StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetODLAZAK GLAVNOG FINANCIJAŠA

Poznati ekonomski analitičar za Dubrovački komentira ostavku ministra Marića: ‘Spasio nas je od prekomjernog duga i stabilizirao, ali na jednom je polju ozbiljno podbacio...‘

Piše Ahmet Kalajdžić
6. srpnja 2022. - 21:29

Iznenadni odlazak ministra financija Zdravka Marića iz Vlade RH, zatekao je većinu, ali ne i ekonomskog analitičara Damira Novotnya koji je za Dubrovački vjesnik komentirao turbulentan događaj u Banskim dvorima:

image

Hvala, dosta je bilo!

Damjan Tadic/Cropix

- Premda ne raspolažem detaljima razloga ostavke, smatram da odlazak ministra Marića nije neočekivan! Činjenica da je već u pripremi njegova zamjena govori da je to već ranije planirano. Trenutak ostavke, očito, nije izabran jer je vijest "procurila" u javnost mimo službenih kanala Vlade RH. Ministar Marić je, rekao bih, kao nezavisni ministar i čovjek koji nije karijerno vezan uz politiku, imao ambicija vratiti se u privatni sektor ili neke međunarodne financijske institucije i iz Vlade je mogao otići i ranije. Ali, s obzirom da ga prati reputacija da može i da daje savjete o javnim financijama, pretpostavljam da je premijer od njega tražio da ostane do neke točke do koje Plenković smatra da je uloga ministra financija važna. Za ulazak u eurozonu su manje-više sva proceduralna pitanja riješena osim suglasnosti Ekonomsko-financijskog odbora Europskog parlamenta, što je samo formalnost i na taj način je misija ministra Marića završena - ocijenio je Novotny koji nije sklon Marićevu ostavku vezivati uz neke aktualne repove koji odlazećeg ministra, možda, prate još iz Agrokora.

- Ipak se radi o ministru koji je s guvernerom HNB-a Vujčićem bio dosta angažiran oko našeg ulaska u eurozonu. Iako je imao nezahvalnu ulogu ministra financija i potpredsjednik Vlade, odradio je veliki posao u stabiliziranju javnih financija i nakon ulaska u EU provedbe procedura otklanjanja prekomjernih manjkova i vanjskotrgovinskih neravnoteža. Da je ministar financija dobro odradio taj dio posla, dokazuje činjenica da je Hrvatska izašla iz procedura prekomjernih proračunskih manjkova prije nekoliko tjedana za razliku od nekih drugih zemalja koje su još uvijek zbog svojih fiskalnih neravnoteža u toj proceduri.  Možda bi to obradio neki drugi ministar na njegovom mjestu, ali recimo da je Zdravko Marić sa svojim stručnim kvalitetama odradio vrlo dobro - izjavio je naš sugovornik.

image

Marićev nasljednik Marko Primorac

Ronald Gorsic/Cropix/Cropix

Novotny Mariću ipak zamjera što je propustio srediti stanje u ekonomici zdravstva koje, kako kaže, generira silne gubitke i nikako da se to stanje sredi.

- Marić jest na goleme dugove upozoravao ali nije uspio kao potpredsjednik Vlade i ministar financija utjecati na rastrošnost u tom sektoru! Stvorilo se i vrlo loše stanje u jamstvima koje je Vlada RH davala za brodogradilišta u Splitu i Puli pod izlikom zadržavanja radnih mjesta. Vidimo da to Mariću nije uspjelo jer je najavljen predstečajni postupak u splitskom brodogradilištu i time je vrlo vjerojatno definitivno ideja održavanja takvog oblika brodogradnje i tog broja radnih mjesta je propala, a državne garancije su izdane - kazao je na temu odlaska glavnog Vladina 'financijaša' Novotny, renomirani hrvatski ekonomist i profesor Sveučilišta Algebra za Dubrovački vjesnik.

26. travanj 2024 15:16