StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetNEPRAVOMOĆNO |

PRESUDA ZA AFERU FIMI MEDIA Sanader osuđen na 8 godina zatvora, oduzet će mu više od 15 milijuna kuna, HDZ odgovoran

Piše DV
13. studenog 2020. - 11:25
Bivši premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader proglašen je u petak krivim i nepravomoćno kažnjen s osam godina zatvora za izvlačenje novca iz državnih institucija i tvrtki u aferi Fimi media.

U ponovljenom suđenju krivima su proglašeni i nekadašnji stranački rizničar Mladen Barišić i blagajnica Branka Pavošević, dok je HDZ, u čiji se crni fond navodno slijevao dio izvučenog novca, sud proglasio "odgovornim".

image
Sanaderovi branitelji Jadranka Sloković i Čedo Prodanović
 
CROPIX


Kako javlja jutarnji.hr, Sanader ni njegovi suoptuženici, u petak nisu nazočni izricanju presude u ponovljenom postupku zbog izvlačenja 70-ak milijuna kuna preko marketinške agencije Fimi media, koja je tijekom desetogodišnjeg postupka postala sinonim političke korupcije u Hrvatskoj.

Iako je na odsluženju druge zatvorske kazne Sanader nije u sudnici, već na rehabilitaciji u toplicama, a mogućnost nedolaska od suda je zatražio uoči završnih govora prošloga tjedna, zbog zdravstvenog stanja, odnosno postoperativne rehabilitacije i pandemije koronavirusa.

Ustanovljeno je da je novcem financirana i kupnja opreme za Osječku televiziju, za Hrvatski list, za financiranje Marka Pekovića Thompsona.

Nije dokazano da su iz “crnog fonda” kupljena dva BMW-a, da su iz tog fonda plaćeni i pjevači Mišo Kovač i Nina Badrić. To je tvrdio jedino Barišić, a samo na tome se nije mogla temeljiti sudska presuda. Moguće je da je Barišić obavio ta plaćanja, ali to nisu morala biti sredstva iz Fimi medije, rekla je sutkinja Kvaternik u obrazloženju presude.

Sredstva koja je plaćala Fimi medija ne mogu se smatrati donacijama za stranku jer su pribavljena na nezakonit način, rekla je sutkinja obrazlažući presudu.

image
 Sutkinja Irena Kvaternik.
 
CROPIX


Dijelom je dokazana tvrdnja da je Barišić predao Sanaderu u dva navrata ukupno 15 milijuna kuna, a jedini je dokaz Barišićev iskaz.

“Nije bilo moguće, poštujući standarde i Europskog suda za ljudska prava, utvrditi odgovornost Ive Sanadera za to kazneneo djelo samo na temelju tog iskaza”, rekla je sutkinja. Ispušten je i dio da je donacijama ostvarena protupravna imovinska korist za stranku jer je to legalan način financiranja političkih stranaka.

Može se govoriti eventualno o prekršajnoj odgovornosti u prikupljanju donacija a radilo se o iznosu od većem od 9 milijuna kuna, dodala je sutkinja.
Predmet ovog postupka je politička korupcija, počela je obrazloženje presude sutkinja Irena Kvaternik.

- Sud smatra dokazanim da je Ivo Sanader povezao i organizirao u zajedničko djelovanje Mladena Barišića, Nevenku Jurak, Branku Pavošević...Svaki član imao je točno određenu ulogu koju im je dodijelio Ivo Sanader i svatko je postupao po njegovu nalogu. Dogovorili su se da će se stranka financirati iz dobiti koju će ostvariti Fimi medija, a radilo se o tzv. “Crnom fondu”. Sve se to događalo najranije od 2004. Sud smatra da donacijama nije dokazana imovinska korist pa je taj dio optužnice ispušten - rekla je sutkinja Kvaternik. Nadalje rekla je kako je i dokazana zlouporaba položaja Sanaderu i Pavošević, a Barišiću pomaganje u zlouporabi položaja.

image
Na Županijskom sudu u Zagrebu nakon gotovo deset godina donesena nepravomocna presuda u slucaju Fimi Media
CROPIX



Protiv Ratka Mačeka odbijena je optužba da je bio dio grupe koju je organizirao Sanader. Prema nepravomoćnoj presudi je oslobođen i optužbe da je pomagao u zlouporabi službenog položaja.
Sanader i HDZ moraju nadokadnaditi oko 900 tisuća kuna za troškove vještačenja i to solidarno dok još moraju platiti po 7.000 kuna sudskih troškova. Troškove Mačeku će platiti država. Sanaderu je određen i istražni zatvor.

Barišić je osuđen na jedinstvenu kaznu od dvije godine i 10 mjeseci. Branka Pavošević osuđena je na jedinstvenu kaznu od godinu i četiri mjeseca zatvora. Sanaderu se oduzimaju i umjetnine pronađene u vili u Kozarčevoj, u poslovnim prostorima njegove tvrtke, u stanu u Splitu, te kod Stjepana Fiolića, bivšeg saborskog zastupnika HDZ-a.

image
 Sutkinja iz Uskoka
CROPIX


Sanaderu i članovima obitelji oduzima se i korist od 275.000 kuna i iznos veći od 15 milijuna kuna za koji nemaju pokriće u zakonitim prihodima. Sanaderu se oduzima 327.000 kuna sa računa u Zagrebačkoj banci i naloženo je banci da novac prebaci u roku od 15 dana po pravomoćnosti presude. Oduzeto mu je i 38.544.12 eura koje je oročio u RBA banci, te 701.859,11 eura sa žiro računa njegove supruge i pokojnog tasta sa računa u Innsbrucku.

Nadalje, oduzima se 95.617 eura sa još jedne štedne knjižice koja je nađena u sefu i novac koji je položen na računu RBA u Innsbrucku. Oduzeto mu je još 180.000 eura, 120.000 eura a sve su to novci u banci u Insbrucku. Pretragom sefa nađeno je još 50.009 eura u banci u Austriji. Oduzete su i vrijednosnice u austrijskim bankama - 1.080.000 dionica.
24. travanj 2024 20:37