StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetEvent preko bare

Premijera dokumentarnog filma ‘Ane Mljećka‘ u New Yorku

Piše dv
10. ožujka 2023. - 13:11

U nazočnosti brojnih uzvanika i vojnog atašea Republike Bosne i Hercegovine pri Ujedinjenim Narodima u New Yorku, Buruna Lukića, premijerno je prikazan dokumentarni film HRT-a ‘Ane Mljećka‘. U prepunom restoranu ‘Dubrovnik‘ Dubrovčanina Željka Tomića, program su vodili Petra Peša, Gordana Škugor i Srećko Mavrek.

Film je namijenjen promociji Hrvatske, Mljeta i Nacionalnog parka Mljet u svijetu. Posvećen je tradicionalnom načinu života na Jadranskoj obali i Hrvatskim otocima prikazujući kulturnu baštinu otoka kroz životopisnu priču Ane Strazicic Rodriguez, hrvatske iseljenice koja već više desetljeća živi i radi daleko od Domovine, no vraća se svako ljeto u svoju voljenu Hrvatsku i svoj Mljet. 

Pored brojnih američkih Hrvata bilo je tu i Amerikanaca drugih nacionalnosti koji su već bili u Hrvatskoj. Bilo je i onih koji će sigurno posjetiti Hrvatsku kako im je Ane Strazicic Rodriguez u dokumentarnom filmu predstavila ljepote otoka Mljeta, Dubrovnika i Hrvatske. Poslije prikazanog filma Ane Mljećka se svim prisutnima za hvalila prigodnim riječima.

Pokrovitelj ovog događaja je American Croatian Congress (ACC) koji je za ovu  prigodu  dodijelio priznanja zaslużnim pojedincima hrvatske zajednice New York i New Jersey. Ane Strazicic Rodriguez, voditeljica odnosa s javnošću ACC, prenijela je čestitke i zahvalu predsjednice American Croatian Congress, Nade Pritisanac Matulich i podijelila priznanja zasluženim pojedincima za njihov volonterski rad u promoviranju Hrvatske, očuvanju kulturne baštine, hrvatskog jezika kao i pomoći u organiziranju humanitarnih akcija još od doba Domovinskog rata i stvaranja suverene Republike Hrvatske pa sve do današnjih dana.

Priznanje su dobili: Zvonimir Crnogorac, Petra Peša, Srećko Mavrek, Jere Kursar, Luis A. Rodriguez, Ivica Dubić, Tatjana Bistre i Samir Ramić.

19. travanj 2024 19:28