StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetjad i čemer

Pogledajte kako je Mariupolj izgledao prije samo godinu dana. Prizori božićne idile nestvarni su naspram današnje tuge okupiranog grada u kojemu raste samo groblje

Piše D.K.
4. prosinca 2022. - 15:56

Ukrajinski lobist i savjetnik ministra unutarnjih poslova Anton Geraščenko objavio je na Twitteru snimke prošlogodišnjeg božićnog ugođaja u nizu ukrajinskih gradova. Najpotresniji su prizori adventske idile iz Mariupolja, grada mučenika.

Iz idiličnih gradskih prizora isijava nevjerojatan zimski mir i spokoj, kao da će sreća vječno trajati. Čovjeku je nada u vječni sklad prirodni refleks koji se nerijetko razotkrije kao opsjena. Manje od dva mjeseca nakon što su se božićne jelke uklonile s gradskih trgova Mariupolja a svjetlucave lampice pogasile, otpočela je bjesomučna ruska opsada i sistematsko razaranje ove povijesne luke na Azovskome moru, piše Slobodna Dalmacija.

Nakon četveromjesečnih teških raketnih i topničkih kanonada, grad je pretvoren u strahotnu ruševinu, a njegovih pola milijuna stanovnika je raseljeno, ranjeno, pobijeno i ostavljeno doslovce bez ičega. Poznata je kalvarija dijela zadnjih branitelja Mariupolja koji su se tjednima odupirali okupatoru iz katakombi čeličane Azovstal. Supruga zapovjednika pukovnije Azov Denisa Prokopenka na twitteru je u ovo predbožićno vrijeme također s tugom podijelila sjećanja na nekadašnji zimski mir, uspoređujući to s batrljcima i ranama današnjega okupiranog i sistematski uništenog grada.

Nedavne satelitske slike kompanije Maxar Technologies otkrivaju kako se u okupiranom Mariupolju od početka ruske okupacije širilo samo glavno groblje, dok su sve njegove druge urbane konture ili osakaćene ili izbrisane.

Ruskim ratnim nasiljem postavljeni su temelji za traumatičnu slavu i mit o još jednome gradu-mučeniku, a takvi gradovi nigdje nisu ugodna mjesta za život, ma tko da njima gospodari.

18. travanj 2024 06:49