StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetBritanci zavapili

‘Prije 40 godina sažaljivo smo gledali snimke Rusa kako čekaju u redu za kruh i jaja. Sada smo mi na redu da patimo‘

Piše Damir Pilić/sd
9. ožujka 2023. - 19:28

„S lijeve strane, police lišene voća i povrća u britanskom supermarketu. S desne strane, gajbe pune svježih proizvoda - i nikad nećete pogoditi gdje!” – ovako počinje velika reportaža u najčitanijem britanskom listu Daily Mail, garnirana fotografijama iz trgovina hranom: na nekima su police dućana prazne, na drugima pune, donosi Slobodna Dalmacija.

Nakon ovog tajanstvenog i dramatičnog početka, britanska novinarka Sue Reid otkriva čitateljima da se ti dućani krcati voća i povrća nalaze – u Rusiji:

„Ove razotkrivajuće fotografije prikazuju police dućana u provincijskom ruskom gradu kako stenju pod hrpama svježe hrane. Dok britanski supermarketi racioniraju jaja i mnoštvo voća i povrća usred nestašica izazvanih velikim dijelom ratom u Ukrajini, takve poteškoće ne pogađaju građane Vladimira Putina”, piše Reid, te nastavlja:

„Slike su snimljene u trgovini s hranom, dvama supermarketima i malom dućanu na uglu u Permu, gradu s populacijom veličine Birminghama u podnožju planine Ural, 24 sata vožnje od Moskve”, precizira autorica, dodajući kako „slike sugeriraju da toliko hvaljene sankcije Zapada nemaju veliki utjecaj na Rusiju”.

Fotografije iz Perma novinarka Daily Maila dobila je od svojih britanskih prijatelja koji žive u tom ruskom gradu, kao i drugih žitelja Perma koje je kontaktirala preko društvenih mreža. Bila je toliko šokirana razlikama u izgledu britanskih i ruskih trgovina da je svoju zemlju usporedila s nekadašnjim SSSR-om, državom za koju su bile karakteristične nestašice prehrambenih proizvoda:

„Slike sugeriraju preokret u odnosu na vrijeme od prije 40 godina, kada su mnogi od nas sažaljivo gledali TV snimke Rusa pod komunističkim režimom kako čekaju u redu za namirnice kao što su kruh i jaja. Sada je došao red na Britaniju da pati. Ovdašnji supermarketi ograničavaju rajčice, krastavce, paprike i zelenu salatu...”, piše britanska novinarka.

Grijanje staklenika - preskupo

Već tjednima europski mediji objavljuju fotografije praznih polica britanskih dućana, osobito stalaža na kojima je stajalo povrće. Četiri velika britanska trgovačka lanca (Morrisons, Asda, Tesco i Aldi) zbog nestašica su uveli racioniranje niza prehrambenih namirnica.

Tako je Morrisons uveo ograničenje za rajčice, krastavce, zelenu salatu i papriku: građani mogu kupiti najviše dva komada po artiklu. Tesco i Aldi pokazali su se nešto velikodušniji, pa

dopuštaju kupnju čak tri rajčice, paprike i krastavca, dok je lanac Asda ograničenje od tri komada po artiklu proširio i na zelenu salatu, brokulu, cvjetaču i maline.

Situacija je takva da je ministrica okoliša i hrane Therese Coffey javno pozvala Britance da umjesto zelene salate kupuju i jedu – repu. Jer, za razliku od zelene salate, repe ima dovoljno.

Stručnjaci ističu dva glavna razloga za nestašice u Britaniji. Prvi je smanjeni urod u Španjolskoj i Maroku – odakle Britanija zimi uvozi većinu voća i povrća – uslijed lošeg vremena. A drugi razlog su antiruske sankcije: zbog posljedično naraslih troškova energije britanskim je farmerima grijanje staklenika postalo preskupo.

U Rusiji pak, ističe britanska novinarka, takvih problema nema:

„Stanovnici Perma, ali i drugdje u Rusiji, imaju obilje jeftine hrane. Jeftina energija u zemlji bogatoj plinom znači da se povrće može uzgajati u staklenicima i za najoštrije zime. Rusija također može uvesti velike količine voća iz prijateljskih zemalja, poput Irana, koje uživaju u toplijoj klimi”, piše autorica, žaleći se da Rusi „nemaju brige ni oko grijanja domova, ni oko jeftinog benzina ili dizela”.

„Godinu dana nakon Putinove invazije, čini se da se većina običnih Rusa suočava s vrlo malo dnevnih uskraćenosti - sve dok mogu izbjeći mobilizaciju u rusku vojsku koja trpi ogromne gubitke u Ukrajini”, zaključuje Reid.

‘Kriza, kakva kriza?‘

U nastavku reportaže autorica prepričava svoj razgovor s Britancem koji živi u Permu, 67-godišnjim znanstvenikom Johnom, i njegovom 51-godišnjom ruskom suprugom Elenom, bivšom sveučilišnom profesoricom. Par živi u dvosobnom, „vrlo velikom luksuznom stanu”, a na periferiji grada imaju i „daču” (vikendicu).

Za početak, britanska novinarka ostala je šokirana njihovim mjesečnim računima, koji - uključujući održavanje domaćinstva, rasvjetu, grijanje, opskrbu vodom i odvoz smeća - iznose svega 130 funti mjesečno (145 eura).

„Kriza, kakva kriza? Živimo normalno unatoč situaciji u Ukrajini. Na televiziji gledamo kako su u Britaniji police s hranom prazne. Ali mi živimo i radimo u Rusiji, i ne trpimo sankcije Zapada. Dućani su puni svega. Ovdje nema nestašica”, kaže John, priznajući da ga je odlazak zapadnih tvrtki i franšiza ipak donekle i osobno pogodio:

„Kao vegetarijancu, nedostaju mi (vegetarijanske) kobasice Linda McCartney ili jaki sir Cheddar. Ali još uvijek u lokalnim dućanima možemo kupiti uvozne stvari, poput piva Corona. Ima i dosta vina iz Španjolske, Portugala i Italije. Ovdje živimo dobrim životom”, veli ovaj Britanac.

Novinarka Daily Maila navodi da su britanske plaće dvostruko veće od ruskih, ali ističe da su troškovi života u Rusiji „daleko niži nego u Ujedinjenom Kraljevstvu i, s obzirom na bogate prirodne resurse zemlje, čini se da se to neće promijeniti”, dok su na Zapadu „troškovi i inflacija porasli”.

„Naravno, sve vas to tjera da se zapitate tko pobjeđuje u ekonomskom ratu”, zaključuje britanska novinarka.

26. travanj 2024 04:33