StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetDUBROVKINJA U PRETORIJI VANI RELJIĆ O SITUACIJI U JUŽNOAFRIČKOJ REPUBLICI

Predsjednik Ramaphosa ljut na Europu: Zbog bezazlenog virusa stvarate paniku i uništavate nam gospodarstvo

Piše Anđelka Kelava
28. studenog 2021. - 21:49

- Napravljena je panika, ne u Južnoafričkoj republici nego izvan njezinih granica. Večaras u osam sati predsjednik Južnoafričke republike Cyril Ramaphosa obratio se naciji vezano za novi soj virusa Omicron. Bio je poprilično ljut na svjetsku zajednicu kako je reagirala na pojavu novog tipa virusa – ispričala nam je Dubrovkinja Vani Reljić, koja već 24 godine živi u Pretoriji, prijestolnici Južnoafričke republike. Dodala je kako je predsjednik JAR-a u svom obraćanju istaknuo kako je ovakva reakcija mnogih zemalja deklaraciji potpisanoj u Rimu prošlog mjeseca, gdje je rečeno da će se obazrivo odnositi na situaciju u manje razvijenim zemljama. Također je kazao kako se o ovom novom tipu virusa ništa ne zna, prvo je otkriven u Bocvani, a Južnoafrička republika je htjela biti transparentna što se sad okrenulo protiv nje.

Posebno je ogorčen, kaže nam Dubrovkinja, jer su mnoge svjetske zemlje odmah zabranile putovanje u JAR, što smatra neosnovanim jer se još ne zna kako ovaj novi soj virusa reagira. 

image
Vani na jednom do  partyja pod nazivom 'End of the year',
Privatni Album

- Ono što se zna je da je zaraženo više mlađih osoba i da simptomi nisu vrlo teški. Nema hospitaliziranih i zaraženi se u većini slučajeva liječe kod kuće. Stoga je predsjednik zatražio od zemalja da odmah povuku odluku o zabrani putovanja. Budući da simptomi nisu opasni po život, zasad u Južnoafričkoj republici ne znaju kako dalje, pa osim lockdowna koji je u toj zemlji na snazi, nema novih restrikcija vezanih za pojavu Omicrona. U Južnoafričkoj republici inače je na snazi policijski sat od ponoći do 4 ujutro i obavezno je nošenje maski – ističe Vani Reljić i odaje kako se tamošnjem stanovništvu obratio i ministar zdravstva Joe Phaahla, koji je reakciju međunarodne zajednice uz pojavu novog virusa nazvao pretjeranom, jer 'posljedice ovog virusa nisu tako strašne, a šteta po ekonomiju će biti ogromna'.

Opisujući situaciju u Južnoafričkoj republici Vani naglašava kako je broj zaraženih u kratko vrijeme porastao s 2 na 9 posto, što je dosta visok postotak. U toj zemlji cijepljeno je 24 posto odraslog stanovništva s obje, a oko 40 posto s jednom dozom. Vlast u JAR-u poziva da se što više ljud cijepi, iako se ne zna koliko učinkovito cjepivo djeluje na novi soj virusa. Odobrena je i tzv. booster doza ponajprije za starije osobe, a spominje se i uvođenje obaveznog cijepljenja.

Također, pristup nekim događanjima bit će moguć samo cijepljenima Za sada su javna okupljanja još dopuštena ali uz ograničen broj osoba, ovisno je li se okupljanje organizira u otvorenom ili u zatvorenom prostoru. Riječ je o partyjima pod nazivom 'End of the year', koji se u JAR-u, tradicionalno organiziraju od kraja studenog do sredine prosinca.

16. travanj 2024 12:56