StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPostoji li nada za kraj rata?

Pogledajte detalje dogovora koji bi mogao zaustaviti rat; Rusi poručili: ‘Smanjujemo vojne aktivnosti u Kijevu‘

Piše dv
29. ožujka 2022. - 16:15

16:07 - Video snimka koju je objavio ukrajinski novinar pokazuje tenk kako prolazio ulicama grada, navodno Mariupolja, u trenutku do netko na njega ispaljuje projektil. Autentičnost snimke nije moguće neovisno potvrditi, donosi Slobodna Dalmacija.

15:18 Cijene dionica skočile su na europskim burzama nakon optimističnih vijesti iz Istanbula da je postignut veliki napredak u mirovnim pregovorima između Rusije i Ukrajine.

Pale su cijene nafte u međunarodnoj trgovini, pri čemu je cijena Brent nafte pala preko 6%.

15:03 Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu rekao je da je na današnjim pregovorima napravljen najznačajniji napredak dosad otkako su počeli pregovori dviju strana.

Ponovio je riječi turskog predsjednika Erdogana da "rat mora završiti što prije". Izrazio je nadu da će o težim pitanjima u budućnosti razgovarati ministri vanjskih poslova Ukrajine i Rusije.

14:55 Ukrajinski pregovarač Mihailo Podoljak rekao je da se u Istanbulu razgovaralo o sporazumu o sigurnosnim jamstvima s klauzulom koja bi bila unaprijeđeni ekvivalent NATO-vom Članku 5. o kolektivnoj obrani.

- Države koje bi pružile sigurnosna jamstva bile bi pravno uključene u zaštitu Ukrajine od bilo kakve agresije. Implementacija sporazuma bila bi putem referenduma i parlamenata zemalja jamaca, napisao je na Twitteru.

14:45 Objašnjavajući svoju izjavu, po kojoj će Rusija drastično smanjiti vojne aktivnosti na području Kijeva i Černihiva, zamjenik ruskog ministra obrane Aleksander Fomin je kazao kako je to doprinos povećanju međusobnog povjerenja i stvaranju uvjeta za buduće pregovore i postizanje konačnog cilja, a to je potpisivanje mirovnog sporazuma s Ukrajinom. Poručio je da će izaslanstvo iznijeti više detalja nakon povratka u Moskvu.

- Od Ukrajine smo dobili prijedloge da razmotrimo njihov jasno formuliran stav. Ovi prijedlozi će se u narednom razdoblju razmotriti i dostaviti predsjedniku Putinu, nakon čega ćemo dati odgovor, rekao je Putinov savjetnik Vladimir Medinski.

14:40 Ukrajinski pregovarač Oleksandr Chaly komentirao je rezultate današnjih razgovora na ukrajinskoj televiziji.

- Ako uspijemo učvrstiti ove ključne odredbe, a za nas je to najosnovnije, Ukrajina će biti u poziciji da zapravo popravi svoj trenutačni status države koja nije članica vojnog saveza u obliku trajne neutralnosti.

- Nećemo biti domaćini vojnim bazama na svom teritoriju, niti raspoređivati vojne kontingente na svom teritoriju. Nećemo ulazit u vojno-političke saveze. U našim prijedlozima ima dovoljno materijala za opravdanost sastanka između ukrajinskog predsjednika Zelenskog i ruskog čelnika Putina, rekao je ukrajinski pregovarač dodajući da se čeka odgovor Rusije. Poljska, Izrael, Turska i Kanada mogle bi biti među potencijalnim sigurnosnim jamcima za Ukrajinu.

14:30 Rusija je u utorak objavila protjerivanja 10 diplomata, po troje iz Estonije i Latvije i četvero iz Litve, kao odgovor na isti potez triju baltičkih država početkom mjeseca.

Odgovor u stilu "milo za drago" uslijedio je nakon što je 10 ruskih diplomata ranije protjerano iz triju baltičkih država.

