StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetSKUPLJE USLUGE, INFLACIJA.....

Police dodatnog zdravstvenog osiguranja poskupljuju! Dubrovčanin se šokirao kada je dobio novu uplatnicu

Piše Kristina Filičić
7. studenog 2023. - 13:03

Privatne osiguravateljske kuće od iduće godine najavljuju povećanje cijene polica dopunskog zdravstvenog osiguranja za otprilike 30-ak posto, a kao razlog navodi se inflacija, porast cijena zdravstvenih usluga te izmjene Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju. Hrvatski ured za osiguranja koji predstavlja 26 hrvatskih osiguravateljskih društava, korekciju cijena, kako su izjavili u medijskom prostoru, smatra nužnom i opravdanom. S druge strane korisnici dopunskog osiguranja ne gledaju blagonaklono na porast još jednog u nizu troškova.

Kada je sugrađaninu od Allianza stigla obavijest o promjeni cijene police osiguranja, ostao je zatečen. Potužio nam se kako će mu u predstojećoj osigurateljnoj godini nova premija osiguranja iznositi 295,20 eura godišnje, što je povećanje od 160,86 eura, odnosno 13,41 euro mjesečno. Ovaj Dubrovčanin iduće godine mjesečno će izdvajati nešto malo više od 24 eura ili, za bolje razumijevanje, oko 180 kuna mjesečno za dopunsko zdravstveno osiguranje. Kako se navodi u spomenutoj obavijesti, njegova premija uključuje osnovni paket dopunskog zdravstvenog osiguranja bez uključene dopunske B liste lijekova, te ukoliko su ugovorena, i premiju za dopunska pokrića čija premija ostaje nepromijenjena. Kod načina plaćanja povećali su popust za plaćanje premije odjednom, sa pet na deset posto. 

Pitali smo u Allianz Hrvatska koliko će povećati cijene police dopunskog zdravstvenog osiguranja u idućoj godini te o razlozima povećanja:

image

Nova cijena police osiguranja šokirala je Dubrovčanina

Dv/

- Sukladno Zakonu o dobrovoljnom zdravstvenom osiguranju, dopunskim zdravstvenim osiguranjem se osigurava pokriće troškova zdravstvene zaštite iz obveznog zdravstvenog osiguranja. Zakonodavac određuje postotak sudjelovanja osigurane osobe u trošku nastalom korištenjem zdravstvenih usluga iz obveznog osiguranja. Osigurana osoba podmiruje ih osobno (u slučaju kada nema policu dopunskog zdravstvenog osiguranja) ili putem police dopunskog zdravstvenog osiguranja. Parametri koji imaju značajan utjecaj na visinu šteta, a samim time i na visinu premija u dopunskom zdravstvenom osiguranju su odluke zakonodavca o visini sudjelovanja osiguranih osoba u troškovima zdravstvene zaštite iz obveznog zdravstvenog osiguranja. Posljednjim izmjenama Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju zakonodavac je postotke sudjelovanja osiguranih osoba u smislu najniže i najviše naknade temeljem dijela prethodno navedenih članaka povećao između 32 posto i 100 posto - ističu u Allianzu i navode još jedan od razloga povećanja, odluke Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje o visini cijena zdravstvenih usluga u obveznom zdravstvenom osiguranju.

- U prethodnom razdoblju HZZO je u nekoliko navrata povećavao cijene pojedinih zdravstvenih usluga u obveznom zdravstvenom osiguranju, čime se je povećao i iznos sudjelovanja u istima koji plaća osiguranik osobno ili putem police DZO. Među razlozima navode i inflaciju koja je prema podacima Državnog zavoda za statistiku u 2022. godini iznosila 10,8 posto, a u rujnu ove godine 6,7 posto.

- Sukladno svemu navedenom, visina šteta u dopunskom zdravstvenom osiguranju koju propisuje zakonodavac i inflacija značajni su parametri koji utječu na visinu premije. Uzimajući sve to u obzir i prateći situaciju na tržištu, donijeli smo odluku o povećanju premije dopunskog zdravstvenog osiguranja u prosjeku za 20 posto, s ciljem primjerene osigurateljne zaštite naših klijenata. Unatoč navedenom prosječnom povećanju premije, naše su premije dopunskog zdravstvenog osiguranja i nadalje za značajan dio klijenata jedne od najpovoljnijih na tržištu - tvrde u ovoj osiguravateljskoj kući.

Osnovni paket dopunskog osiguranja podrazumijeva primarnu zdravstvenu zaštitu, bolničko liječenje dakle bolničke troškove, osnovnu A listu lijekova, specijalističke preglede, dijagnostiku, laboratorijske pretrage, ortopedska, dentalna i druga pomagala. Osiguravateljske kuće nude i proširene pakete, cijena im je nešto veća, ali uključuju lijekove po receptu s dopunske B liste lijekova do određenog godišnjeg iznosa. U pravilu korisnici privatnog dopunskog zdravstvenog osiguranja imaju pokrivene participacije u troškovima iz obveznog zdravstvenog osiguranja, ali i osiguranu doplatu za lijekove s dopunske liste lijekova. Neki nude i popuste na online ugovaranje polica. Privatni osiguravatelji imaju i dobne razrede, odnosno različite premije osiguranja ovisno o životnoj dobi osiguranika, pa oni najstariji plaćaju i triput skuplju policu od onih najmlađih osiguranika. Primjera radi, na web stranici Uniqa osiguranja nudi se opcija izračuna godišnje premije dopunskog zdravstvenog osiguranja po aktualnoj cijeni. Osobi srednje životne dobi preko tog osiguravajućeg društva godišnja premija za paket dopunsko A iznosi 91,20 eura, a za paket dopunsko A+B 136,80 eura. Ako je riječ o osobi mlađe životne dobi premija je nešto niža, za prvu opciju 74,10 eura, a za drugu spomenutu 102,60 eura.

image

Zdravstveno osiguranje 

Hzzo/Hzzo

A brojni osiguravatelji će ih korigirati jer, kako pojašnjavaju, s početkom sljedeće godine uvode se zakonske odredbe kojima će se dodatno povećati iznosi participacije u troškovima zdravstvene zaštite, najmanja participacija poskupjet će 33 posto. Ipak, Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, potvrđuju iz te javne ustanove, neće biti među njima. Oni cijenu police neće korigirati, odnosno povećavati, ali valja spomenuti kako njihova polica ne pokriva B listu lijekova. Dakle, zakonske izmjene koje se odnose na sudjelovanje u troškovima zdravstvene zaštite neće utjecati na cijenu, pa će godišnja premija dopunskog osiguranja preko HZZO-a i dalje iznositi 111,49 eura za sve kategorije osiguranika, što je mjesečno nešto malo više od devet eura. Najavljena poskupljenja HZZO-u bi mogla značiti značajan priljev novih osiguranika dopunskog zdravstvenog osiguranja.

28. travanj 2024 19:26