StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetstravični detalji

Policija našla oproštajno pismo ubojice iz Praga, otkrivena šokantna priznanja, priznao još ubojstava, među njima i bebe

Piše JL
27. prosinca 2023. - 19:34

Češka policija pronašla je u obiteljskoj kući ubojice Davida Kozaka s Filozofskog fakulteta Karlovog sveučilišta u Hostounu, oproštajno pismo u kojem je napadač priznao dvostruko ubojstvo u šumi Klánovicky 15. prosinca. To je u srijedu izvijestio Deník N, a informaciju je potvrdio policijski glasnogovornik. Policija ne može objaviti sadržaj pisma jer još uvijek istražuje slučaj.

Prema navodima medija, žrtve pucnjave šumi Klánovický su tridesetdvogodišnji muškarac i njegova dvomjesečna kćer. Podsjetimo, policija je još prošloga tjedna objavila da je na temelju balističkih nalaza povezala ubojstvo iz šume s muškarcem koji je prošloga četvrtka ubio 13 ljudi u zgradi Sveučilišta na Trgu Jan Palach.

Četrnaesta žrtva umrla je kasnije u bolnici. Prije pokolja na Sveučilištu David Kozak u obiteljskoj je kući ubio svog oca, piše Blesk,a prenosi Jutarnji.

- Mogu potvrditi da smo zaplijenili pismo u Hostounu u kojem je počinitelj napisao da je odgovoran za ubojstvo u šumi Klánovický, rekao je glasnogovornik praške policije Jan Daněk.

Ispitivanje svjedoka

Prema njegovim riječima, policija planira ispitati svjedoke koji bi detalje mogli saznati iz medija. Na dan napada na fakultetu policija je pronašla pismo i oružje koje odgovara vrsti oružja koje je korišteno u šumi Klánovický.

Ravnatelj praške policije Petr Matějček prošlog je tjedna na konferenciji za novinare govorio o tome da postoje indicije da je za masovnu pucnjavu na Karlovu sveučilištu i ubojstvo u šumi odgovoran isti počinitelj. Šef praškog Odjela za ubojstva Aleš Strach izjavio je tada da vjerojatni ubojica nije imao jedan konkretan razlog za svoje postupke.

Aleš Strach je također otkrio kako je David Kozak bio na listi od oko 4000 potencijalnih sumnjivaca za zločin u šumi koje su planirali provjeriti.

Spriječena nova katastrofa

Dok se stručnjaci slažu da je policijska intervencija u zgradi fakulteta na Trgu Jana Palaha i evakuacija odrađena vrlo profesionalno, kao znak pitanja ostaje zašto policija nije evakuirala i glavnu zgradu Sveučilišta, u kojoj je počinjen nezapamćeni zločin, a ne samo sporednu.

Sve policijske snage bile su usmjerene na sporednu zgradu, u kojoj je Kozak trebao imati predavanje na koje nije došao.

Podsjetimo, policija je otišla u Hostoun nakon SMS dojave prijatelja kojemu se David Kozak povjerio da planira počiniti suicid. Kada je policija stigla u obiteljsku kuću, pronašli su beživotno tijelo oca, te je istraga naglo promijenila tijek. U kući su osjetili miris plina i ubrzo pronašli nešto nalik eksplozivnoj napravi. Policija je na vrijeme spriječila eventualnu eksploziju, ali nije uspjela pronaći Kozaka prije počinjenja stravičnog pokolja.

27. travanj 2024 04:32