StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetnakon pada raketa

Poljski predsjednik priznao: ‘Ovo je bio nesretni slučaj...‘; Rusi: ‘Nismo krivi ni za Kijev!‘

Piše dv
16. studenog 2022. - 12:52

Rusko ministarstvo obrane objavilo je službeno priopćenje u kojem se tvrdi da eksplozija u Poljskoj nije djelo njihovih raketa. Međutim, Rusi su otišli i korak dalje te ustvrdili kako oni nisu odgovorni ni za uništene zgrade u Kijevu nakon još jednog žestokog napada.

- Snimke ostataka raketa u mjestu Przewodów, objavljene 15. studenog u Poljskoj, bez imalo sumnje identificirane su kao ostaci raketa S-300 koje koristi ukrajinska zračna obrana. Proces identifikacije odradili su najveći ruski stručnjaci. Izjave od strane raznih ukrajinskih i zapadnih izvora da su to ‘ruske rakete‘ namjerna su provokacija kojoj je cilj daljnja eskalacija situacije, donosi Jutarnji list.

Također, želimo naglasiti da u okviru napada visokopreciznim oružjem na objekte u Ukrajini nisu pokrenuti nikakvi udari ni na jedan civilni objekt u Ukrajini. Prizori uništenih stambenih zgrada, koje je jučer pokazao kijevski režim, izravna su posljedica pada i samouništenja projektila protuzračne obrane koje su ukrajinske snage lansirale iz sustava strane proizvodnje raspoređenih na rubu grada.

Ruski visokoprecizni projektili lansirani su prema lokacijama u Ukrajini koje su od granice udaljeni najmanje 35 kilometara - stoji u priopćenju.

Ukrajinske vlasti rekle su kako su ovi incidenti posljedica ruske agresije, a Mihajlo Podoljak, savjetnik Volodimira Zelenskog, rekao je kako drugog objašnjenja jednostavno nema. Optužio je Rusiju da cijeli istok Europe želi pretvoriti u ‘nepredvidljivo bojište‘.

U međuvremenu, oglasio se i poljski predsjednik Andrzej Duda koji je rekao da je napad na njegovu zemlju vjerojatno bio nesretni slučaj.

. Jednostavno, teško je za povjerovati da je to bio namjerni raketni napad - zaključio je Duda.

05. svibanj 2024 16:41