StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetSLOBODA KRETANJA

Preokret u pregovorima u Bruxellesu: Postignut dogovor o Covid-19 putovnicama!

Piše jutarnji list
20. svibnja 2021. - 22:53

Iako se tijekom dana činilo da neće biti ništa od dogovora između Europskog Parlamenta i država članica oko Covid-19 putovnica, u zadnji čas se dogodio preokret i sporazum je postignut. Prijetila je čak i opasnost da države članice EU idu dalje i bez potpore Europskog parlamenta. Što bi značilo da bi odluka bila neobvezujuća, već samo u obliku preporuka. Takvu situaciju su svi htjeli izbjeći jer je puno nade uloženo upravo u uvođenje takvih potvrda kao spas turizma tijekom ljeta, donosi Jutarnji.

Sadržaj samih potvrda nije bio sporan. U njoj, bilo u digitalnom ili ispisanom primjerku, bit će pohranjeni podatci o tome da li je osoba cijepljena, kojim cjepivom i kada, ili je preboljela virus, ili ima negativni test. Zajednički okvir EU-a omogućit će državama članicama izdavanje potvrda koje će biti prihvaćene u drugim državama članicama EU-a. Uredba o EU digitalnim potvrdama o Covidu trebala bi biti na snazi 12 mjeseci. Potvrda neće biti preduvjet za ostvarivanje prava na slobodno kretanje i neće se smatrati putnom ispravom već samo potvrdom. Iako će u praksi prednost imati oni koji su cijepljeni, osigurano je da ne bude diskriminacije i prema onima koji se nisu htjeli cijepiti, i pogotovo prema onima koji tu mogućnost još uvijek nisu dobili.

Europski parlament je ustrajao u zahtjevu da testiranje bude svima dostupno besplatno. U priopćenju Europskog parlamenta se navodi da je osigurano 'cjenovno pristupačno testiranje' za što će EU izdvojiti 100 milijuna eura za kupnju testova.

- To bi posebno trebalo koristiti osobama koje svakodnevno ili često prelaze granice kako bi otišle na posao ili u školu, posjećivale bliske rođake, potražile liječničku skrb ili se brinule za najbliže.Pregovarači su se složili da će, prema potrebi, biti mobilizirana dodatna sredstva, preko odobrenih 100 milijuna eura, ako to odobre institucije zadužene za proračun, navodi se u priopćenju Europskog parlamenta.

Europski parlament smatra uspjehom i dio sporazuma prema kojemu osobe koje su se cijepile neće morati u karantenu ili se testirati kada putuju u drugu državu.

- Države članice ne bi trebale uvoditi dodatna ograničenja putovanja, kao što su karantena, samoizolacija ili testiranje 'osim ako su potrebna i razmjerna za zaštitu javnog zdravlja', kao odgovor na pandemiju bolesti COVID-19, uzimajući u obzir i dostupne znanstvene dokaze, 'uključujući epidemiološke podatke koje je objavio Europski centar za sprečavanje i kontrolu bolesti (ECDC)'. O takvim mjerama trebalo bi obavijestiti druge države članice i Komisiju najkasnije 48 sati unaprijed, navodi se u priopćenju Parlamenta.

Priznavat će se potvrde izdane u bilo kojoj državi članici EU i to za one koji su se cijepili jednim od četiri cjepiva koja su odobrena od Europske agencije za lijekove EMA, a države članice mogu same odlučiti hoće li priznati i cijepljenje nekim drugim cjepivima, pod uvjetom da su uvrštena u popis za hitnu uporabu Svjetske zdravstvene organizacije WHO. Stupanje na snagu ovih potvrda trebalo bi se dogoditi prije ljeta, donosi Jutarnji.

02. svibanj 2024 17:23