StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetKRENULO JE |

PRISILNA NAPLATA NEODGOVORNIH GRAĐANA Četrnaest kršitelja samoizolacije Fina ‘olakšala‘ za 88 tisuća kuna

Piše Slobodna Dalmacija
17. travnja 2020. - 07:49
Krenula je prisilna naplata kazni s računa onih građana koji su višestruko kršili mjeru samoizolacije koja im je bila određena kada su ušli u Hrvatsku ili jer su bili u bliskom kontaktu s osobom kod koje je potvrđena zaraza koronavirusom. Radi se o onim prekršiteljima te mjere koja danas život znači, koji u roku tri dana nisu uplatili dvije trećine kazne od 8 tisuća kuna koju im je odredio sanitarni inspektor i koji se na određenu kaznu nisu žalili, piše Slobodna Dalmacija.

Tako je do sada od 14 prekršitelja s područja cijele Hrvatske putem Financijske agencije prisilno naplaćeno ukupno 88 tisuća kuna, doznajemo u Sanitarnoj inspekciji. To znači da svaki od tih 14 prekršitelja tada na računu nije imao svih potrebnih 8 tisuća kuna da bi se dug prema državi u potpunosti podmirio.

Prisilna naplata kazni od ostalih neodgovornih građana se nastavlja.
- Ostali postupci prisilne naplate su u tijeku. Kontinuirano se provode sukladno važećim propisima Republike Hrvatske - kažu u Sanitarnoj inspekciji.

Uz navedenih 88 tisuća kuna, kršitelji mjere samoizolacije su državni proračun podebljali za još 152.635 kuna koliko je uplatilo 28 prekršitelja koji su iskoristili mogućnost da u roku tri dana plate dvije trećine kazne. Očito je da je i među njima bilo onih koji za to nisu imali potrebnih 6 tisuća kuna, pa su uplatili koliko su imali i tako barem pokazali dobru volju.

Sanitarni inspektori su do sada obradili 1.164 prijave radi kršenja mjere samoizolacije o kojima su obaviješteni od policije koja prva kreće u kontrolu. Dok su u 578 slučajeva utvrdili da ipak nije bilo elemenata za postupanje, u ponovnom kršenju su zatekli 474 građana kojima je do tada ta mjera bila određena usmenim putem od epidemiologa ili graničnog sanitarnog inspektora. Tim prekršiteljima su potom dali pisana rješenja o samoizolaciji. Kako je tek nakon toga moglo nastupiti kažnjavanje, u ponovnom kršenju je uhvaćeno 113 građana kojima je određeno osam tisuća kuna kazne, a od njih je 104 dobilo još i rješenja o izvršenju kojim su upozoreni da će sljedeći put biti kažnjeni s 30 tisuća, pa 60 tisuća i na koncu sa 120 tisuća kuna.

Preostalih 9 nedogovornih građana neće imati priliku ponovo kršiti mjeru, jer su prisilno odvedeni u karantenu.
Do sada se 60 građana odlučilo na podnošenje žalbi na rješenje kojim im je određena novčana kazna, zbog čega će povlačiti po prekršajnim sudovima, piše Slobodna Dalmacija.
07. svibanj 2024 14:40