StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetDaju podršku Ukrajincima

Pripadnici neonacističke postrojbe Azov umaču metke u svinjsku mast i poručuju Čečenima: ‘Muslimani, idite doma‘

Piše PSD
28. veljače 2022. - 23:13

Ukrajinski neonacisti koriste ideje slične onima Martina Pauka, bivšeg vijećnika Gradskog vijeća Split, o 'bacanju čvaraka za odbijanje muslimanskih migranata'. Naime, nacionalna garda Ukrajine podijelila je video na svom Twitter računu na kojem se čini da se vidi kako borci Azova podmazuju metke svinjskom lojem, navodno u svrhu korištenja protiv muslimanskih Čečena koji su raspoređeni u njihovoj zemlji dok Rusija pojačava svoj vojni napad na Ukrajinu, prenosi Slobodna Dalmacija.

Azov je krajnje desničarska dobrovoljačka pješačka vojna postrojba sastavljena od ultranacionalista koji su optuženi da njeguju neonacističku i rasističku ideologiju. Prvi put su se borili zajedno s ukrajinskom vojskom na istoku zemlje 2014. protiv proruskih separatista i od tada su uključeni u regularne oružane snage.

Na snimci, koju Al Jazeera nije mogla neovisno provjeriti, vidi se čovjek koji je navodno pripadnik boraca Azov kako umače metke u nešto što se čini kao svinjski salo dok se obraća čečenskim borcima. On kaže: “Draga braćo muslimani. Kod nas u raj nećete. Nećete smjeti u raj. Idite kući, molimo vas. Ovdje ćete naići na nevolje. Hvala na pažnji, doviđenja.”

Unatoč tome što su integrirani u službenu vojsku, borci Azova navodno su nastavili nositi oznake Wolfsangela koje su koristile brojne nacističke divizije tijekom Drugog svjetskog rata.

Ruski predsjednik Vladimir Putin naveo je prisutnost takvih jedinica unutar ukrajinske vojske kao razlog za pokretanje svoje takozvane "specijalne vojne operacije ... za demilitarizaciju i denacizaciju Ukrajine". Ruska vojska je na brifingu za novinare također tvrdila da "nacistički bataljuni" čine značajan dio otpora njihovoj ofenzivi.

U subotu je Ramzan Kadirov, čelnik ruske regije Čečenije i Putinov saveznik, rekao da su čečenski borci raspoređeni u Ukrajini i pozvao Ukrajince da zbace svoju vladu. Kratki video koji je objavio državni informativni kanal RT, za koji se navodi da je od petka, prikazuje tisuće čečenskih boraca okupljenih na glavnom trgu glavnog grada regije Grozny u demonstraciji spremnosti za borbu u Ukrajini.

Kadirov je sebe često opisivao kao Putinovog "pješačkog vojnika" - čečenske snage su ranije bile raspoređene u Siriji i Gruziji - a njegove su izjave bile u skladu s onim ruskog čelnika koji je u petak pozvao Ukrajince da ustanu protiv vlastite vlade, za koju je rekao da je napravljena gore od “neonacista”. Ukrajinski dužnosnici snažno odbacuju taj opis.

30. travanj 2024 23:35