StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetDRAKONSKA KAZNA

Posrnuli mogul zamračio milijune, pobjegao u Albaniju pa konačno dolijao: Osuđen na 11.196 godina zatvora!

Piše S.N./Jutarnji list
10. rujna 2023. - 09:06

Sud u Turskoj je u četvrtak proglasio Faruka Fatiha Ozera, osnivača propale kriptovalutne mjenjačnice Thodex, krivim za više nedjela, među kojima su i vođenje kriminalne organizacije, teška prijevara i pranje novca, piše Jutarnji list.

Osuđen je na 11.196 godina zatvora, navodi Bloomberg.

Ozer je svoju tvrtku osnovao 2017., a ubrzo je postala jedna od najvećih turskih kripto mjenjačnica. U travnju 2021. tvrtka je objavila da nije u mogućnosti nastaviti s radom, a Ozer je pobjegao u Albaniju. Tada je obećao da će investitorima vratiti sav novac te se zatim vratiti u Tursku.

No u Tursku se vratio tek postupkom izručenja i to nakon dugotrajne pravne bitke.

Njegovo dvoje braće i sestara dobili su slične kazne u četvrtak i proglašeni su krivima za iste tri točke optužnice.

"Dovoljno sam pametan da vodim bilo koju instituciju na Zemlji", rekao je Ozer na sudu. "To se vidi i po ovoj tvrtki koju sam osnovao s 22 godine. Ne bih se tako amaterski ponašao da je riječ o kriminalnoj organizaciji."

Tužitelji procjenjuju da je pad Thodexa rezultirao gubicima investitora od oko 13 milijuna dolara, iako stvarni iznos ostaje nepoznat. Turski mediji kažu da bi gubitci mogli biti čak 2 milijarde dolara.

Ova je presuda stigla u trenutku dok još jedan kripto mogul čeka suđenje. Sam Bankman-Fried, osnivač FTX-a i Alameda Researcha, sljedeći će se mjesec pojaviti na sudu. Bankman-Friedova kripto mjenjačnica potonula je u studenom 2022., izazvavši lančanu reakciju bankrota zbog čega su mnogi u tom sektoru to nazvali "Lehmanovim trenutkom" u kripto svijetu.

Sada, Bankman-Fried navodno želi platiti sedam vještaka, čije usluge koštaju i do 1200 dolara na sat, da svjedoče u njegovu korist. Njegov odvjetnik kaže da osramoćeni mogul nema pristup lijekovima Adderall u zatvoru i da preživljava na kruhu, vodi i maslacu od kikirikija.

27. travanj 2024 23:39