14:20 Putinov savjetnik Vladimir Medinski izjavio je da su pregovori dviju zemalja bili vrlo konstruktivni. Poručio je da je moguć sastanak ruskog predsjednika i ukrajinskog čelnika Volodimira Zelenskog ako bi prethodno ministri vanjskih poslova dviju zemalja potpisali preliminarni mirovni dogovor.

Osvrnuo se na izjavu Fomina o smanjenju vojnih aktivnosti na području Kijeva i Černihiva.

- Ova dva poteza predstavljaju deeskalaciju sukoba, rekao je.

14:10 Ukrajinski pregovarači podijelili su neke detalje o današnjim razgovorima između predstavnika Ukrajine i Rusije u Istanbulu, prvom susretu dva izaslanstva licem u lice u više od dva tjedna.

Ukrajina je tako predložila usvajanje neutralnog statusa u zamjenu za sigurnosna jamstva, što znači da se neće pridružiti vojnim savezima ili ugostiti vojne baze, rekli su novinarima ukrajinski pregovarači.

Prijedlozi bi također uključivali 15-godišnje razdoblje konzultacija o statusu pripojenog Krima i mogli bi stupiti na snagu samo u slučaju potpunog prekida vatre, prenosi Reuters.



14:05 Zamjenik ruskog ministra obrane Aleksander Fomin rekao je da će Rusija radikalno smanjiti vojne aktivnosti na području Kijeva i Černihiva, prenosi agencija Tass.

13:55 U Londonu je zaplijenjena prva ruska superjahta, objavio je britanski tajnik za promet Grant Shapps. Predstavnici vlasti su se jutros ukrcali na jahtu Phi, u vlasništvu neimenovanog ruskog poduzetnika, u Canary Wharfu, u istočnom Londonu. 

Phi - nazvan prema matematičkom konceptu - lani je imao svoje prvo putovanje, nakon što je izgrađen u Nizozemskoj. Jahta je dugačka 58,5 metara, ima i bazen. U London je ta jahta stigla zbog ceremonije dodjele nagrada u kategoriji superhajti, a trebala je isploviti u utorak u podne. Phi je plovio pod malteškom zastavom.

13:45 Međunarodni odbor Crvenog križa (ICRC) pozvao je Rusiju i Ukrajinu na postizanje jasnog sporazuma o sigurnoj evakuaciji civila iz opkoljenog Mariupolja i drugih mjesta na prvoj crti bojišnice jer ponestaje vitalnih zaliha.

"Istječe vrijeme za sve koji se još nalaze u Mariupolju", upozorava se, dodajući da još uvijek nedostaju "konkretni sporazumi" za siguran prolaz i evakuaciju civila u gradu na jugu Ukrajine. Robert Mardini rekao je za Reuters da ICRC neće sudjelovati ni u kakvim prisilnim evakuacijama civila iz Ukrajine.

"Brinemo da intenzitet borbi dovodi civile u opasnost, kao i činjenica da u mjestima poput Mariupolja civili ne mogu otići pod sigurnim uvjetima. Nije bilo konkretnih dogovora strana u sukobu za sigurnu evakuaciju civila, a niti zelenog svjetla za dostavljanje humanitarne pomoći".



13:30 Završen je sastanak ukrajinskih i ruskih pregovarača u Istanbulu, priopćilo je ukrajinsko veleposlanstvo u Turskoj.

Razgovori su trajali oko četiri sata s povremenim prekidima. Nije poznato hoće li se pregovori nastaviti i u srijedu, prenosi Reuters.



13:20 Tečaj dolara oslabio je u utorak prema najvažnijim svjetskim valutama na međunarodnim tržištima u opreznom trgovanju dok investitori čekaju rezultate današnjih mirovnih pregovora.  Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest najvažnijih svjetskih valuta, oko podneva se kretao na 98,758 bodova, oslabivši 0,34 posto u odnosu na zatvaranje tržišta dan ranije. Tečaj eura istodobno je ojačao gotovo 0,3 posto, na 1,1009 dolara. Tečaj britanske funte nije bilježio veće promjene prema dolaru i oko podneva se kretao na oko 1,3087 dolara.

