StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetBiznis na osnovcima

Pripreme za nacionalne ispite nepotrebne, a po školama se prodaju zbirke zadataka!

Piše Silvia Rudinović
9. veljače 2024. - 07:32
Prvi nacionalni ispit ove godine pišu učenici četvrtih razreda, 4. ožujka, iz Hrvatskog jezikaZeljko Puhovski/Cropix

Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja i ove će školske godine provesti nacionalne ispite za učenike četvrtoga i osmoga razreda u svim osnovnim školama u Hrvatskoj. Koliko god se ponavljalo da posebne pripreme učenika za te ispite nisu potrebne, nacionalni ispiti na pravom su putu da postanu unosan posao, kao što je to slučaj kod državne mature.

Priprema, pozor,...

- Cilj provođenja nacionalnih ispita je standardiziranim ispitima utvrditi postignuća učenika u temeljnim znanjima i kompetencijama u ključnim dijelovima obrazovnih ciklusa (četvrti i osmi razred). Osim toga, nacionalnim ispitima se želi sustavno pratiti obrazovni sustav na svim razinama, od učenika i škole, do osnivača, grada ili županije, i državne obrazovne politike. Svime time želi se pridonijeti uspostavi usklađenoga i učinkovitoga sustava odgoja i obrazovanja te sustava kvalitete - objašnjava Vinko Filipović, ravnatelj Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO).

Učenici četvrtoga razreda ispite iz Hrvatskoga jezika, Matematike i Prirode i društva, pisat će od 4. do 8. ožujka, a osmaši od 11. do 27. ožujka. U osmom se razredu provjerava znanje iz Hrvatskoga jezika, prvoga stranog jezika, Matematike, Biologije, Fizike, Povijesti, Geografije i Kemije.

Primjer pitanja za četvrtaše

Kao primjer pitanja za učenike 4. razreda iz Prirode i društva, NCVVO navodi:

Ivan je posjetio zaštićeno močvarno područje na istoku Republike Hrvatske. Koji je park prirode Ivan posjetio?

A. Papuk

B. Kopački rit

C. Vransko jezero

D. Žumberak – Samoborsko gorje.

Točan odgovor: B

Procijenjena težina: srednje teško.

U NCVVO-u navode kako se takvi ispiti provode u gotovo svim zemljama Europske unije i našemu okruženju. Vjeruju da će rezultati biti vrijedna povratna informacija učenicima i njihovim roditeljima, kao i učiteljima. Prema Filipovićevoj izjavi, rezultati ovogodišnjih nacionalnih ispita bit će upisani kao bilješka u e-dnevnik, kao i prethodne godine. Dakle, neće utjecati na ocjene ni upis u srednju školu.

- Cilj nacionalnih ispita je da se dobije realna slika trajno stečenih znanja kod svih učenika koja su stekli kroz redovitu i ostale oblike nastave i zbog toga nisu potrebne nikakve dodatne pripreme - kaže Filipović.

image

Vinko Filipović, ravnatelj NCVVO-a

Damir Krajac/Cropix

No, izdavačke kuće su već počele s internetskom objavom ili tiskanjem materijala za pripremu za nacionalne ispite. Dio je besplatan, a dio u prodaji pa se i po dubrovačkim školama prodaju zbirke zadataka po cijeni od 15 eura.

Prodaja po školama

Cijena priprema za državnu maturu, za srednjoškolce, kreću se od oko 140 pa preko 300 eura po ispitu iz obveznih predmeta, za A razinu, a postoje i ‘paket’ aranžmani. Postavlja se pitanje, imaju li svi učenici jednake mogućnosti.

Očekuje se odgovor Ministarstva znanosti i obrazovanja, a što NCVVO planira napraviti da se i nacionalni ispiti ne pretvore u biznis?

- Nakladničke kuće imaju svoje programe djelovanja prema školama, na što ne možemo utjecati. Međutim, od početka je roditeljima i učiteljima jasno naglašavano da nema potrebe za posebnim pripremama za nacionalne ispite. Jedan od razloga zašto ne objavljujemo već pisane ispite je upravo taj što ne želimo da se nacionalni ispiti komercijaliziraju i pretvore u nešto što nije cilj pisanja ispita - odgovara Vinko Filipović.

Primjer zadatka za osmaše

Ovo je primjer zadatka za 8. razred iz Matematike, kojeg je NCVVO objavio u svom Vodiču kroz sadržaj i strukturu nacionalnih ispita:

U akciji pošumljavanja 2020. godine zasađeno je 1600 stabala. Sljedeće, 2021. godine, zasađeno je 10 posto manje stabala u odnosu na broj zasađenih stabala u 2020. godini. U 2022. godini zasađeno je 20 posto više stabala u odnosu na broj zasađenih stabala u 2021. godini. Koliko je stabala zasađeno 2022. godine?

Točan odgovor: Zasađeno je 1728 stabala.

Procijenjena težina: teško.

Iz Ministarstva znanosti i obrazovanja također ističu da je cilj nacionalnih ispita utvrditi učenička postignuća i trajno stečena znanja, kao i prikupiti informacije o učinkovitosti sustava sa svrhom njegova unapređenja.

 - Napominjemo da se rezultat na nacionalnim ispitima ne ocjenjuje, ne utječe na zaključnu ocjenu iz nastavnog predmeta niti je jedan od kriterija za upis u srednje škole, stoga pripreme i materijale za nacionalne ispite smatramo potpuno nepotrebnima. Što se tiče materijala nakladničkih kuća, za svaki oblik promidžbe i prodaje proizvoda u školi odgovaran je ravnatelj - poručuju iz Ministarstva.

06. svibanj 2024 05:59