StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetDOKLE OVO IDE?

Poljaci idu u lustraciju, svi koji su imali povijesne veze sa Rusijom neće moći obavljati nikakve javne dužnosti

Piše dv
1. lipnja 2023. - 09:59

Plan Poljske da uvede zakon prema kojem bi svakome s povijesnim vezama s Rusijom bilo zabranjeno obavljanje bilo kakve javne dužnosti, prozvan je ‘makartizmom‘ (po Josephu McCarthyju, američkom republikanskom senatoru koji je početkom 1950-ih stekao popularnost nikada dokazanim optužbama da federalna vlada vrvi sovjetskim agentima) i snažno osuđen od Bruxellesa i Washingtona.

Kritičari tvrde da bi taj zakon potkopao poljski ustav i demokraciju, te zapravo bio prikriveni način obračuna s pripadnicima opozicije, poglavito Donaldom Tuskom, bivšim predsjednikom Vijeća Europe.

Zakonom kojeg je potpisao Tuskov protivnik, predsjednik Andrzej Duda, i koji je prošao u parlamentu, predviđeno je osnivanje komisije koja će imati ovlaštenje istraživati veze između Rusije i poljske opozicije u razdoblju između 2007. i prošle godine.

Komisiju će sačinjavati poljski zastupnici i predsjednik koje će izabrati premijer Mateusz Morawiecki. Komisija će imati iznimne ovlasti, uključujući ovlaštenje da izda naloge za pretres i zabrani ljudima obavljanje javnih dužnosti do 10 godina, donosi Jutarnji list

Dudina vladajuća stranka Zakon i Pravda već dugo optužuje Tuska da je bio previše prijateljski nastrojen prema Rusiji dok je bio premijer od 2007. do 2014. i potpisao ugovore povoljne za Rusiju prije nego je postao predsjednik Vijeća Europe od 2014. do 2019.

Tusk je u dva mandata vodio liberalno-centrističku Građansku platformu prije nego se 2021. vratio u Poljsku kao vođa oporbe.

‘Mislim da nitko ne bi trebao biti iznenađen, niti u Poljskoj niti u ostatku Europe i svijeta, da je ruska vlada pokušala vlade drugih zemalja učiniti ovisnima o njima‘, kazao je Duda pravdajući novi zakon.

‘Mislim da je ova odluka najbolji način za implementiranje postulata transparentnosti u javnom životu. Ljudi imaju pravo znati.‘

Zakon će stupiti na snagu unutar nekoliko mjeseci, možda i prije parlamentarnih izbora ove godine.

Duda kaže kako će zakon pregledati Ustavni sud Poljske, a njihovi će nalazi biti objavljeni 17. rujna, tjedan dana prije datuma izbora.

No dužnosnike u EU i Washingtonu nisu uvjerile Dudine tvrdnje.

Didier Reynders, europski povjerenik za pravo, rekao je da je zakon zabrinjavajući i dodao: ‘Postoji bojazan da bi se novi zakon mogao iskoristiti za sprječavanje određenih osoba da se kandidiraju za neku javnu funkciju bez poštenog suđenja.‘

EU je stoga zaprijetila Poljskoj s neodređenim mjerama ‘ako bude potrebno‘, piše Jutarnji list

Matthew Miller, glasnogovornik američkog State Departmenta kaže kako je Bidenova administracija ‘zabrinuta‘ i dodaje da bi se takav zakon ‘mogao zloupotrijebiti za blokiranje kandidature oporbenih političara bez potrebnog procesa‘.

Tusk je na Twitteru napisao: ‘Gospodine predsjedniče, pozivam vas na javne konzultacije 4. lipnja‘, misleći pritom na veliki antivladin prosvjed koji će se održati u nedjelju. ‘Potrudit ćemo se da nas vidite i čujete s prozora vaše palače.‘

18. travanj 2024 02:59