StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetRAT U UKRAJINI

Procurila snimka s Krima, panika je sve veća: ‘Voda će uskoro prestati teći na poluotok‘

Piše dv
11. lipnja 2023. - 12:09

Ministarstvo obrane Ujedinjenog Kraljevstva u svojem je dnevnom izvješću izrazilo zabrinutost zbog dostupnosti pitke vode nakon uništenja brane Kahovka prošlog tjedna.

‘Rušenje brane Kahovka 6. lipnja 2023. gotovo je sigurno ozbiljno poremetilo primarni izvor pitke vode na okupiranom Krimskom poluotoku kroz Sjevernokrimski kanal (NCC). NCC crpi vodu iz akumulacije Kahovka, čiji je ulaz nešto viši od dna akumulacije‘, kaže se u izvješću, donosi Jutarnji list

‘Razina vode u rezervoaru vjerojatno je pala ispod razine ulaza do 9. lipnja 2023. i voda će uskoro prestati teći na Krim. Ovo će smanjiti dostupnost pitke vode u južnoj Hersonskoj oblasti i sjevernom Krimu. Međutim, ruske će vlasti vjerojatno zadovoljiti trenutne potrebe stanovništva za vodom koristeći rezervoare, racionalizaciju vode, bušenje novih bunara i isporuku flaširane vode iz Rusije‘, kažu iz ministarstva.

‘Istodobno, stanovnici i na ruskoj i na ukrajinskoj strani poplavljenog Dnjipra suočeni su sa sanitarnom krizom zbog ograničenog pristupom sigurnoj vodi i zbog čega je povećan rizik od razvoja bolesti‘, zaključuje se u izvješću.

Anton Geraščenko, savjetnik u ukrajinskom Ministarstvu unutarnjih poslova, na Twitteru je objavio video iz kojeg se vidi kakvo je stanje sada na Krimu.

02. svibanj 2024 22:09