StoryEditor
Hrvatska i svijetSJEDNICA VLADE|

PREMIJER O NOVIM MJERAMA Manje putnika u javnom prijevozu, zatvaraju se kafići, restorani, teretane, nema kulturnih događanja ni sportskih treninga...

Piše DV/JL
26. studenog 2020. - 14:32
Zagreb, 261120. NSK. Hrvatske Bratske Zajednice 4. Redovita sjednica Vlade. Na fotografiji: Andrej Plenkovic, Predsjednik Vlade Republike Hrvatske.CROPIX
Premijer Andrej Plenković javnosti predstavlja nove restriktivne mjere za suzbijanje širenja koronavirusa. 
Nove mjere će, kako je kazao premijer na sjednici Vlade, na snagu stupiti u subotu 28. studenog i trajat će sve do 21. prosinca.
Uz premijera Plenkovića na presici su ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ali i ministri Josip Aladrović, Zdravko Marić i Tomislav Ćorić, uživo prati Jutarnji.

- Na temelju preporuka epidemiološke struke, na temelju konzultacija s ministarstvima smo pripremili mjere. 
Zabranjuju se javni događaj i okupljanja na kojima je više od 25 osoba na jednom mjestu. Na privatnim okupljanjima i svečanostima može biti prisutno 10 osoba. Obavezno je korištenje maski na otvorenom kada nije moguće držati distancu od 1,5 metar. Javna događanja mogu trajati do 22 sata. Obustavlja se održavanje svadbenih svečanosti. NA pogrebima može biti prisutno najviše 25 osoba, sućut se ne smije izražavati bliskim kontaktom. Obaveza je stanara, upravitelja zgrada i poslodavaca redovito dezinficiranje zajedničkih površina. NA okupljanja koja su dopuštena za svaku osobu mora biti osigurano najmanje 4 kvadratna metra površine. Organizatori okupljanja moraju osigurati da se prostori provjetravaju, da ne bude više od dopuštenog broja osoba i da se svi pridržavaju mjera. U javnom prijevozu popunjenost ne smije premašiti 40 posto mjesta. Vozači, zaposlenici i putnici obavezni su imati maske na licu. Kontrolu će provoditi inspektori ministarstva prometa, policijski službenici. Kada je riječ o prodavaonicama i trgovačkim centrima, na ulazu se mora istaknuti obavijest o najvećem broju kupaca koji istovremeno mogu biti u prostoru. Obavezna je primjena pojačane higijene i svakodnevno čišćenje prostora. Ograničenje radnog vremena za pekarnice je do 22 sata, zabrana prodaje alkohola od 22 do 6 sati. Obustavlja se rad kasina, automat klubova, kladionica, sajmova, drugih oblika turističkih i gospodarskih događanja. Obustavlja se rad ugostiteljskih objekata, restorana i kafića osim hotela i kampova koji mogu usluživati samo goste koji u njima koriste uslugu smještaja - kazao je te dodao da je restoranima dozvoljena priprema i dostava hrane koja će biti uz pridržavanje svih mjera ili osobnim preuzimanjem, dostavom i drive-in uslugama. 
Obustavlja se rad teretana, sportski događaji, kazao je premijer. Obustavljaju se treninzi osim za najviše stupnjeve natjecanja. 
Nema proba amaterskih zborova, odnosi se i na crkvene zborove. Nema dječjih igraonica, nema plesnih škola. U kinu nema konzumacije hrana.
- Škole stranih jezika djelatnost mogu obavljati online. 
Autoškole, teoretski dio online, vožnja uz pridržavanje mjera. Misna slavlja, preporuka je da se prenose preko TV programa ili preko radija, za njih vrijedi jednako ograničenje od 25 vjernika koji mogu prisustvovati. 
Što se tiče poslodavaca, zabrana dolaska radnika na radno mjesto koji imaju povišenu temperaturu, kratak dah, suhi kašalj, kad god je to moguće uvođenje rada od kuće, u smjena,a smanjivanje fizičkih sastanaka. 
Sve mjere će biti na snazi najmanje do 21. prosinca - kazao je premijer.
- Protiv smo policijskog sata, ovo radimo u svrhu zaštite zdravlja - kazao je Plenković. 
- Ovo je trenutak gdje se osobna odgovornost mjeri načelom solidarnosti prema drugima. Moramo se u ovom trenutku odreći određenih navika, komoditeta, svega što predstavlja naš životni stil da bismo zaštitili zdravlje. Mjere u drugim zemljama su većeg obima i duljeg vremenskog trajanja. Ovo sada radimo jer smatramo da smo u fazi jer je to nužno - kazao je premijer. 
Riječ je nakon premijera preuzeo Capak.- Mi u ovom tjednu od 16.11. do 22.11. smo imali 15-postotni porast novooboljelih. U tjednu prije toga je bilo 7,7 a tjedan prije toga 4,4,. Rast se ubrzava. Naša incidencija je jedna od najviših u Europi, veća od 900 na sto tisuća u dva tjedna. Što se tiče mortaliteta tu se održavamo na sredini ljestvice EU, na 13. smo mjestu. Kao što znate, broj hospitalizacija i onih na respiratoru raste kao posljedica rasta kojeg smo imali u zadnjih mjesec dana, a imamo i veliki broj umrlih. Danas je on 51. Naša epidemiološka situacija je u ovom trenu zabrinjavajuća, krenulo se u razgovore o pooštravanju mjera. U subotu smo donijeli jedan paket mjera, a kako brojevi rastu ove nove mjere su rezultat toga. Epidemiološki trenutak opravdava snagu i težinu mjera. Epidemiološka struka je dala prijedloge oko pojedinih mjera i njihovih učinkovitosti vezano uz smanjenje broja novooboljelih. Ono što je najvažnije je da se smanje kontakti, da mobilnost stanovništva bude što niža. Pojačavamo paket brzih antigenskih testova. HZJZ je objavio dokument o brzim antigenskim testovima koji je omogućio da se brzo primjenjuju na mjestima gdje postoje zdravstveni djelatnici s validiranim testovima uz uvjet da se sve javi HZJZ. To će nam omogućiti visoku dostupnost testiranja u populaciji i izolaciju pozitivnih te stavljanje u samoizolaciju njihovih kontakata. Smatramo da će ove mjere u kombinaciji s tim dati rezultat i da će broj novooboljelih početi padati - kazao je Capak.
- Što se tiče svrhe mjera cilj je promjena trenda od rasta. Mjere od prije par tjedana su pokazale rezultate, smanjio se intenzitet gdje smo u odnosu tjedan na tjedan po danu imali mali rast, ali nismo spustili trend prema dolje. Proteklih dana vidimo povećani rast u odnosu tjedan na tjedan i mjere imaju cilj da okrenemo to u korist smanjenja dinamike zaraze - kazao je Plenković.
Na pitanje je li se zakasnilo s mjerama, premijer je kazao da su mjere od prije pet tjedana pokazale rezultate, da trend nije otišao da krivulju okrene prema dolje te da se zato donose nove mjere.

