StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetMANITO VRILO

Pogledajte kakva se podzemna atrakcija krije u Hercegovini, tek rijetki znaju za nju: Čuo sam za ovo prije 20 godina, no nitko nije znao gdje se točno nalazi

Piše dv
8. rujna 2022. - 07:57

Na YouTubeu je objavljena zanimljiva snimka speleološkog objekta Manitog vrila u Borku kod Širokoga Brijega, piše Jabuka.tv, a prenosi Slobodna Dalmacija.

‘Riječ je o speleološkom objektu u koji se do krajnje točke može ući tek nakon dugotrajne suše.

Naime, prethodnih smo godina već bili tri-četiri puta i malo po malo pomicali dubinu ulaska. Zadnji put smo prije tri godine ”zapeli” u jednoj vertikali na čijem je dnu jezero. Nažalost, opet smo stali nešto niže, i ovaj put nas je dočekalo jezero i dalje jednostavno nismo mogli‘, navodi se u opisu videa.

image
Screenshot/YouTube

‘Inače kako smo već rekli speleo objekt je zanimljiv, kanali isto kao da su ručno klesani i probijani. Sami ulazak je ”nasred brda”- treba se penjati da se dođe do njega. Nije pretjerano težak jer nema velikih vertikala, ali nije za ljude koji su klaustrofobični jer je manje više nizak svod i treba se provlačiti.

Nema niti nekih ogromnih dvorana, par manjih, ali ima dosta improviziranja preko vodenih dijelova na koje smo svaki put do sada naišli na istim mjestima, po nama je idealan za speleo početnike. Po “crtkarijama” na stijenama na par mjesta vidi se da su naši sugrađani i prije ulazili, 1978., 1993. itd.

image
Screenshot/YouTube

Zanimljiv je sastav stijena i njihova čistoća, a posebice u najdubljim dijelovima. Zanimljivo to ispratiti i zamisliti iz same perspektive jer put vode od jezera do ulaska je dug, a s obzirom kakve vodopade napravi voda je sigurno silna i vjerojatno dolazi iz još dubljih kanala‘, dalje se opisuje, a u nastavku korisnik piše da je prvi put za Manito vrilo čuo prije više od 20 godina, ali da mu nitko nije mogao dati točnu lokaciju.

‘U sezoni kiša prolazio sam i tražio vodopade dok jednom nisam naišao na spektakularni prizor velikog vodopada koji dolazi iz brda, odmah sam znao da je to baš ovaj objekt.

image
Screenshot/YouTube

Ovaj put smo nešto dulje ostali i tražili nove prolaze, našli smo par njih dosta uskih blizu samog ulaza pa ćemo probati nekad istražiti i ući u neke nove dijelove u kojima do sada nismo bili. Prije tri godine smo 30-ak metara poviše od ovoga ulaza otkrili još jedan, nazvali ga Manito vrilo 2 pa je vrlo lako moguće da su nekuda povezana ova dva izvora pa nekada napravimo neka ozbiljnija istraživanja.

Probali smo snimiti jedan manji video koji donosimo u nastavku da barem malo približimo običnom gledatelju. Uz napomenu da niti ovo nije daleko, nego je tu, par minuta od grada‘, zaključuje se u opisu videa na YouTubeu.

19. travanj 2024 07:46