StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPOSTROŽENE MJERE

Policija počela vraćati putnike iz Srbije i BiH. Treba im potvrda da imaju neodgodiv razlog

Piše DV
20. lipnja 2020. - 01:08
Gorican, 240420. Hrvatski i madjarski ministri vanjski poslova Gordan Grlic Radman i Peter Szijjart sastali su se na granicnom prijelazu Gorican. Na fotografiji: Granicni prijelaz.CROPIX
Putnici koji su iz Srbije i Bosne i Hercegovine tijekom posljednja dva dana pokušali ući u Hrvatsku, a da pritom nisu imali valjani razlog potkrijepljen dokumentacijom, vraćeni su s granice u svoju zemlju. Rezultat je to postroženja mjera na graničnim prijelazima s tim zemljama, s kojima je povezana većina novooboljelih u Hrvatskoj u posljednjih tjedan dana.

Potvrdio nam je to ministar unutarnjih poslova i šef Nacionalnog stožera Davor Božinović, koji je istaknuo da su pojačane kontrole na tim granicama te se striktno kontroliraju propisane mjere.
- Nakon što je došlo do novih slučajeva zaraze, a da su pritom većinom vezane za te zemlje, odmah u četvrtak počeli smo provoditi intenzivnije kontrole. Svatko tko želi ući u Hrvatsku mora navesti razlog putovanja i predočiti dokumentaciju koja to potkrepljuje, poput gospodarskog interesa za našu zemlju – rekao je Božinović i naglasio kako Hrvatska prema Srbiji i BiH nikad nije u potpunosti otvorila granice kao što je to učinjeno prema deset europskih zemalja koje imaju dobru epidemiološku situaciju.
O potpunom zatvaranju granica prema tim državama zasad se još ne razmišlja.

Podsjetimo, i dalje su na snazi mjere Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo prema kojima se preko hrvatske granice može ući samo u iznimnim situacijama te putnici (osim onih u tranzitu) mogu ući u državu samo ako pokažu na granici dokaz da su vlasnici nekretnine u Hrvatskoj, ako imaju neki drugi neodgodivi osobni razlog (odlazak na sprovod) te ako imaju poslovni razlog (npr. sastanak) ili je njihov dolazak gospodarski interes RH, u što se ubraja i uplaćen turistički aranžman ili noćenje. Za svaki od tih razloga putnici moraju na granici predočiti pisani dokaz (poziv na sastanak, osmrtnica itd.), no u posljednje vrijeme te su kontrole značajno popustile.

Potpuno zatvaranje granice moglo bi imati ozbiljnih reperkusija, osobito kad se radi o turizmu. Čelni čovjek Hrvatske udruge turizma (HUT) Veljko Ostojić vezano za moguće zatvaranje granica sa Srbijom te Bosnom i Hercegovinom ističe da bi turistički fokus trebao trenutno biti na zemljama EU.
- Odluku o zatvaranju granica, odnosno određenim režimima njihova prelaska donosi Vlada RH procjenjujući aktualne rizike. Prvih 10 zemalja članica EU prema kojima se Hrvatska u potpunosti otvorila u “normalnim” godinama ostvaruje više od 60% ukupnih turističkih noćenja i na tim tržištima treba biti naš fokus.
Iako je nama svaki gost ravnopravan i poželjan, ova godina je specifična te ni u kojem slučaju ne smijemo ugroziti naša najznačajnija tržišta tako da umanjimo ili poništimo sve ono što smo u epidemiološkom smislu postigli - poručio je jasno da ni na koji način ne bismo trebali ugroziti ionako slabašnu turističku sezonu.
Naime, i u petak je broj novooboljelih ponovno bio 11, što je u samo dva dana polučilo 22 osobe s dijagnozom Covid-19. Oboljeli su iz Splitsko-dalmatinske županije, Zagreba i Zagrebačke županije.
Voditelj Zavoda za epidemiologiju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Bernard Kaić kazao je da je ustanovljeno tko je prvi oboljeli u Institutu “Hrvoje Požar”, gdje je do sada oboljelo sedam djelatnika. Naime, osoba kojoj je prvoj potvrđena bolest nije bila izvan zemlje pa je porijeklo zaraze bilo nepoznato. Danas dijagnosticirana osoba najvjerojatnije je zapravo prvozaražena, od koje se zarazila i osoba kojoj je prvo dokazan virus.
27. travanj 2024 00:34