StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetVINKO LJUBIČIĆ

Poznati odvjetnik žestoko ‘oprao‘ Plenkovića i ministre: ‘Njihovi postupci u obrani ‘Boysa‘ su van razuma. Evo i zašto‘

Piše Katarina Marić Banje/sd
22. kolovoza 2023. - 18:33

Hrvatski premijer Andrej Plenković, ministri Gordan Grlić Radman i Ivan Malenica te ravnatelj SOA-e Daniel Markić protekla dva dana u Grčkoj razgovaraju sa svojim kolegama o 102 hrvatska državljana uhićena u navijačkim neredima. Ponudili su i jamstva ne bi li se dio uhićenih, koji se terete u prekršajnim postupcima, pustio na obranu sa slobode, piše Slobodna Dalmacija.

Posjetilo ih se u grčkom zatvoru te se prigovorilo na određene manjkavosti u smještaju. Pregovara se i o prepuštanju kaznenog progona hrvatskim pravosudnim tijelima.

Potražili smo mišljenje pravnih stručnjaka koliko je opravdano da visoko državno izaslanstvo lobira za nasilne pripadnike navijačkih skupina.

Odvjetnik Vinko Ljubičić smatra kako se radi o neprihvatljivim potezima.

image

Odvjetnik Vinko Ljubičić

Niksa Stipaničev/Cropix

- Postupanje pojedinih političara u odnosu na osobe pritvorene u Grčkoj apsolutno nema zdravorazumskog postupanja po pravnim propisima. Po mojoj prosudbi ovdje se radi o političko populističkim potezima, koji jednostavno nisu prihvatljivi sukladno Zakonu o kaznenom postupku u Hrvatskoj, a vjerojatno i Grčke.

Oni su u istražnom zatvoru sukladno pravomoćnim odlukama pravosudnih tijela Republike Grčke. Nisu oni ratni ili politički zatvorenici. Osumnjičeni su za kaznena djela s elementima nasilja za koja je svugdje u civiliziranim državama za iste propisan istražni zatvor.

Načelno, onaj tko nije izravno involviran u tijek kaznenog postupka ne bi trebao, a da se ne kaže ne bi smio, olako i paušalno ulaziti u mjere koje poduzimaju nadležna tijela kaznenog progona. Politička vlast države ne bi smjela intervenirati u legalno provedeni postupak u drugoj državi bez obzira o kome se radi i koliko ih ima.

Što se tiče izjava kako su grčki zatvori grozni, zatvor je svaki grozan, kao da su naši bolji - kazao je Vinko Ljubičić.

Više pročitajte na ovim linkovima: 

Premijeru, sjećate li se nevinog kapetana Laptala, Grci su ga na ‘pravdi Boga‘ zatvorili? HDZ tada nije slao ministre!

Građani ogorčeni, javno pitaju: Što bi ministru Malenici da posjećuje huligane u zatvoru? Odgovorite nam i vi u ANKETI

Nema što Hrvatska huliganima plaćati odvjetnike, nema što Plenković za njih moliti. Ti ‘Boysi‘ su najobičnije narikače

Rudan: Ne zanimaju me suze mame i kuknjava njenog BBB sina. Dečki, znali ste gdje idete, jeb*te se figurativno i stvarno

 

Podsjetimo, ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman te ministar te ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica nakon sastanka s grčkim kolegama obišli su 15-oricu pritvorenih hrvatskih državljana u dva grčka zatvora, pisao je Jutarnji. 

Grlić Radman obišao je osam "Bad blue boysa" koji su pritvoreni u najvećem grčkom zatvoru Korydallos u Ateni, dok je Malenica obišao sedmoricu koji su u pritvoru u zatvoru Chakida koji se nalazi izvan Atene.

Hrvatski premijer Andrej Plenković ranije je rekao kako je siguran da će grčka policija i pravosudne vlasti utvrditi okolnosti smrti navijača AEK-a, a grčkom kolegi Kiriakosu Micotakisu kazao je da Hrvatska traži da se Dinamovim navijačima zajamči sigurnost, omogući pravično i brzo suđenje i deportacija onih koji ne podliježu kaznenoj odgovornosti.

Nakon što je 29-godišnji Michalis Katsouris ubijen u muđesobnoj tučnjavi huligana AEK-a i Dinama uoči kvalifikacijske utakmice za Ligu prvaka, 102 člana BBB-a uhićena su i u zatvorima čekaju završetak istrage.

Plenković je rekao da Zagreb od Atene očekuje "sigurnost hrvatskih državljana i pravedno, učinkovito i brzo suđenje".

"Ukoliko bude onih koji neće biti obuhvaćenih kaznenom odgovornošću već prekršajnom odgovornošću, da se donesu odluke koje bi eventualno značile trenutnu deportaciju iz zemlje i povratak hrvatskih državljana u Hrvatsku", naveo je Plenković i dodao da su hrvatske institucije u tom slučaju spremne provoditi mjere nadzora i opreza nad deportiranim navijačima.

image

Premijer Andrej Plenković na sastanku u Ateni

Angelos Tzortzinis/Afp

Četvrti zahtjev je ustupanje kaznenog postupka Hrvatskoj ukoliko se ispune zakonski uvjeti za to i Grčka uputi takav zahtjev. Plenković je naglasio da o tome odlučuju grčke pravosudne vlasti i da Hrvatska poštuje neovisnost pravosuđa članice Europske unije.

Grčke vlasti dale su do znanja hrvatskim vlastima da bi "istraga trebala trajati nekoliko tjedana, a ne mjeseci", rekao je premijer.

Plenković je još jednom izrazio sućut zbog smrti grčkog navijača i "siguran" je da će grčka policija i pravosudne vlasti utvrditi okolnosti tog događaja.

Iako u Grčkoj vlada nepovoljno ozračje po hrvatske navijače zagrebačkog Dinama, Plenković je rekao da "sudovi postupaju prema činjenicama, a ne emocijama".

Plenković je rekao da navijački neredi nisu ugrozili odnose dviju zemalja članica EU-a i najavio je da Hrvatska Grčkoj šalje kanader u borbi protiv požara. Jedan je već poslala u srpnju.

"Hrvatska vlada će danas o tome raspraviti i donijeti odluku da se još jednom uputi kanader u Grčku u ovoj požarnoj sezoni", najavio je Plenković, prenio je JL. 

image

Odvjetnik Ivan Gržić

Vanesa Pandžić/Cropix

Razlog brojnosti

Sve nam je komentirao i odvjetnik Ivan Gržić.

- Kao prvo, reakcija državnog vrha se ne može izbjeći iz razloga brojnosti. Radi se o većoj skupini hrvatskih državljanina i samim tim je izazvan interes države da intervenira.

Bilo bi neprihvatljivo da se premijer pravio kako situacija ne postoji. Ne radi se tu o dva ili tri naša državljanina, već ih je zadržano u istražnom zatvoru više od 100. Sama ta visoka brojka već ukazuje na sumnju u opravdanost primjene takve krajnje mjere kao što je istražni zatvor za sve uhićene.

Je li moguće da kod baš svih uhićenih postoje osnove za zadržavanje u istražnog zatvoru? U ovoj fazi postupka sve uhićene se, po mom mišljenju, ima tretirati prema presumpciji nevinosti - mišljenja je Ivan Gržić.

28. travanj 2024 06:59