StoryEditorOCM
Hrvatska i svijet‘NE SEŽEM TAKO DALEKO‘

Predsjednik Milanović se oglasio o slučaju kojeg prati čitava država i rekao što misli kakve su bile namjere pritvorenih Hrvata u Zambiji

Piše Hina
22. veljače 2023. - 15:07

Predsjednik Zoran Milanović u srijedu je rekao da je neuspješno pokušao doći „do nekih kontakata“ kako bi pomogao Hrvatima pritvorenima u Zambiji koji „nisu imali nikakve prljave namjere“. 
Milanović je u obraćanju medijima rekao kako je osmero Hrvata u Zambiju otišlo „s dobrim namjerama, ali neoprezno“. 
„Žao mi je tih ljudi, vidim da nisu imali nikakve prljave namjere“, rekao je predsjednik, dodavši da je sa svoje strane „neuspješno probao doći do nekih kontakata“. 

image

Hrvati koji su početkom prosinca uhićeni u Zambiji

Stafrance Zulu/Cropix/Cropix

„Ja bih to napravio i kao privatna osoba, ali ne mogu, ne sežem tako daleko, niti itko iz Hrvatske“, zaključio je predsjednik. 
Četiri para iz Hrvatske uhićena su početkom prosinca u zračnoj luci u Ndoli, trećem najvećem zambijskom gradu, zbog sumnje na trgovinu ljudima, odnosno zbog sumnje u valjanost dokumenata o posvojenju maloljetne djece iz DR Konga.
Optuženi su za trgovanje ljudima u pokušaju i krivotvorenje dokumenata, a djeca, koja imaju hrvatske dokumente, oduzeta su im i smještena pod zambijsku skrb.

04. listopad 2023 11:58