StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPucali mu u leđa

Pogledajte kako se ruski vojnik na neobičan način predao Ukrajincima usred bahmutske klaonice: ‘Samo ga slijedi...‘

Piše Anita Belak Krile/sd
10. svibnja 2023. - 16:41

Jurij Fedorenko, zapovjednik ukrajinske satnije bespilotnih letjelica Achilles, 92. mehanizirane brigade objavio je na Telegram kanalu video kako se jedan ruski vojnik usred bahmutske klaonice predao na nesvakidašnji način, piše Slobodna Dalmacija.

Posmatrajući dronovima bojišnicu i ruske rovove, Ukrajinci su u jednom trenutku primijetili da im jedan vojnik, koji se našao sam u rovu, signalizira da se želi predati i da ga ne bombardiraju. Ukrajinci su mu potom dronom poslali pisanu poruku da slijedi bespilotnu letjelicu ako se želi predati, što je on i učinio. Video je snimljen 9. svibnja. 

"Pristao je, unatoč tome što su mu njegovi pucali u leđa. Pješaštvo i izviđači 92. mehanizirane brigade pratili su ga sve do ukrajinskih položaja gdje se predao. Zarobljeništvo u Ukrajini daje mu veću šansu za preživljavanje nego služba u ruskoj vojsci – napisao je Fedorenko.

Vojnik je sada u ukrajinskom pritvoru.

image
screenshot Twitter

U borbama za Bahmut, prema procjenama zapadnih dužnosnika ubijeno je i ranjeno između 20 i 30 tisuća ruskih vojnika. Žrtve su ogromne i na ukrajinskoj strani, no Ukrajinci i dalje ponosno ponavljaju kako "tvrđava Bahmut još stoji" i da nije uspio plan Wagnerovih plaćenika da ga osvoje do Dana pobjede. Ukrajinska vojska izvjestila je danas da je natjerala na povlačenje rusku pješačku brigadu s područja blizu Bahmuta čime je potvrdila jučerašnju izjavu vođe ruske plaćeničke skupine Wagner, Jevgenija Prigožina, koji se požalio da su s tog položaja pobjegle redovne ruske snage. 

"Naša vojska bježi. Sedamdeset i druga brigada ruske vojske protratila je jutros tri četvorna kilometra gdje smo izgubili oko 500 ljudi i ostavila otvorenu frontu", ljutito je jučer poručio Prigožin. 

Prigožin je jučer opet opalio i po ruskim vojnim zapovjednicima u Moskvi, a ovaj je put spomenuo i ‘djedušku iz bunkera‘. Uobičajene su njegove tirade prema ruskom vojnom vrhu, no do sad nikad nije izravno kritizirao Vladimira Putina. No prema analitičarima Instituta za proučavanje rata (ISW), to se sada izgleda promijenilo. Smatraju kako je iskoristio Dan pobjede da bi se ‘narugao Putinu i doveo u pitanje njegove procjene‘.

Na snimci se Prigožin referira na figuru ‘sretnog djedice‘ koji ‘misli da je dobar‘ – no tada postavlja retoričko pitanje što će Rusija i buduće generacije napraviti i kako će Rusija uopće pobijediti ako se ispostavi da je ‘djeduška‘ zapravo obični šupak?

ISW također napominje kako je Prigožin naglasio da bi se neimenovane osobe (pri čemu vjerojatno misli na Putina i druge visoke dužnosnike ruskog Ministarstva obrane) trebale prestati naslikavati po Crvenom trgu. 

 

23. travanj 2024 04:22