoj slici snimljenoj u 1.17 ujutro 20. kolovoza, u zračnoj luci Mehrabad u glavnom gradu Irana, mogu se vidjeti dva zrakoplova. Na drugoj slici, snimljenoj malo poslije 3.30 ujutro, jedan se zrakoplov pomaknuo na pisti, a drugi se okrenuo. Na posljednjoj slici iz serije, nastaloj tri i pol sata kasnije, čini se da su obje letjelice nestale. Jedan ili oba zrakoplova otišli su put Rusije noseći iranske bespilotne letjelice, tvrdi izvor.

Izvor je rekao i da zna za najmanje pet ruskih zrakoplova koji su prevezli dronove iz Irana od 20. kolovoza kao dio trampe.

Obrnuti inženjering

Navodi i kako je Iran Rusiji ukupno isporučio 100 dronova Shahed-136, 60 manjih dronova Shahed-131 i šest dronova Mohajer-6. Za razliku od "samoubilačke" letjelice Shahed, Mohajer-6 je naoružana bespilotna letjelica koja može lansirati streljivo.

"Mislimo da su Iranci dokazali da imaju učinkovit sustav obrnutog inženjeringa. To najbolje možemo vidjeti na primjeru s bespilotnim letjelicama Shahed koje su nastale zahvaljujući obrnutim inženjeringom američke bespilotne letjelice zarobljene 2011. Čini se da Iran želi izvući korist iz rata u Ukrajini primajući od Rusa zapadnu ratnu tehnologiju", rekao je izvor.

Moskva je prošlog mjeseca zanijekala da su njezine snage koristile iranske bespilotne letjelice za napad na Ukrajinu. "Koristi se ruska oprema s ruskom nomenklaturom", kazao je glasnogovornik Kremlja Dmitri Peskov 18. listopada. Sky News je kontaktirao rusko ministarstvo obrane, ali još nije dobio odgovor.

Uskoro nova pošiljka?

Izvor je naveo i da su Teheran i Moskva u proteklih nekoliko dana dogovorili novi posao s bespilotnim letjelicama vrijedan 200 milijuna eura.

"To znači da će uskoro biti još jedna velika ponuda bespilotnih letjelica iz Irana", rekao je izvor.

Podsjetimo, vojne snage predsjednika Vladimira Putina nedavno su pojačale napade dronovima na Ukrajinu. Zajedno s konvencionalnijim raketnim napadima, gađali su kritične izvore energije i vode diljem zemlje, uključujući i glavni grad Kijev.

Justin Bronk, viši znanstveni suradnik na Royal United Services Institute, think-tanku sa sjedištem u Londonu, rekao je da su iranske bespilotne letjelice postale ključni dio ruskih ratnih planova.

"Da Iran nije isporučio Shahede, ruski napadi na ukrajinsku infrastrukturu bili bi znatno manje učinkoviti", dodao je.

Potencijalno još veća prijetnja za Ukrajinu jest glasina kako je iranska vlada je navodno pristala Rusiji isporučiti i veće, sofisticiranije balističke projektile.

Vadim Pristaiko, ukrajinski veleposlanik u Ujedinjenom Kraljevstvu, rekao je da će, ako se izvješća pokažu točnim, "takve rakete predstavljati ogromnu prijetnju".

Iran je odbacio te navode o projektilima kao "potpuno lažne", iako je ipak priznao da su Moskvi isporučili "ograničen broj dronova" Moskvi. No Hossein Amirabdollahian, iranski ministar vanjskih poslova, ustvrdio je u subotu da se to dogodilo prije - a ne nakon - što je Rusija pokrenula svoju potpunu invaziju na Ukrajinu u veljači.

19. travanj 2024 22:30