- Broj dnevno zaraženih je nažalost premašio 4000 i zbog toga ćemo nakon konzultacija s epidemiolozima i stručnjacima predstaviti novi paket mjera za suzbijanje širenja zaraze covidom-19. Nakon što nam se dnevni broj zaraženih gotovo pa prepolovio od početka do kraja rujna, od početka listopada je taj broj počeo rasti po visokim stopama. Kada sam upozorio da je virus opasna prijetnja istaknuvši da dolazak jeseni pogoduje širenju virus, onom drugom valu o kojem smo govorili na proljeće, pozvao sam sve da odgovornim ponašanjem štitimo jedni druge jer nema možda dolaze teški dani, a nitko ne zna koliko će pandemija trajati. Kontinuirano smo pozivali na privatna okupljanja i smanjivanja nepotrebnih druženja jer su to glavni izvori zaraze. 25. listopada postrožili smo mjere što je pridonijelo usporavanju rasta, ali nedovoljno. Znali smo da je teško sa sigurnošću davati procjene i da neće doći do smanjenja brojeva ako se ne budemo pridržavali mjera. Neprestano smo pozivali na osobnu odgovornost kako bismo izbjegli zaoštravanje mjera. U više navrata sam naglasio da o svima nama ovisi hoćemo li spasiti tuđe živote, radna mjesta i gospodarsku aktivnost. Pozivali smo sve na maksimalnu odgovornost i solidarnost i upozoravali da se situacija može pogoršati. U tome nismo uspjeli i primorani smo dodatnim ograničenjima pokušati suzbiti širenje epidemije. Bez obzira na mjere koje ćemo predstaviti danas, a stupaju na snagu u subotu, daljnja dinamika virusa ovisi o svakome od nas. Ako se mali broj okupljenih osoba ne bude pridržavao mjera, zaraza će se nastaviti širiti, pa ni ove mjere neće biti dovoljne - kazao je Plenković. 
- Jedna od 58 zaraženih osoba će preminuti - kazao je čitajući podatke o koronavirusu.
- Na 9 hospitaliziranih jedna osoba će preminuti. Neki koji su ga preboljeli imaju trajne posljedice. Pridržavajmo se mjera - kazao je Plenković.

Pozvao je na prozračivanje prostora, držanje distance, na suzdržavanje okupljanja i na nošenje maske. 
- Naš je cilj da vodimo računa o četiri aspekta. Prvi je da provodimo mjere o kojima govorimo, dva - da proširimo krug testiranja, tri - da održimo zdravstveni sustav i četiri - da se učinkovito pripremimo za distribuciju cjepiva - kazao je premijer. 
18. svibanj 2021 12:30