StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetKRIZA SE PRELIJEVA PREKO GRANICE

Poskupljenje smanjilo gužve na trebinjskoj placi i u tamošnjim mesnicama: iz Dubrovnika dolazi sve manje kupaca i to su uglavnom stare mušterije koje se godinama snabdijevaju kod domaćih proizvođača

Piše Dv
19. ožujka 2022. - 12:21

Povećanje cijena mesa, poljoprivrednih proizvoda, ali i uslužnih djelatnosti u Trebinju je smanjilo broj domaćih kupaca, ali i 'vikend gostiju' iz susjednih gradova i zemalja, naročito iz Dubrovnika.

Kupcima iz Crne Gore se još isplati dolaziti u Trebinje u kupovinu, jer su cijene ipak niže u BiH u odnosu na njih, pa su ovih dana gradsku tržnicu i trgovine preplavili Crnogorci. Iz susjednog Dubrovnika dolazi sve manje kupaca i to su uglavnom stare mušterije koje se godinama snabdijevaju kod domaćih proizvođača, pišu Nezavisne.

Cijene na gradskoj tržnici se mijenjaju iz dana u dan, a najviše varira sezonsko voće i povrće, koje se ipak najviše prodaje subotom, jer je to u Trebinju 'pazarni dan' i svi proizvođači domaćih proizvoda koji nisu svakodnevno na tržnici uglavnom tog dana izađu za svoje štandove.

image
Tonći Plazibat/Cropix

- I cijene variraju ovisno od ponude i potražnje i to bukvalno iz dana u dan, tako da jedan dan možete kupiti blitvu po cijeni od dvije i po do tri marke, a sutradan je, zbog veće nabavne cijene, moramo prodavati po četiri i više, jer sve zavisi od sezonske robe. Sad su se pojavili sezonski kupus i sezonska salata, a upravo te cijene zelenila su najveće iznenađenje, pa je nabavna cijene, recimo, špinata jedan dan pet maraka, a naredni dan je tri. Banana nikada nije bila skuplja, od dvije i po do tri KM, kaže jedna prodavačica na trebinjskoj tržnici.

Osim tržnice, u Trebinju su naročito skočile cijene mesa.

Mesari ističu da su nakon porasta cijena mesa izgubili brojne mušterije, ali su bili primorani na ovakve poteze jer je sve poskupjelo.

- Seljacima i uopće proizvođačima mesa naveliko su skočile cijene stočne hrane i prijevoza, pa je i živa stoka morala poskupjeti. Najviše je poskupjela junetina, za oko 20 posto, iako je prate i cijene ostalih vrsta mesa i mesnih proizvoda. Kupovina se promijenila u smislu da vrlo mali broj mušterija kupuje kao ranije, a najviše njih je smanjilo kupovinu upola, dok je jedan dio, naročito onih iz Hrvatske, odustao od dolazaka možda i zahvaljujući cijeni goriva, kao i ograničenju artikala koje mogu uvesti u zemlju, kažu trebinjski mesari, donose Nezavisne.

Iz Udruženja za zaštitu potrošača "Oaza" Trebinje ističu da im pristiže sve veći broj pritužbi na povećanje cijena, posebno osnovnih namirnica i goriva.

28. svibanj 2023 08:39