StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetruska izdaja

Prigožin će u Bjelorusiji obučavati tamošnju vojsku. Ako ga prije ne zaskoči nova optužba; Putinove riječi su znakovite

Piše PSD.
28. lipnja 2023. - 13:46

Tri dana nakon što je okončao pobunu protiv Kremlja, Jevgenij Prigožin, šef privatne korporacije Wagner, sletio je u svoj novi dom, Bjelorusiju. Iako je nominalno oslobođen optužbi za pobunjenički ‘marš na Moskvu‘, suočen je s više nego neizvjesnom budućnošću. Vojnici Wagnera i oprema koju je Prigožin prikupio već se pripremaju za definitivnu predaju ruskom ministarstvu obrane, a uloga donedavnog šefa ove transnacionalne kriminalne organizacije u uniformama do daljnjega ostaje nejasna, piše Slobodna Dalmacija.

Bjeloruski diktator Aleksandar Lukašenko u utorak je tijekom ceremonije vojnog promaknuća potvrdio da Prigožin ostaje u Bjelorusiji, prenijela je državna novinska služba BelTa. Premda se nagađalo da je navodno viđen u jednom hotelu na periferiji Minska, još se nisu pojavile nikakve Prigožinove fotografije iz ‘nove domovine‘. Stacioniranje nekadašnjeg ‘Putinova kuhara‘ u Bjelorusiju postavlja i pitanje kako ga se tamo može pouzdano obuzdati, ako se isključi poslovično klizav balkon ili klimave hotelske prozore. Nameće se i pitanje što će se dogoditi s Wagnerom izvan Ruske Federacije, posebno u Africi, gdje njihovu ulogu već dulje vrijeme Pentagon pozorno drži na oku.

image

Sjedište grupe Wagner

Handout/Afp

Prigožinovo preseljenje u Bjelorusiju bilo je dio sporazuma za koji je Lukašenko tvrdio da je posredovanjem isposlovao kako bi se okončao marš Wagnera na Moskvu. Tijekom svog govora u utorak, i na sastanku sa svojim ministrom obrane, Lukašenko je ponudio i neke detalje o tome kako je dogovor o primirju postignut, te je dao naznake o tome što bi Prigožin, dok je u Bjelorusiji, zapravo mogao raditi. Lukašenko je najprije kazao da je on nagovorio Putina da prihvati diplomatske pregovore umjesto vojne akcije prema Wagneru te da je onda osobno pregovarao s Prigožinom. U prvom razgovoru s Prigožinom pola sata sam psovao, ispovjedio se bjeloruski diktator.

Zapravo je šefu Wagnera prijetio da će ga ruske vojne snage ‘zdrobiti kao bubu‘ u daljnjem pokušaju prodora do Moskve.

Lukašenko je objasnio kako je Prigožin pristao odstupiti u zamjenu za osobna sigurnosna jamstva. Najprije je prisegnuo da neće nauditi civilima, a potom je odlučio zaustaviti svoj marš i odustati od zahtjeva da se ruski predsjednik Vladimir Putin riješi dvojice najviših vojnih čelnika, ministra obrane Sergeja Šojgua i načelnika Glavnog stožera Valerija Gerasimova. Iako je Prigožin tijekom pregovora mogao biti ubijen, Lukašenko je znakovito ustvrdio da to ne bi ponudilo trajno rješenje pitanja što će dalje biti s Wagnerom, njegovim snagama – navodi bjeloruska BelTa.

“Tko je Prigožin?” retorički je upitao Lukašenko. “On je danas vrlo autoritativna osoba u oružanim snagama, bez obzira koliko se to nekome svidjelo. Rekao sam Putinu: ‘Možemo ubiti [Prigožina].‘ No, odlučio je to ne učiniti jer tada neće biti pregovora. Ovi momci koji se znaju zauzeti jedni za druge, a koji su se borili i u Africi, Aziji, Latinskoj Americi, oni će učiniti sve. Možemo ga i ubiti, pomislio sam, ali tisuće, tisuće civila i onih koji će se oduprijeti Wagneru će pritom umrijeti" – prepričao je Lukašenko svoje i Putinovo strahopoštovanje prema borcima Wagnera.

