StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPOČELA PREPRODAJA

Pretjeruju li? Hrvati u strahu od nukelarnog rata: osvanuli su oglasi u kojima se prodaju gas maske, ima čak i starih vojnih iz JNA. Evo koliko koštaju

Piše Nina Glučina Ramadža/sd
2. ožujka 2022. - 16:42

-Iskreno ću ti reći, mene ti je užasno strah ove cijele situacije sa Rusijom i Ukrajinom. Baš se bojim da Rusija zaista ne baci atomsku bombu, kazala mi je jedna poznanica  prije dva dana i dodala kako samo razmišlja o prijetnjama s nuklearnim naoružanjem, piše Slobodna Dalmacija.

-Ja ću danas otići do apoteke i vidjeti imaju li gas maski za prodaju, kupti ću dvije- sebi i suprugu. Ako ne bude ništa od napada , što želim iz sveg srca, poslužit će za prskanje maslina. Ionako stiže proljeće i trebat će nam, zaključila je vidno ustrašena djevojka.

Podsjetimo, nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin (69) stavio nuklearne snage u pripravnost, mnogi su se uplašili i počeli istraživati što mogu pripremiti u slučaju napada nuklearnim oružjem.

S druge strane pojedinci odmahuju rukom i kazuju da ruski predsjednik samo blefira. Svi se nadamo da su ovi potonji u pravu.

image
Njuškalo

-Stalno 'surfam' o ratu i pratim situaciju i sve mi se čini da ćemo za 'back up' morati isto nakupovati hrane, wc papira, vode pelena i adaptiranog (AD) mlijeka za bebu. Bolje da se nađe, neće propasti. Zamisli što bi bilo da nestale AD mlijeka ili pelena, ne znam što bih onda, kazala mi je druga zabrinuta sugrađanka.

Po njuškalu su prije dva tjedan osvanuli i prvi oglasi prodaje gas maski. Tako se stara vojna gas maska iz JNA prodaje za 150 kuna, a nova gas maska može se nabaviti za 150 kuna.

image
Njuškalo

Prodaju se također i gas maske s filterom po cijeni od 199 kuna i one bez filtera za 99 kuna. Osim na njuškalu maske se prodaju i na Ebayu i idu 'ko lude'.

Hrvat je kupio modele iz Italije, Mađarske i drugih susjednih zemalja i sad ih preprodaje.

U strahu od nuklearnog rata povećala se i potražnja za jodom, kalijevim jodidom i sličnim proizvodima. Kalijev jodid inače blokira štitnjaču prije ventualne apsorpcije joda, a ako nuklearni oblak dođe, potrebno je uzeti te tablete pet do šest sati prije.

No, liječnici složno upozoravaju da  preparati joda mogu ugroziti rad štitnjače. Nikako ih se ne smije uzimati na svoju ruku.

02. svibanj 2024 20:31