StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetUKLONJENI ZNAKOVI?

Pristupna cesta za Pelješki most je nova i lijepa, ali krije i opasnosti o kojima vozači ne razmišljaju! Evo na što morate jako dobro paziti

Piše Bruno Lucić
10. kolovoza 2022. - 14:47

Rijetki su oni koji su proteklih dana prošli Pelješkim mostom a koji nisu bili uzbuđeni ili osjetili divljenje, a slično je i s pristupnom cestom kroz Pelješac. Međutim, upravo ona krije jednu opasnost za vozače o kojoj malo tko na prvu razmišlja – iznenadna pojava divljači na putu. Osvrnuo se na tu problematiku predsjednik Lovačkog društva "Kuna" Luka Grlica.

image

Pristupna cesta Pelješkom mostu

Ante Cizmic/Cropix

- Mi smo prvi podnijeli izvješće prema Županijskom lovačkom savezu i Hrvatskim cestama u vezi toga, mislim da ima skoro godina dana i više. Oni su nam odgovorili da ne treba ograda jer nije autoput, nije ta kategorija puta koja zahtjeva ogradu. Potom smo poslali još neke dopise i dva puta je bio predstavnik za visoku divljač iz Zagreba. Bili smo na sastanku u Janjini i odlučeno je da će postaviti kamere, što je na kraju i učinjeno. Postavljene su tamo gdje se pretpostavlja da bi mogla biti divljač, ali ona može proći na bilo kojem mjestu gdje joj je pogodno, ističe Grlica.

image

Divlje svinje i mufloni prijete vozačima na pristupnim cestama Pelješkom mostu

Cropix

Neslužbeno je doznao kako je već bilo slučajeva naleta na divljač. Nije obaviješten nitko iz lovačkih društava, već su intervenirale druge službe. Priča se i o 20 svinja koje su zatečene noću na putu nedugo nakon otvaranja ceste.

- Bili su prometni znakovi stavljeni na prometnoj traci ispod Dančanja za Brijestu, ali kad su počeli raditi pristupnu cestu, sve su to uklonili. Trebalo bi na cestu staviti visoke ograde jer je riječ o velikim migracijama divljači, a svakako i znakove upozorenja. Veliki je problem što divljač dolazi iz zagorja i onda ide kroz Ston, kroz zabrđe, divlja svinja prelazi preko puta... Vozači bi svakako trebali voziti sporije i pratiti ograničenja. Tijekom dana je moguće naletjeti na muflona, divlja svinja se sreće noću. Čekamo što misle napraviti mjerodavni jer ne možemo mi graditi ogradu, poručuje Grlica.

image
Vlado Kos/Cropix

Iz Hrvatskih cesta pak ističu:

- Svi znakovi upozorenja naleta na divljač postavljeni su prema projektu i njima je pokrivena cijela nova dionica. Evidentirana su tri naleta vozila na divljač od puštanja u promet. Mjerama zaštite okoliša obvezali smo se na monitoring praćenja veće divljači i za to je angažiran ekološki savjetnik-ovlaštenik zaštite okoliša. Monitoring je u tijeku po puštanju u promet. Za prolaz veće divljači postoji dovoljan broj vijadukata, mostova i prolaza, a za sitne životinje (vodozemce i gmizavce) postoje mali propusti, navode iz Hrvatskih cesta.

26. travanj 2024 03:02