StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetKAKVO LICEMJERJE

Poljaci od Rusa naručili tri milijuna tona ruske nafte kroz naftovod ‘Družba‘. Sankcije se službeno odnose samo na isporuke morem

Piše Hina
17. studenog 2022. - 14:16

Poljska rafinerija nafte PKN Orlen zatražila je od ruskog Transnefta isporuku 3 milijuna tona nafte sustavom naftovoda Družba u 2023. godini, prema važećim dugoročnim ugovorima, objavio je ruski list Kommersant, pozivajući se na izvore.

Transneft je Kommersantu potvrdio da je zaprimio zahtjeve poljskih klijenata za sljedeću godinu, ali nije precizirao tko ih je podnio ni o kojoj se količini nafte radi.

EU će 5. prosinca uvesti embargo na rusku naftu, ali zabrana se službeno odnosi samo na isporuke morem. Poljska i Njemačka dobivaju rusku naftu cjevovodom Družba, ali su najavile su da će do kraja godine obustaviti uvoz.

"PKN Orlen je kontinuirano diverzificirao opskrbu naftom. Trenutačno 70 posto nafte u sve rafinerije tvrtke u Poljskoj, Češkoj Republici i Litvi stiže iz smjerova koji su alternativa Rusiji", dgovorio je Reutersu ured za tisak PKN Orlena na zahtjev za komentarom.

" (…) tvrtka trenutno iz tog smjera (Rusije) ima još samo dugoročne ugovore za isporuke u Poljsku", ističu u uredu, dodajući da su u potpunosti obustavili uvoz ruske nafte morskim putem.

PKN Orlen je sklopio ugovore o opskrbi naftom s Rosneftom i Tatneftom. Ugovor s Rosneftom trebao bi isteći krajem godine, a ugovor s Tatneftom do prosinca 2023. godine, tvrde trgovci.

Prema ugovoru, Tatneft isporučuje Poljskoj oko 200.000 tona sirove nafte mjesečno. Oba ugovora potpisana su prije veljače 2022.

"Ako ne budu uvedena izravna ograničenja, kupnja nafte Urals po starim uvjetima ugovora u idućoj godini vrlo je profitabilna za PKN Orlen: cijene se temelje na kontinuirano povijesno niskim troškovima nafte Urals koja se transportira morem", tumači trgovac na ruskom tržištu nafte.

17. travanj 2024 08:09