StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetStigla snimka

Pogledajte kako moćni konvoj američkih Patriota kreće iz Njemačke prema granici Poljske i Ukrajine; Hoće li i tenkovi?

Piše Anita Belak-Krile/sd
23. siječnja 2023. - 18:56

Istovremeno dok traje veliki pritisak na Njemačku da popusti oko dozvole za slanje njihovih modernih tenkova Leopard 2 Ukrajini, stižu fotografije o premještanju američkog raketnog sustava protuzračne obrane Patriot iz Njemačke na teritorij Poljske. Patrioti će biti postavljeni u blizini granice Poljske i Ukrajine, piše Slobodna Dalmacija.

Obraćajući se novinarima uoči početka premještaja Patriota u Poljsku, njemački pukovnik Jörg Sievers je rekao: "Jedan od razloga zbog kojih će Njemačka sudjelovati u jačanju istočnog krila NATO-a u Poljskoj slanjem Patriota je to što smo vidjeli koliko se brzo konflikt Rusije i Ukrajine može preliti na članice NATO-a." Pukovnik Sievers, koji će zapovijedati njemačkim postrojbama u Poljskoj, podcrtao je "striktno obrambenu" prirodu slanja sustava Patriot i dodao: "Mi nismo jedine defenzivne snage na terenu, tu su i Amerikanci i Britanci. Sada im se pridružujemo kako bismo osigurali zračni prostor NATO-a, teritorij, infrastrukturu..." 

image
Bernd Wustneck/Dpa Picture-alliance Via Afp
image
Bernd Wustneck/Dpa Picture-alliance Via Afp

"Svakako ćemo poslati tenkove"   

Kao što je poznato Sjedinjene Države i njihovi saveznici nisu uspjeli prošli tjedan uvjeriti Berlin da dopusti otpremu tenkova Leopard 2 na ukrajinsku bojišnicu, a moderne zapadne tenkove, Ukrajina smatra ključnima za uspjeh u borbi protiv agresorskih ruskih snaga. No, pritisak na Njemačku i dalje traje, a Poljska koja je najjača zagovornica slanja Leoparda, pozvala je zemlje koje raspolažu ovim njemačkim tenkovima da ih pošalju Ukrajini čak i bez odobrenja Berlina.

- Poljska je "više nego odlučna" poslati zapadne borbene tenkove u Ukrajinu bez obzira na to hoće li se druge zemlje pridružiti tom planu ili ne, rekao je poljski ministar vanjskih poslova večeras u Bruxellesu.

"Svakako, poslat ćemo te tenkove - poručio je Zbigniew Rau nakon sastanka ministara vanjskih poslova Europske unije.

Već prije to je najavio i poljski premijer.

"Tražit ćemo tu dozvolu, no ona je manje važna. Čak i ako ne dobijemo dopuštenje ipak ćemo isporučiti Ukrajini naše tenkove zajedno s drugim zemljama", rekao je poljski premijer Mateusz Morawiecki novinarima. Podsjetio je kako pritisak ima smisla jer je za vikend njemačka ministrica vanjskih poslova izrekla nešto drukčiju poruku koja ulijeva nadu u to da Njemačka ne samo da neće blokirati slanje tenkova već će u konačnici i isporučiti tešku opremu, modernu opremu, kako bi pomogla Ukrajini.

 "Nećemo pasivno gledati kako Ukrajina krvari do smrti. Nama je Njemačko stajalište neprihvatljivo. Prošla je gotovo godina od početka rata, svaki dan umiru nevini ljudi. Ruske bombe prave pustoš u ukrajinskim gradovima, napadaju se civilni ciljevi, ubijaju se žene i djeca – kazao je poljski premijer i dodao kako „sada moraju oformiti malu koaliciju zemalja"

Uz Poljsku tenkove Leopard imaju i Češka, Danska, Finska, Njemačka, Grčka, Mađarska, Norveška, Portugal, Slovačka, Španjolska, Švedska i Turska. Ukrajinski ministar odbrane Oleksij Reznikov izjavio je kako će se ukrajinske snage u Poljskoj obučavati za korištenje Leoparda 2, usprkos tome što zapadni saveznici nisu još donijeli odluku hoće li Kijev snabdijevati tenkovima njemačke proizvodnje.

image

Leopard 2

Heikki Saukkomaa/Afp

Nije teško shvatiti zašto ukrajinski vojnici žude za ovim njemačkim tenkovima: bez njih nema efikasnog juriša ni na ruske utvrde ni na ruski čelik. Sa svojom izvrsnom ravnotežom brzine, oklopa i vatrene moći, Leopard 2 se naširoko smatra barem jednakim američkom M-1, koji je zlatni standard za moderne tenkove.

 Sposobnost otvaranja vatre u kretanju, pa čak i u kretanju unatrag, čini Leoparda, kao i druge moderne tenkove, poput američkog Abramsa ili francuskog Leclerca, superiornim. Ruski tenkovi koje imaju Ukrajinci to ne mogu. Glavno oružje Leoparda je top s glatkom cijevi od 120 mm, maksimalna borbena udaljenost mu je 5000 metara. Postiže brzinu do 70 km/h, a pokreće ga relativno štedljiv dizelski motor. Leopard 2 je težak oko 60 tona i dug deset metara, a njemačka tvrtka Krauss-Maffei Wegmann isporučila je više od 3.500 tenkova od početka proizvodnje 1978.

image

Krenuli na granicu Poljske i Ukrajine  

Bernd Wustneck/Dpa Picture-alliance Via Afp
image
Bernd Wustneck/Dpa Picture-alliance Via Afp

 

24. travanj 2024 12:31