StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetŠIROK DIJAPAZON ‘NESTAŠLUKA‘

Prekršaji drastično poskupljuju, istražili smo koliko ih uopće počinimo i koji su najčešći! Na jugu ‘ZDS’ nije ‘napet‘, a pitali smo i što je s lošim tretmanom kućnih ljubimaca...

Piše Gabrijela Bijelić
3. svibnja 2023. - 19:29

Puno buke podiže najavljena promjena Prekršajnog zakona koja obuhvaća širok dijapazon ‘nestašluka’, od pijenja na javnom mjestu preko vrijeđanja službenih osoba do isticanja znakovlja i izvikivanja neprimjerenih pokliča (svi znaju, ali zakonodavac izrijekom ne spominje ZDS) do širenja lažnih vijesti. Kazne drastično rastu, ovisno o prirodi prekršaja od 700 do čak 4 tisuće eura, primjerice za izvikivanje neprimjerenih pokliča.

Omalovažavanje moralnih osjećaja

Na upit kakvo je dosadašnje stanje s prekršajima na krajnjem jugu, iz Policijske uprave dubrovačko-neretvanske navode kako su najčešće tučnjave, vika i svađe na javnom mjestu. Takvih je tijekom prošle godine bilo 153, 2021. godine, a godinu ranije 198. Kad je riječ o isticanju neprimjerenih obilježja poput simbola totalitarnih režima, u PU dubrovačko-neretvanskoj bilježe da su tijekom 2021. i 2022. prekršajno prijavljene svake godine po jedna osoba, dok su tijekom 2020. godine prekršajnu prijavu zaradile dvije osobe.

image

Poklič ‘Za Dom spremni’ kažnjavat će se i do 4 tisuće eura Joško Ponoš /Cropix

Josko Ponoš /Cropix

Što se tiče problematike širenja lažnih vijesti kojima se remeti spokojstvo građana, u prošloj su godini evidentirana dva takva događaja, u 2021. godini jedan, a u godini prije također dva.

- Za vrijeđanje ili omalovažavanje moralnih osjećaja građana u prošloj je godini prekršajno prijavljeno 13 osoba, u 2021. njih 5, jednako kao i 2020. - kažu nam iz PU dubrovačko-neretvanske. Utvrđeno je da je slučajeva vrijeđanja službene osobe u prošloj je godini bilo mnogo više od ranije spomenutih prekršaja, a prekršajnu prijavu zbog toga je zaradilo 68 izgrednika, u godini prije 60, a tijekom 2020. njih 77. U protekle dvije godine za prosjačenje su prekršajno prijavljene po dvije osobe svake godine, a tijekom 2020. bilo ih je troje.

Iz Policijske uprave dubrovačko-neretvanske ocjenjuju kako prekršaji protiv javnog reda i mira nisu problem u značajnijoj mjeri izražen na krajnjem jugu.

image

Zbog spornog grafita na državnoj zgradi ministru Paladini naplaćena je kazna Tonći Plazibat/Cropix

Tonći Plazibat/Cropix

I dok su se u Saboru lomila koplja oko pozdrava iz doba NDH i tobožnjem uvođenju verbalnog delikta na mala vrata, u lokalnim sredinama više se bave ‘manjim’ prekršajima poput zidnih ‘slikarija’ za koje su zaduženi komunalni redari.

- Po Odluci o komunalnom redu na području Grada Dubrovnika zabranjeno je pisati, crtati, prljati, mehanički oštećivati, uništavati ili na drugi način devastirati vanjske dijelove zgrada za što je propisana novčana kazna od 10 tisuća kuna za pravnu osobu, te po 2 tisuće kuna za odgovornu osobu u pravnoj osobi. Propisana kazna za fizičku osobu obrtnika iznosi 5 tisuća kuna, a za fizičku osobu dvije tisuće – podsjećaju iz gradske uprave i navode kako su od početka 2022. godine do danas komunalni redari proveli ili provode 32 upravna postupka za uklanjanje grafita s nekretnina. Kako je većina od ukupno 24 ‘sumnjiva’ grafita uklonjena, a za ostale još traje upravni postupak, novčane kazne nisu izricane.

image

Tučnjava je prekršaj broj 1 na području PU dubrovačko-neretvanske Damjan Tadić/Cropix

Damjan Tadić/Cropix

Paladina se požalio

Jedna ipak jest, i to bivšem ministru graditeljstva i državne imovine Ivanu Paladini koji je prije točno godinu dana kao odgovorna osoba dobio po džepu zbog dubrovačkog grafita ‘Novinari crvi’ na gruškoj zgradi u vlasništvu RH. Komunalni redari ispisali su mu kaznu od 2 tisuće kuna, na što se ex ministar žalio, iako je malo ranije prijavio imovinsku karticu ‘tešku’ 60 milijuna kuna.

Što se grafita tiče, iz gradske uprave napominju kako je vlasnik, korisnik, odnosno upravitelj zgrade dužan neodržavane i neuredne vanjske dijelove zgrade obnoviti i održavati tako da se obnovljeni dijelovi zgrade uklapaju u cjeloviti izgled zgrade. Slijedom navedenog, komunalni redari izriču Obavezne prekršajne naloge i rješenja za uklanjanje grafita, odnosno za uređenje neodržavanih vanjskih dijelova zgrade.

Kućni ljubimci po Kaznenom zakonu

A što je s lošim tretmanom kućnih ljubimaca? Dubrovčanima je lani božićni ugođaj pokvarila vijest o 47-godišnjaku koji je sinova ljubimca engleskog buldoga odvezao na Pobrežje, ubio sačmaricom i lešinu bacio na stijene ispod staze. Zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela "Ubijanje ili mučenje životinja" otac je prijavljen nadležnom državnom odvjetništvu u Dubrovniku.

- Zlostavljanje životinja je propisano Kaznenim zakonom i za takve se slučajeve podnose kaznene prijave. U prošloj ih je godini podneseno šest, a tijekom 2021. i 2020. g po dvije – napominju iz policije.

26. travanj 2024 14:45