StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetZASJEDA VLADA

Premijer Plenković: Svi oni koji žele investirati u solarne panele, biti će oslobođeni PDV-a

Piše dv
18. kolovoza 2022. - 12:16

Na sjednici Vlade u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici koja je započela u 11 sati premijer Andrej Plenković najavio je smanjivanje PDV na solarnu energiju. - Dugoročno moramo razmišljati o tranziciji i da se osigura opskrba električnom energijom. Svi oni koji žele investirati u solarne panele, imat će priliku to učiniti bez PDV-a. Dakle, ići ćemo sa stopom PDV-a od nula posto - kazao je Plenković. Inače, na dnevnom redu je 19 točaka u otvorenom dijelu i pet u zatvorenom. Uz ostalo, Vlada će primiti informaciju o aktualnom stanju vezanom za potres, te razmatrati niz prijedloga poput Prijedloga odluke o donošenju Nacionalnog akcijskog plana energetske učinkovitosti za razdoblje od 2022. do 2024. godine, Prijedloga odluke o povećanju sigurnosti opskrbe plinom izgradnjom plinovoda Zlobin – Bosiljevo i povećanjem kapaciteta LNG terminala na 6,1 milijardu prostornih metara plina godišnje, Prijedloga odluke o osnivanju Nacionalnog vijeća za zaštitu potrošača, Prijedloga zaključka u vezi s potpisivanjem ugovora o provedbi Okvirnog ugovora za opskrbu lijekom Veklury (remdesivir) za liječenje COVID-19 pacijenata kojima je potreban dodatni kisik, i drugih. Premijer se osvrnuo i na turističku sezonu kazavši kako su prihodi od turizma ove godine za 2 posto veći nego rekordne 2019. godine te čestitao radnicima i ministrici.

Spomenuo je i požarnu sezonu, kazavši da je Vlada u svom mandatu učinila ogromne iskorake kad je riječ o vatrogastvu, spomenuvši ulaganja u opremu, novi Zakon o vatrogastvu i drugih potreba koje su bile bitne. - Ove godine bilo je jako puno požara, puno više nego prošle godine, ta činjenica govori sama po sebi koliko je ova godina bila zahtjevna, a to vidimo i po drugim sredozemnim državama koje se bore s požarima - rekao je Plenković, izrazivši posebnu zahvalu pripadnicima Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Najavio je  i da će se danas sastati s predstavnicima Stožera da bi vidjeli koje su mjere u planu za nadolazeći period po pitanju pandemije koronavirusa.

-Po broju novozaraženih, hospitaliziranih i preminulih imamo jasno signale da moramo biti itekako oprezni. Virus je i dalje tu i opasan je za one najkrhkije. Važno je da se svi ponašaju prema preporukama, pogotovo onima o docijepljivanju. Pritom mislim na ugrožene osobe, starije od šezdeset godina, ljude s povećanim rizicima- istaknuo je premijer.

03. svibanj 2024 05:57