StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetIZOLACIJA JAČA

Predsjednik Europskog vijeća na Twitteru objavio da je na summitu postignut dogovor o zabrani izvoza ruske nafte: dvije trećine ostaju bez puta za EU!

Piše dv
31. svibnja 2022. - 00:08

Predsjednik Europskog vijeća, Charles Michel, upravo je na Twitteru objavio da je na summitu EU postignut dogovor o zabrani izvoza ruske nafte, te da će to značiti da se dvije trećine nafte iz te zemlje više neće moći izvoziti u EU.

Time se, smatra Michel, šalje poruka da se Rusija izolira te da se njezine sposobnosti za financiranje rata smanjuju, prenosi Jutarnji.

Prema izvorima iz EU, vjerojatno se embargo ne odnosi na uvoz nafte naftovodima u određenom prijelaznom razdoblju već samo na uvoz morskim putovima.

Podsjetimo, kako se ranije javljalo, čelnici članica EU na posebnom summitu u Bruxellesu do kasno u noć su pokušavali postići dogovor o šestom paketu sankcija protiv Rusije, koji uključuje i embargo na uvoz ruske nafte.

Iako je nekoliko država imalo neke "specifične zahtjeve", na kraju je Mađarska bila glavna prepreka usvajanju ovog paketa sankcija. Zbog njih je plan razvodnjen kako bi prijedlog bio prihvatljiv za sve, piše Jutarnji.

To znači da se odustalo od kompletnog embarga na uvoz ruske nafte i tražile su se opcije prema kojima bi se zabrana, barem na početku, odnosila na uvoz nafte morskim putem, što je više od dvije trećine, a nafta bi i dalje mogla biti dostavljena kopnenim naftovodima.

Time bi se izašlo u susret zemljama koje nemaju izlaz na more.

02. svibanj 2024 09:46