StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetNapetost raste

Pripremaju skloništa, svojim državljanima su danas uputili upozorenje: u ovoj zemlji širi se poseban strah zbog Lukašenkovog uplitanja u rat, Kadirov je prijetio da su iduća meta

Piše D.K./sd
11. listopada 2022. - 14:33

Poljski državljani u Bjelorusiji trebali bi napustiti tu zemlju, priopćila je službena Varšava dok odnosi između dvaju država postaju sve napetiji. Slična preporuka upućena je u rujnu i poljskim građanima u Rusiji, donosi Slobodna Dalmacija.

"Preporučamo da građani Poljske koji borave na teritoriju Republike Bjelorusije napuste njezin teritorij svim raspoloživim komercijalnim i privatnim sredstvima", objavila je poljska vlada jučer u uputama za putnike na svojoj web stranici.

Odnosi između Varšave i Minska pogoršali su se još 2021. kad je Poljska optužila bjeloruskog diktatora Aleksandra Lukašenka da je orkestrirao migrantsku krizu na svojoj granici. Lukašenko je manipulirao migrantima i njihovom nesrećom kako bi destabilizirao EU, te je migrante ciljano navodio na prelazak preko poljske granice. Poljska je u samo par mjeseci na bjeloruskoj granici uz pomoć vojske podigla čelični zid te se obranila od tog oblika pritiska.

image

Lukašenko se ruga Europi uoči hladne zime

screenshot youtube

Odnosi susjeda, Bjelorusije i Poljske, postali su još zategnutiji tijekom ruske invazije na Ukrajinu. Minsk je u međuvremenu poduzeo niz neprijateljskih aktivnosti protiv vlastitih građana poljske nacionalnosti od kojih su mnogi privođeni. U Bjelorusiji je trenutno više od 1200 političkih zatvorenika, uključujući i mnoge pripadnike poljske nacionalne manjine.

Lukašenkov režim poduzeo je i niz ponižavajućih akcija protiv simbola poljske kulture i identiteta: od lipnja 2022. zločinci inspirirani iz krugova bjeloruskih vlastodržaca vandalizirali su poljske spomenike, vojna groblja i nadgrobne ploče u najmanje devet mjesta u Bjelorusiji.

Bilo je i slučajeva izvlačenja ostataka poljskih vojnika iz grobova i njihovoga oskvrnuća. Varšava već dugo upozorava da se poljska manjina u Bjelorusiji suočava s otvorenom represijom od strane države, a da su čelnici te zajednice zatvoreni.

Ramzan Kadirov, čečenski vođa i glavni saveznik Vladimira Putina, objavio je još prije par mjeseci na aplikaciji Telegram da je rat u Ukrajini već dobiven i da je Poljska iduća meta. U propagandnom videu Kadirov govori kako je plan da se nakon Ukrajine prijeđe na Poljsku i da se ona, iako je punopravna članica NATO-a, sljedeća ‘demilitarizira‘.

image

Napad na Poljsku značio bi otvoreni napad na EU i NATO

Jakub Porzycki/Nurphoto Via Afp

Naravno da je svaki Kadirovljev istup primarno u funkciji propagandnog zastrašivanja i širenja panike u redovima ‘neprijatelja‘: ruski ili bjeloruski napad na Poljsku implicirao bi žestoki odgovor cijeloga NATO saveza zbog članka 5. o kolektivnoj obrani.

Taj članak govori o tome da je napad na jednu članicu saveza napad na sve. Osim toga, već u veljači aktiviran je i 4. članak Sjevernoatlanskog ugovora,  i to baš na zahtjev Poljske, Estonije, Litve i Latvije.

Članak 4. NATO-a odnosi se na to da se sve države Saveza konzultiraju među sobom kada je prema procjeni bilo koje od njih ugrožen njihov teritorijalni integritet, politička neovisnost i sigurnost. NATO se na njihov zahtjev mora konzultirati o pripremnim planovima za reakciju kako bi zaštitio svaku svoju članicu od moguće agresije, a u dosadašnjoj povijesti NATO-a od 1949. godine članak 4. NATO-a je pokrenut samo šest puta.

Poljska provjerava stanje podzemnih skloništa

Poljske vatrogasne službe provjeravaju u kakvom su stanju podzemna skloništa u zemlji i sastavljaju inventar, izjavio je u ponedjeljak zamjenik ministra unutarnjih poslova Maciej Wasik, dok traje ruska invazija na susjednu Ukrajinu

Premda je Poljska, kao članica NATO-a uvjeravala svoje građane da im mjesto u savezu jamči sigurnost od ruskog napada, događaji u susjednoj Ukrajini u fokus su doveli potrebu za spremnošću u slučaju raketnog napada.

"U zemlji imamo 62.000 takvih objekata", rekao je zamjenik ministra unutarnjih poslova Wasik za privatnu televiziju Polsat News.

"Vatrogasci provjeravaju u kakvom su stanju takva skloništa, jesu li dobro opremljena i mogu li se uopće koristiti. Ako nisu, poduzet ćemo potrebne korake da ih prilagodimo."

Wasik je dodao da Poljska nije ugrožena, ali da se priprema za najgori mogući scenarij.

"To su rutinske aktivnosti", rekao je. "Ova je akcija bila otprije planirana."

Proces provjere skloništa trajat će dva mjeseca. (Hina)

05. svibanj 2024 22:43