StoryEditorOCM

Postoji dobar razlog zašto Putinova avijacija nikad nije osvojila ukrajinsko nebo! Od ovog pametnog izuma strepe ruski piloti: ‘Povezani su kao pčele u košnici...‘

Piše Anita Belak Krile/sd
20. listopada 2022. - 16:44

Nije bez razloga ruska vojska koristila bespilotne letjelice iranske proizvodnje s eksplozivom za bombardiranje ukrajinskih gradova. Šaljući dronove samoubojice, Moskva s jedne strane, štedi novac jer ne troše skupe krstareće rakete koje stoje od 1,5 milijuna do 2 milijuna dolara, a kojih ni nemaju dovoljno, a s druge čuva svoje ratne zrakoplove koji čim uđu u ukrajinsku zonu - padaju kao kruške, piše Slobodna Dalmacija.

Putinovi piloti nikad nisu uspjeli zavladati ukrajinskim nebom: njihovi skupi lovci postali su vrlo lake mete pogotovo otkad su počeli pristizati najmoderniji protuzračni sustavi zapadne proizvodnje.

Ali čak i prije nego što im je Zapad otvorio svoja vojna skladišta, Ukrajinci su pronašli način kako poboljšati sovjetski sustav protuzračne obrane koji su naslijedili i u kojem je i dalje dominantna uloga topništva.

To su uspjeli zahvaljujući posebnom softveru koji se zove Kropyva, što na ukrajinskom znači kopriva. Kropyva je inteligentna aplikacija za mapiranje koja radi na Androidu i omogućuje osobi da s običnim tabletom lako označi neprijateljski položaj.  Softver zatim prenosi tu indikaciju obližnjim topničkim posadama i omogućuje koordinaciju njihove vatre, što rezultira sinkroniziranom paljbom na isti cilj s više odvojenih položaja.

image
screenshot twitter

Kopriva je u ovom ratu dobro opalila Ruse, a stručnjaci smatraju kako se velikim dijelom upravo u njezinom razvoju krije odgovor zašto ukrajinska protuzračna obrana, unatoč svojoj starosti, pobjeđuje u bitci za ukrajinsko nebo.

Brojni videozapisi koji kruže internetom prikazuju ukrajinske posade protuzračnih obrambenih vozila Osa koje koriste Android tablete koji pokreću ovaj softver za praćenje ruskih ratnih zrakoplova.

Analitičar Forbesa objašnjava kako je Kropyva ‘boot-strap‘ verzija američkog sustava Blue Force Tracker. „Kao i BFT, prikazuje digitalnu kartu. Na karti korisnik može vidjeti lokacije svojih i neprijateljskih trupa. Nešto slično kompjuterskoj strateškoj igri, no ova je stvarno smrtonosna -  navodi. Dok je sustav Blue Force Tracker BFT američke porezne obveznike koštao desetke milijardi dolara, Kropyva je proizvod male neprofitne organizacije Army SOS, koja je razvila izvrstan sustav prikupljanja  obavještajnih podataka za ukrajinsku vojsku.

Ukrajinska vojska bila je u lošem stanju nakon godina nedovoljnog financiranja i morala se rekonstruirati u žurbi, do točke u kojoj je Ministarstvo obrane bilo spremno prihvatiti potporu raznih domoljubnih organizacija. Jedna od njih, Army SOS, raspitivala se o potrebama vojske i u roku od nekoliko mjeseci razvili su Kropyvu.

Vojni stručnjaci tvrde kako je Kropyva genijalna u svom dizajnu. Svaki tablet je kao pčela radilica u košnici.

Komunikacija između elemenata sustava ostvaruje se satelitskim prijenosom. Dok je u vojnom načinu govora takav sustav definiran kao automatski taktički sustav upravljanja (ATMS), Kropyva funkcionira kao neka vrsta Ubera za topništvo i omogućuje drastično dobivanje na vremenu reakcije uz smanjenje ranjivosti.  Povezuje korisnike iz svih ukrajinskih oružanih snaga, gradeći jedinstvenu mrežu s funkcijama ‘push i pull‘. Korisnici mogu unijeti lokacije neprijateljskih snaga - uporišta, tenkova, zrakoplova. Rezultat za svakog korisnika je sveobuhvatan pogled odozgo prema dolje na bojno polje kombinirajući podatke iz mnoštva izvora koji se preklapaju.

„Prosječno vrijeme potrebno za postavljanje baterije haubice smanjeno je za faktor 5 puta - na tri minute, dok je vrijeme potrebno za gađanje neplanirane mete za faktor 3 do jedne minute, a vrijeme potrebno za otvaranje protubaterijske vatre svedeno je na 30 sekundi – analizirao je ljetos švicarski stručnjak Adrien Fontanellaz.

Baterije protuzračne obrane imaju koristi na isti način. Dok još uvijek koriste radare za uočavanje i praćenje ruskih zrakoplova, sada mogu dopuniti radarsku sliku Kropyvom. Potonji možda neće biti tako točan. I zapravo ne može usmjeravati zapovjedno-navodeći projektil. Ali može upozoriti posade na nadolazeće neprijateljske zrakoplove - i pomoći u potvrdi radarskih tragova.

Aplikacija se i dalje razvija kroz blisku suradnju između korisnika i programera. Sada se tako može koristiti i za zadatke razminiranja.

 

20. travanj 2024 08:36