Dolar je oslabio i prema jenu, i to gotovo 0,2 posto u odnosu na završetak trgovanja dan ranije, na 123,59 jena. U ponedjeljak je nakratko dotaknuo najvišu razinu od 2015. godine i na putu je najvećeg mjesečnog dobitka prema jenu od studenoga 2016. godine. Euro je ojačao u opreznom trgovanju pred današnji sastanak ukrajinskih i ruskih pregovarača u Turskoj na prvim izravnim razgovorima u više od dva tjedna. Ukrajina i Sjedinjene Države ne polažu prevelike nade u pomak na današnjim pregovorima.



13:00  Državna služba za hitne slučajeve u Ukrajini izvijestila je da su tri osobe poginule u granatiranju upravne zgrade u Mikolajivu. Ispod ruševina izvučeno je dosad 18 preživjelih osoba. Projektil je pogodio veliku zgradu na devet katova i napravio ogroman krater.



12:45 Obilje informacija i fotografija o ruskoj invaziji na Ukrajinu predstavlja pravi izazov za medije kako ne bi postali oruđe informacijskog rata koji se paralelno odvija s oružanim sukobom zbog čega su prisiljeni primijeniti nove metode rada, piše u utorak agencija AFP. "U prvim satima sukoba bili smo preplavljeni fotografijama i informacijama", prepričava Shayan Sardarizadeh, novinar odjela BBC-a zaduženog za dezinformacije.

Tu poplavu vijesti o Ukrajini novinar Sardarizadeh uspoređuje s pandemijom covida-19 i dva tjedna američkih predsjedničkih izbora u studenome 2020. Navodi slučaj bombardiranja Mariupolja, grada koji je u okruženju ruskih snaga, kao primjer poteškoća s kojima se mediji suočavaju jer ne mogu sami provjeriti što se događa na terenu s obzirom da je pristup gotovo nemoguć. Gradonačelnik grada je na Telegramu objavio fotografiju kazališta s uništenim središnjim dijelom, a poslije je gradsko vijeće objavilo da strahuje da je u tom zračnom napadu poginulo 300 ljudi, pozivajući se na očevice.

Jedna druga epizoda se odnosi na Zmijski otok o čemu su izvijestili brojni mediji, oslanjajući se isključivo na ukrajinske dužnosnike. Nakon što su za ukrajinske vojnike prvo kazali da su poginuli kao "heroji", nekoliko dana kasnije su rekli da su "jako sretni" jer su živi. Učinili su to nakon što je ruska vojska objavila njihov kako su se oni sigurno vratili na kopno.

"To na najbolji način ilustrira informacijsku maglu nastalu zbog rata i želje za propagandom obiju strana", analizira Arnaud Mercier, profesor komunikacija na sveučilištu Université Paris-II Panthéon-Assas i autor djela "Oružje za masovnu komunikaciju" u kojem je analizirao političku komunikaciju tijekom rata u Iraku.

AFP podsjeća da u šumi informacija ne treba zaboraviti ni internetske blogere među kojima su poznati teoretičari zavjere ili antivakseri koji su većinom postali proruski nastrojeni.



12.30 Biznismen Roman Abramovič nije službeni član ruske delegacije na pregovorima u Istanbulu, ali je uključen u osiguravanje kontakata između Moskve i Kijeva, rekao je novinarima glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov. Njegovo sudjelovanje odobrile su obje strane.

- Sumnja na trovanje Abramoviča na mirovnim pregovorima nema nikakve veze sa stvarnošću. Riječ je o ratu informacijama, rekao je.

12:20 Ruski predsjednik Vladimir Putin ima apsolutnu podršku ruskog naroda, izvijestio je jutros Kremlj, prenoseći rezultate najnovije ankete. Dodaje se da je došlo do 'neviđenog porasta' podrške ruskom čelniku.



