StoryEditorOCM
Hrvatska i svijet‘Mala‘ su im primanja

Političari s povlasticama: svaki treći ne plaća ni režije u državnom stanu, pravdaju se da nisu na vrijeme dobili uplatnice. Evo tko su dužnici

Piše Goran Penić/JL
1. veljače 2022. - 22:19

Svaki treći državni dužnosnik koji živi u Zagrebu u službenim stanovima, o čemu smo jučer pisali, dugovao je za najamninu ili režije u mjesecu siječnju, doznaje Jutarnji list.

Od 35 državnih dužnosnika, među kojima su državni tajnici, ministri, saborski zastupnici i pomoćnici ministara, njih 10 je u siječnju dugovalo ukupno za najamninu i režije 16.000 kuna, odgovorili su nam iz Državnih nekretnina, tvrtke koja upravlja i službenim stanovima.

O kojim se osobama radi, iz Državnih nekretnina nam nisu htjeli reći, pozivajući se na GDPR.

Međutim, kako doznajemo od pouzdanog izvora, među dužnicima su, između ostalih, i ministar prometa Oleg Butković, HDZ-ov državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa i uprave Sanjin Rukavina, saborski zastupnik HDZ-a i gradonačelnik Osijeka Ivan Radić i saborski zastupnik Mosta Nikola Grmoja. Riječ je o dužnosnicima koji koriste službene stanove u državnoj zgradi u Ilici.

Ograničenja

Ministar Butković na raspolaganju ima državni stan od 66,75 četvornih metara, u koji se uselio u prosincu 2016. i mjesečno ga plaća 1150 kuna. Istu cijenu za stan od 62,3 četvorna metra u koji se uselio u rujnu 2020. plaća Sabor i Nikoli Grmoji. On kao saborski zastupnik, naime, ima pravo na trošak najamnine od 2500 kuna te 500 kuna za režije, pa mu Sabor plaća uplatnice za najam.

Sanjin Rukavina koristi od listopada 2020. stan od 31 četvornog metra i plaća ga 795 kuna, a istu najamninu plaća od siječnja prošle godine i Sabor za Ivana Radića koji koristi stan od 32,75 četvornih metara.

Ministar Butković kaže da uredno podmiruje naknadu za najam od 1150 kuna, i to trajnim nalogom. Dostavio nam je i izlist plaće iz kojeg je to vidljivo, no kaže kako je točno da je bio dužan 1700 kuna za režije za prosinac jer mu nisu stigli računi u sandučić. Račune je podmirio jučer i poslao nam uplatnicu.

- Uvijek sam sve redovno plaćao, ali u prosincu nisu stigli računi, ne znam što se dogodilo. U ponedjeljak smo kontaktirali Državne nekretnine oko postojećeg duga i sve sam uredno podmirio. Nisam dužan niti lipe - pojašnjava Butković.

Nikola Grmoja pak kaže da Sabor njemu plaća najam kako im proslijede uplatnice, pa je moguće da oni kasne s plaćanjem, ili da kasni uplatnica, a da režije sve uredno podmiruje kako stignu i onda traži nadoknadu od Sabora. Moguće je, kaže, da neke režijske uplatnice nisu stigle.

- Nisam neuredan platiša. Moguće je da Sabor kasni s plaćanjem, ili uplatnice nisu stigle. Režije plaćam kako stignu i na vrijeme - tvrdi Grmoja.

'Ne znam ništa o dugovanjima'

Stanje duga od ukupno 16.000 kuna evidentirano je s datumom 27. siječnja, pa je moguće, kako su nam pojasnili i u Državnim nekretninama, da su u međuvremenu neki platili dugovanja.

Sanjin Rukavina pak tvrdi da svaki mjesec redovito plaća najam jer ima ugovoren trajni nalog s Državnim nekretninama, gdje mu onda skidaju s plaće.

- Ne znam ništa o dugovanjima. Trajnim nalogom mi se skida najamnina, a sve režije koje mi dođu u sandučić uredno podmirujem - tvrdi državni tajnik.

Temelj za korištenje stanova za službene potrebe kojima upravljaju Državne nekretnine, napominju iz te tvrtke, su odluke o korištenju stanova izdane od nadležnog tijela, odnosno Ministarstva, a korisnici stanova za službene potrebe, odnosno dužnosnici, obveznici su plaćanja računa kao i svaki drugi najmoprimac.

- U slučaju zakašnjenja po plaćanju računa naplaćuje se zakonska zatezna kamata, a u slučaju neplaćanja i ogluhe na opomene za plaćanje pokreće se postupak za naplatu (ovrha za naplatu, iseljenje). Stanje na dan 27. siječnja 2022. jest takvo da 10 korisnika (naknada/režije) ima 16.000 kuna dugovanja. Imena nismo u mogućnosti dati zbog primjene GDPR-a. Pravodobnost uplata fizičkih osoba Društvo ne obrađuje u svrhu javne objave već ispunjenja ugovornog odnosa, a voditelj obrade mora osigurati povjerljivost obrade - poručuju iz Državnih nekretnina.

Kako je onda moguće, pitamo ih, da Porezna uprava redovito javno na svojim web stranicama objavljuje podatak o velikim poreznim dužnicima, a da mi ne možemo dobiti informacije tko od državnih dužnosnika koji bi morali biti pod kontrolom javnosti duguje povlaštenu najamninu.

Javni interes

Iz Državnih nekretnina kažu kako oni nisu tijelo javne vlasti već trgovačko društvo pa da shodno tome ne mogu reći imena i prezimena fizičkih osoba koje im duguju najamninu, bez obzira na to što je riječ o državnim i pravosudnim dužnosnicima.

- Dugovanja fizičkih osoba nisu javni podatak. Ako dugovanje i postoji, javno iznoseći podatak imenom i prezimenom za svakog pojedinca dužnosnika/fizičku osobu ne pridonosi se javnom interesu, odnosno javnom zdravlju i sigurnosti, zaštiti okoliša. Društvo naplaćuje naknadu fizičkim osobama i u slučaju nenaplate tereti fizičku osobu. Također, nije vjerojatno da bi objava traženog podatka pridonijela javnom interesu u smislu ostvarivanja temeljnih vrijednosti društvenoga poretka - tumače u Državnim nekretninama.

18. travanj 2024 20:20