image

Lukašenko: Prigožin i Wagner će obučavati našu vojsku

Handout/Afp

Prigožin je došao u Bjelorusiju bez oficijelnih optužbi za pobunu. Istražni odjel ruskog FSB-a objavio je da se obustavlja kazneni postupak protiv Prigožina za organiziranje oružane pobune, izvijestio je ruski službeni državni medij RIA Novosti. Lukašenko je dao naslutiti što bi Prigožin mogao raditi u njegovoj zemlji: sudjelovati u borbenoj obuci bjeloruskih trupa. Potvrdio je da je to moguće, jer ‘iskustvo Wagnerovih snaga u borbama u Ukrajini može pružiti vrijedne lekcije bjeloruskim trupama‘. No, bjeloruski diktator je također smatrao potrebnim dodati i kako ni Prigožin ni njegove Wagnerove snage neće imati nikakve veze s ruskim taktičkim nuklearnim oružjem koje se navodno već nalazi u Bjelorusiji.

"Značajan dio nuklearnog oružja već je dopremljen u Bjelorusiju", rekao je Lukašenko, prema Telegram kanalu bjeloruskog Ministarstva obrane (MO). “Poljaci i drugi sad vjeruju da će Wagner čuvati nuklearno oružje i tako dalje. No, Wagner neće štititi nikakvo nuklearno oružje, čuvati će ga Rusi i Bjelorusi. Čuvanje nuklearnog oružja naš je zadatak”, rekao je Lukašenko.

Kako Prigožin sukladno dogovoru s Putinom planira predati svo svoje oružje ruskom ministarstvu obrane, čini se da bi Wagner lako mogao biti raspušten kao autonomna snaga u nadolazećim danima, primijetio je Wall Street Journal. Što će se u tom slučaju dogoditi s Wagnerovim tekućim operacijama u Africi i Siriji ostaje nepoznato.

S Prigožinovim posrnućem, primjetan je novi politički uzlet posrnulog i prilično neuspješnog ruskog ministra obrane Sergeja Šojgua. Šojgu je jučer nakon dugo vremena u Moskvi bio prisutan na dva javna događaja u društvu s Putinom: na ceremoniji nagrada vojnicima koji su pomogli u sprječavanju pobune, te tijekom osobnog druženja s predsjednikom u Ministarstvu obrane, gdje je primio Putinove čestitke.

Putin se obratio svom osoblju Ministarstva obrane, pozvavši ih da razmisle o onome što se moglo dogoditi da nisu učinili ono što su učinili i ispunili svoju vojnu dužnost, pokazali odanost zakletvi i ruskom narodu. Što se tiče grupe Wagner, iz njegovih se riječi može naslutiti tiha anatemizacija vrha ove vojne grupacije, usprkos svim ratnim zaslugama.

image

Nakon Wagnerove pobune, Šojgu je učvrstio svoju poziciju

Handout/Afp

„Uvijek smo se prema tim borcima i zapovjednicima odnosili s puno poštovanja. Vojnici i časnici ruske vojske, kao i dobrovoljci, djelovali su u borbi s istom predanošću, junaštvom i samoprijegorom. Oni koji su služili i radili za tvrtku Wagner bili su poštovani u Rusiji, a Wagner je sva sredstva za svoj rad dobio iz ruskog državnog proračuna. Samo između svibnja 2022. i svibnja 2023. Wagner je primio više od 86 milijardi rubalja (oko 1,1 milijardu dolara) od države za isplatu vojnih plaća i bonusa”, obznanio je Putin. I dodao da je Prigožin osobno preko svoje tvrtke Concord zaradio dodatnih 80 milijardi rubalja (1,1 milijardu dolara) kao dobavljač hrane i roba za kantine u vojsci.

image

Putin odlikuje vojnike zaslužne za smirivanje pobune

Sergei Guneyev/Afp

“Nadam se da pritom ništa nije ukrao ili barem nije ukrao puno. Podrazumijeva se da ćemo sve ovo ispitati”, rekao je znakovito Putin, dajući naslutiti skore buduće istrage protiv svog donedavnog glavnog čovjeka za ‘specijalne operacije‘ Jevgenija Prigožina. Šef Wagnera očito je službeno oslobođen samo tereta oružane pobune, ali ne i korupcije.

04. svibanj 2024 01:34