12:15 Francuski predsjednik Emmannuel Macron razgovarat će tijekom dana s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, izvijestio je Reuters.

12:10 Na velikom pregovaračkom stolu nema niti čaša niti boca s vodom. Pokraj zastavica, s jedne strane ukrajinskih, a s druge ruskih, našle su se bočice koje su zbunile ruskog pregovarača Medinskog. Na to je reagirao Ukrajinac David Arahmija, koji mu je rekao da to nije votka, nego antiseptik za dezinfekciju koji se tu nalazi zbog epidemioloških mjera. Snimka konverzacije Arahmije i Medinskog objavljena je na društvenim mrežama.

12:00 Specijalna vojna operacija u Ukrajini će se nastaviti sve dok se ne ostvare zacrtani ciljevi. Glavni zadaci prve faze specijalne operacije u Ukrajini su završeni, možemo se fokusirati na glavni cilj - oslobađanje Donbasa, rekao je ruski ministar obrane Sergej Šojgu, čiju izjavu prenosi moskovska Gazeta. Prema njegovim tvrdnjama, u dva tjedna u Ukrajini je ubijeno 600 plaćenika iz inozemstva, a još 500 ih je napustilo zemlju

- Isporuka oružja Ukrajini iz Zapada je neodgovorna, njihova nekontrolirana distribucija oružja stanovništvu i plaćenicima može predstavljati prijetnju europskim zemljama, rekao je.

Također je izvijestio da će tijekom proljeća na služenje vojnog roka bit će poslano 134.500 ruskih državljana, što je manje nego prošle godine, ali da se ročnici neće slati na nikakva ratna žarišta.

Prije nekoliko dana pojavile su se razne špekulacije jer se ministar Šojgu više od dva tjedna nije pojavio u javnosti. No 26. ožujka predsjedao je vojnim sastankom i razgovarao o opskrbi oružjem u videozapisu što ga je objavilo njegovo ministarstvo.



11:50 Međunarodni odbor Crvenog križa pozvao je Ukrajinu i Rusiju da postignu jasan dogovor o sigurnoj evakuaciji civila iz Mariupolja i drugih opkoljenih gradova, jer dolazi do nestašice vitalnih zaliha.

Robert Mardini, glavni direktor ICRC-a rekao je Reutersu da se na društvenim mrežama vodila kampanja dezinformacija o ICRC-u.

Poručio je da ICRC neće sudjelovati ni u kakvoj prisilnoj evakuaciji civila iz Ukrajine i da nema informacije iz prve ruke o tome što se događa na terenu.

11.45 Finska očekuje da će susjedna Rusija u idućim mjesecima pokrenuti kampanju širenja dezinformacija kako bi utjecala na raspravu o pridruživanju Finske NATO-u, objavila je finska sigurnosna služba Supo.

Široki utjecaj i nezakonite obavještajne operacije Rusije predstavljaju glavnu prijetnju nacionalnoj sigurnosti Finske, navodi se u izvješću.

- Finsko društvo u cjelini bi trebalo biti spremno na razne mjere Rusije koja želi utjecati na kreiranje politike u Finskoj po pitanju NATO-a, rekao je šef Supoa Antti Pelttari.


11:30 Ramzan Kadirov, čelnik čečenskih boraca koji sudjeluju u borbama na ruskoj strani, izjasnio se protiv mirovnih pregovora između Rusije i Ukrajine u Turskoj: "Pregovori neće biti od koristi. Mislim da trebamo završiti posao kojega smo započeli. Uništiti naciste, Banderu i Satana. Tek tada možeš odlučiti što će biti sljedeće", poručio je Kadirov.



11:25 Procurile su prve informacije iz Istanbula o tijeku mirovnih pregovora, prenosi Guardian. Ruski pregovarač Vladimir Medinski rekao je da će nakon pregovora, za nekoliko sati, biti objavljeno pripćenje.

Rusija je uputila prigovor ukrajinskoj strani zbog navodnog zlostavljanja ruskih zarobljenika. Vjerojatno se radio o videozapisu koji se dijeli na društvenim mrežama, a prikazuje mučenje ruskih ratnih zarobljenika.

