StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetklasična privatizacijska priča

Primoštenski načelnik Stipe Petrina objavio ‘rat‘ Mađarima! ‘Skidajte rampu s općinskog zemljišta i mičite zaštitare! Mještani imaju pravo na dio vaše zarade‘

Piše PIŠE VEDRANA STOČIĆ/ŠL
6. kolovoza 2022. - 10:18

Općina Primošten odlučila je ozbiljno ‘zaratiti‘ s Mađarima, odnosno vlasnicima hotelske kuće Primošten, piše Šibenski list.

- Nismo mogli utjecati na ugovor o privatizaciji ni njegovo provođenje, to je bilo u nadležnosti Hrvatskog fonda za privatizaciju, a sada Ministarstva državne imovine, međutim ono što je naše ne damo i nitko neće na javnom dobru u općoj uporabi stavljati rampe. Posebno se to odnosi na one koji se ponašaju neokolonizatori i ne poštuju institucije ove zemlje. Nismo mi protiv toga da "Primošten" d.d. zaradi, ali Mađari iz Mongolije moraju znati da oni na čijem zarađuju imaju zakonsko pravo na dio te zarade koju im oni bahato uskraćuju- poručuje primoštenski načelnik Stipe Petrina.

Općina Primošten pravomoćnom presudom Općinskog suda u Šibeniku stekla pravo na nerazvrstanu cestu, a samo dan poslije Primošten d.d. na tu istu cestu postavio je rampu. Da bi osigurala nesmetano korištenje površine javne namjene u svom vlasništvu, i to za sve ljude pod istim uvjetima, Općina Primošten pokrenula je upravni postupak u kojem traži uklanjanje nelegalne rampa. Rješenje je postalo izvršno 25.srpnja, međutim rampa još stoji na istom mjestu i čuvaju je zaštitari.

image

Stipe Petrina

Tom Dubravec/ Cropix/Cropix

- Rampa će biti uklonjena, slijedi dozvola o izvršenju. Naplaćuju parking na našem, oteli su 130 tisuća kvadrata općinskog zemljišta. Na ovaj način Mađari su uzurpirali čitav poluotok Raduču- ljuto je poručio primoštenski načelnik.

U Općini Primošten kažu da vlasnici Primoštena d.d. dobro znaju da cijeli poluotok nije njihov. Iz Rješenja Hrvatskog fonda za privatizaciju (KLASA: UP/I-943-01/02-02/12, URBROJ: 563-03-02/07-2002-6 od dana 29. travnja 2002. godine) nedvojbeno proizlazi da su u vrijednost društvenog kapitala ušli isključivo dijelovi nekretnina koje se nalaze na poluotoku, međutim u Općini Primošten ne znaju na koji način i u kakvom sudskom postupku su se Mađari uspjeli uknjižiti za cijelo na općinsku, državnu i privatnu imovinu nekih Primoštenaca.

- Svjesni su i apsolutno im je jasno da nisu vlasnici cijelog poluotoka, to proizlazi iz činjenice da su 2011. godine podnijeli zahtjev za dodjelu koncesije sukladno Zakonu o turističkom i ostalom građevinskom zemljištu neprocijenjenom u postupku pretvorbe i privatizacije. U zahtjevu oni odvajaju dijelove zemljišta koje nije procijenjeno u vrijednost društvenog kapitala društvenog poduzeća u postupku pretvorbe, odnosno koje nije uneseno u temeljni kapital trgovačkog društva u postupku privatizacije. Da je postupak po tadašnjem Zakonu okončan Općina Primošten imala pravo naplate koncesije jer se radi o zemljištu u vlasništvu Općine. Cijeli postupak za izdavanje koncesije je bio dugotrajan zbog pasivnosti županijske administracije, točnije Upravnog odjela za prostorno uređenje i gradnju tada pod vodstvom pročelnice Semire Škugor, donosi Šibenski list.

image

Hotel Marina lučica trenutačno je u katastrofalnom stanju

Trebali su izdati Rješenje o utvrđenju građevne čestice, no 2020. godine stupio je na snagu novi Zakon o neprocijenjenom građevnom zemljištu koji je propisao da se svi započeti postupci prema starom Zakonu obustavljaju. Nalaže se trgovačkim društvima da u određenom roku podnesu novi zahtjev za donošenje Rješenja o utvrđenju prava vlasništva na turističkom zemljištu na kojem su izgrađeni hoteli i turistička naselja. Ukratko, vraćeni smo na početak, a izgubili smo vrijeme, ali i značajne novčane prihode, kako jedinica lokalne samouprave, tako i jedinica regionalne samouprave, a i država- kaže nam pročelnik Jedinstvenog upravnog odjela Općine Primošten pravnik Grgo Soža.

