StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetSlučaj bivšeg načelnika PGP Gruda

Ponovno u uniformi: policajac kojega su mediji optužili za seksualni napad na kolegice vraćen na posao

Piše Ahmet Kalajdžić
6. siječnja 2023. - 09:40

Načelnik Postaje granične policije Gruda Matko Klarić ovih dana je vraćen u službu i ponovno je u policijskoj odori. Na ramenima su mu istovjetne oznake čina, ali još nije poznato znači li to i da je Klarić ponovno vraćen na isto radno mjesto načelnika vrlo važne postaje u najjužnijoj županiji, odakle je bio privremeno udaljen.

Klupko se odmotava

Podsjetimo, Klarić se našao na Stegovnom, odnosno Disciplinskom sudu MUP RH nakon što ga je dio kolegica, policijskih službenica PGP Gruda u sastavu Policijske uprave dubrovačko-neretvanske prijavilo za seksualno uznemiravanje te prisiljavanje policijskih službenica na čišćenje samostana u Pridvorju. Također, teretio ga se i za neizravni utjecaj na službenicu Granične policije za puštanje četiriju osoba preko državne granice, iako je nisu smjele prijeći.

image

Klarić na saslušanju u Splitu Cropix

Cropix/Cropix

Nakon toga je Klarić oslobođen dijela optužbi iz stegovnog prijedloga, a dio medija je sredinom prošle godine objavio da je kod prve točke, inače “najjačeg dijela” koje mu se stavljalo na teret, prvostupanjski kažnjen tek uvjetno, što je značilo da mu tad nije prijetio otkaz koji mu je prvostupanjski izrečen u stegovnom postupku u Splitu.

No, nakon toga je reagirao Klarićev branitelj, odvjetnik Dario Obradović te javnost izvijestio o neistinitoj tvrdnji da se načelnik Klarić teretio za bilo kakvo seksualno uznemiravanje. Zbog tih tvrdnji je Klarić pokrenuo i sudski postupak za naknadu štete od nekih medija.

Odvjetnik Obradović je tad naglasio da Klarić nije prisiljavao policijske službenice da čiste samostan, niti je preko granice puštao osobe koje je nisu smjele prelaziti. U drugom disciplinskom postupku pred Disciplinskim sudom u Splitu, odgovornom je proglašena policijska službenica koja je osobe pustila u Hrvatsku.

Nakon svega, a osobito nakon “ukazanja” Klarića u policijskoj odori načelnika, ostalo je još mnogo nepoznanica. Stoga smo, u Policijskoj upravi pitali znači li to da je stegovni postupak protiv Klarića pravomoćno okončan te kako glasi odluka, odnosno rješenje Disciplinskog suda u Rijeci. Pitali smo i je li Klarić samo vraćen u službu, na isto radno mjesto ili je premještan i gdje?

image

Policijski službenik Matko Klarić ponovno nosi uniformu Cropix

Cropix/Cropix

Zanimalo nas je i jesu li policijske službenice koje su ga prijavile još u istoj policijskoj postaji te sastavu PU dubrovačko-neretvanske. Do službenog odgovora PU, moglo bi se protumačiti i da je Klarićev krimen to što se prema službenicama ponašao kao kolega, a ne kao - načelnik!?

Previše nepoznanica

Bit će interesantno čuti i što odluka Disciplinskog suda posljedično znači za PGP Gruda i policijskog službenika koji je nakon Klarićeva privremenog udaljenja s dužnosti imenovan na spomenuto mjesto načelnika. Nepobitna je činjenica kako Postaja granične policije ne smije biti bez odgovorne osobe, pa se očekuje tumačenje imenuje li se novi načelnik ili samo vršitelj dužnosti prije okončanja stegovnog postupka protiv prethodnika..

Kako je među policijskim službenicima javna tajna da je mjere protiv Klarića najglasnije “gurao” povjerenik jednog, kolokvijalno su ga nazvali “nereprezentativnog sindikata”, pitali smo i kako je taj sindikat reagirao na Klarićev povratak u službu. U svakom slučaju, optužbe za seksualno uznemiravanje su odbačene.

Odgovore PU dubrovačko-neretvanske još čekamo i objavit ćemo ih čim stignu. Pokušat ćemo dobiti i komentar Klarićevog branitelja.

05. svibanj 2024 16:49