StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPRSTE K SEBI! |

PRIJAVIT ĆE IH NAŠOJ DIPLOMACIJI Konavoski načelnik Božo Lasić komentirao nova crnogorska posezanja za Prevlakom

Piše GB
7. kolovoza 2021. - 09:58

- Rt Oštro nedvosmisleno je u sastavu Republike Hrvatske još od vremena Dubrovačke Republike i od našeg Ministarstva vanjskih i europskih poslova očekujem i tražim da uputi notu crnogorskoj Vladi zbog njihovog ponovnog posezanja za našim teritorijem - izjavio je za podgorički 'Dan' konavoski načelnik Božo Lasić tragom najava kako se u jeku političkih previranja u Crnoj Gori očekuje formiranje nove Komisije za Prevlaku.

- Kao načelnik Općine na čijem se području nalazi rt Oštro, kolokvijalno nazvano poluotok Prevlaka, moram reagirati na stavove crnogorskog premijera Zdravka Krivokapića. Prvenstveno se ne mogu oteti dojmu da je crnogorska strana ovo pitanje ponovno aktualizirala zbog određenih unutrašnjih potreba i u kontekstu pregovora s Europskom unijom, najavljujući osnivanje vlastite komisije, iako već postoji međunarodna komisija sastavljena od predstavnika RH i Crne Gore – naveo je Lasić za Dan.

image
Konavoski načelnik Božo Lasić
Cropix

Ponovna aktualizacija pitanja razgraničenja za načelnika je potvrda kako se nova vlast Crne Gore nastoji prikazati kao nacionalna:

- Iako vrlo dobro znamo tko sve stoji iza izbora te nove vlasti, bilo je realno očekivati da će promjenom vlasti pitanje poluotoka Prevlake ponovno doći na dnevni red. Neprihvatljiva mi je teza da granica na kopnu nije regulirana, kad svi znam da je ona riješena još Protokolom iz 2002. godine koji su potpisale obje strane. Moguće je da se radi o zauzimanju što boljih pozicija kako bi se ostvarilo što više prilikom rješavanja razgraničenja na moru – smatra Lasić i napominje kako će u konačnici o granicama odlučivati struka, a ne politika:

- Stoga ne vidim potrebu da se nepotrebno dižu tenzije između dviju država koje su posljednjih godina ostvarivale dobru bilateralnu suradnju unatoč neriješenim pitanjima poput isplate naknade logorašima iz Morinja i Kumbora za vrijeme Domovinskog rata – dodao je konavoski načelnik.

Poluotok Prevlaku do 2002. su nadzirali promatrači UN-a, a potom je utvrđen protokol o privremenom graničnom režimu.

image
Crnogorski premijer Zdravko Krivokapić sa srbijanskom kolegicom Anom Brnabić
 
AFP

Prema tom protokolu, podsjeća Dan, Hrvatska ima kopneni dio poluotoka i morski pojas ulaza u Boku Kotorsku od 550 metara, dok je dio akvatorija uz lijevu obalu poluotoka proglašen praktično 'ničijim morem', a takav se status održao do danas.

Hrvatski inoministar Goran Grlić Radman je, piše dalje podgorički list, u više navrata naglasio da je pitanje kopnenog razgraničenja već riješeno kroz niz potpisanih sporazuma, te da postoji obostrana volja za zaključenjem ovog pitanja. Radmanov crnogorski kolega Radulović je pak poručio kako potpisani protokol funkcionira besprijekorno, te će dvije susjedne države raditi na formiranju međuresornih komisija za konačan dogovor oko razgraničenja.

26. travanj 2024 18:25