Primošten d.d. je sigurno je jedna od najgorih privatizacijskih priča. Ni nakon 21 godina mađarski vlasnik nije uspio obnoviti 1000 prijeratnih hotelskih postelja. Hoteli Raduča je sravnjen sa zemljom, hotel Marina Lučica je jeziva ruševina i ruglo turističkog Primoštena.

Bivši mali dioničari godinama su tvrdili da se umjesto privatizacije njihove hotelske kuće dogodila prijevara i pljačka. Krivili su Hrvatsko fond za privatizaciju i nasljednike te institucije koji nisu nadzirali temeljni ugovor i potpisane anekse.

Ispravak netočne informacije

"U članku objavljenom na web stranici dubrovacki.sIobodnadaImacija.hr 6. kolovoza 2022. autorice Vedrane Stočić pod naslovom “Primoštenski načelnik Stipe Petrina objavio ’rod‘ Mađarima! ‘Skidajte rampu s općinskog zemłjišta i mičite zaštitare! Mještani imaju pravo na dio vaše zarade”‘, autorica je jednostrano prenijela netočne i negativne izjave predstavnika općine Primošten.

U članku je navedeno kako se društvo Primošten d.d. sukobilo i “zaratilo” s lokalnim hrvatskim institucijama uzrokujući negativnu predodžbu javnosti o društvu bez da se, prije objave navedenog članka, kontaktirao Primošten d.d. radi davanja komentara.

Suprotno objavljenim informacijama, društvo Primošten d.d. nije "ukralo" niti "uzurpiralo" 130.000 m2 općinskog zemljišta na poluotoku Raduča. Jednostavno rečeno, općina nema 130.000 m2 zemljišta na poluotoku Raduča. Kako je to općepoznato i lako provjerljivo u javnim registrima, trgovačko društvo Primošten d.d. nastalo je nakon postupka pretvorbe i privatizacije bivšeg društvenog poduzeća.

Dakle, društvo je već desetljećima u posjedu predmetnog zemljišta na poluotoku Raduča. Također je dobro poznata činjenica da je vlasništvo nad nekretninama bivših društvenih poduzeća regulirano u složenom pravnom okruženju koje je tijekom posljednjih desetljeća bilo podložno brojnim promjenama. Društvo je uredno poduzelo sve pravne radnje propisane vaźećim zakonima s ciljem uređenja vlasništva nad nekretninama u svom portfelju, te je postupak trenutno u tijeku. Zemljište koje bi trebalo biti u vlasništvu općine na poluotoku Raduča, ako takvo bude postojalo, bit će utvrđeno po okončanju navedenog postupka.

Nadalje, društvo Primošten d.d. nije stranka niti je upoznato s postupkom temeljem kojeg je "općina stekla pravo na nerazvrstanu cestu". Predmetna parcela je jedini pristupni put zgradama na poluotoku, koje su sve u nespornom vlasništvu Primoštena d.d. Štoviše, postoji ugovor o zakupu između općine i društva od 2006. u vezi s korištenjem navedene parcele. Dakle, suprotno objavljenim informacijama, sporna rampa nije postavljena kao reakcija na navedeni nepoznati postupak. Predmetna rampa već desetljećima stoji na istom mjestu na poluotoku Raduča, služi kao sredstvo zaštite okoliša, sigurnosti posjetitelja i gostiju, i što je najvaźnije, nikad dosad nije bila osporavana od strane općine. lako je općina prošli mjesec donijela rješenje o uklanjanju rampe koje je postalo ovršno, u članku je također izostavljena informacija da navedeni upravni postupak nije pravomoćno okončan, te da će o konačnom ishodu odlučiti drugostupanjsko tijelo po žalbi Primoštena d.d., čime se stvara neistinit dojam o pravomoćnosti postupka u odnosu na uklanjanje rampe.

Osim toga, u članku se netočno navodi da društvo ima istoga vlasnika već 21 godinu. Naprotiv, sadašnji vlasnik stekao je vlasništvo 2018. godine i od tada ulaže znatne napore i sredstva u poboljšanje poslovanja društva za dobrobit svih zainteresiranih strana. Prenošenje komentara o "Mađarima iz Mongolye", uz zanemarivanje složenog povijesnog i društvenog konteksta takve opaske, može se protumačiti samo kao uvredljiva izjava usmjerena prema dioničarima i/iIi upravi društva na temelju njihove nacionalnosti, što je ispod svake profesionalne razine.

lako možda manje bitno u cijelom kontekstu, treba istaknuti da članak sadrži još nekoliko potpuno neistinitih informacija pa tako zgrada hotela Raduča nije "sravnjeno sa zemljom" niti je njezino postojeće stanje uzrokovao sadašnji vlasnik koji je, naprotiv, postavio ogradu radi zaštite prolaznika.

Primošten d.d. ovim putem zahtijeva objavu ovog zahtjeva za ispravak, odmah i u cijelosti", stoji u reagiranju odvjetnice Ana-Marije Grubišić Čabraja.

 

18. travanj 2024 21:44