Savjetnik Volodimira Zelenskog rekao je da su za Ukrajinu u pregovorima najvažnija sigurnosna jamstva, a da su humanitarna pitanja na drugom mjestu.

11:05 Otvorena su tri humanitarna koridora u Ukrajini kako bi se civili evakuirali iz Mariupolja, Energodara i Melitopolja. Sve rute se spajaju u Zaporižju, koji je pod kontrolom Ukrajine. Irina Vereščuk, zamjenica ukrajinskog premijera, jučer je izvijestila da je jučer 586 ljudi uspjelo pobjeći iz Mariupolja automobilima.

10:55 Jedan od čelnika moskovske separatističke pobune u istočnoj Ukrajini nazvao je rusku invaziju na Ukrajinu 'pogreškom'.

Aleksej Aleksandrov bio je dio pokreta koji je odbacio kijevsku vlast i utemeljio autonomni promoskovski teritorij u regiji Donbas 2014. godine. U intervjuu za Reuters rekao je da se sve to moglo riješiti puno ranije, uglavnom diplomatskim putem a možda i beznačajnom uporabom sile.

10:45  Oni koji pregovaraju s Rusijom ne bi smjeli jesti ni piti s njima nakon izvješća o trovanju ruskog milijardera Romana Abramoviča i ukrajinskih pregovarača, upozorava ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba.

"Savjetujem svima koji sudjeluju u pregovorima s Ruskom Federacijom da ništa ne jedu i ne piju i po mogućnosti izbjegavaju dodirivanje bilo koje površine", rekao je Kuleba, prenosi Sky News.

10:30 Reuters prenosi citat turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdoğana koji je govorio na početku mirovnih pregovora u Istanbulu.

On je tom prigodom rekao predstavnicima Ukrajine i Rusije: "Na objema je stranama da zaustave ovu tragediju. Postizanje primirja i mira što je prije moguće dobrobit je svih. Mislimo da smo sada ušli u razdoblje u kojem su potrebni konkretni rezultati razgovora. Pregovarački proces, kojeg vodite po nalogu svojih čelnika, budi nadu u mir".

U prostoriji u kojoj se odvijaju pregovori nalazi se i Roman Abramovič.

10:05 Zgrada lokalnih vlasti u Mikolajivu jutros je pogođena i teško oštećena raketnim udarom. Osmero ljudi je zarobljeno ispod ruševina.


10:00 Novinske agencije Tass i RIA u Rusiji javljaju kako rusko ministarstvo vanjskih poslova poziva veleposlanike baltičkih država kako bi im najavili protjerivanje diplomata.

09:55 Ukrajinska televizija izvještava da su mirovni pregovori u Istanbulu započeli "hladnom dobrodošlicom, bez rukovanja".

Mihailo Podoljak, politički savjetnik predsjednika Volodymra Zelenskog, rekao je kako izaslanstva raspravljaju o “temeljnim odredbama pregovaračkog procesa. "Delegacije rade paralelno na cijelom spektru spornih pitanja", kazao je.

image
Murat Cetin Muhurdar
image

Ukrajinski ministar obrane Oleksij Reznikov ide iz hotela na pregovore u Istanbulu 

Yasin Akgul


9:50 Ukrajinci se nadaju otvaranju triju humanitarnih koridora tijekom današnjeg dana. Reuters javlja da bi to uključivalo pokušaj uspostave sigurnog koridora za ljude koji će privatnim vozilima napustiti Mariupolj, grad pod opsadom ruskih snaga.

9:40 Na današnjim mirovnim pregovorima u Istanbulu pojavio se i Roman Abramovič. Podsjetimo, ruski oligarh i najmanje dvojica visokih dužnosnika iz ukrajinskog pregovaračkog tima imali su simptome nakon sastanka u Kijevu u ožujku koji upućuju na moguće trovanje. Crvene oči, suzenje, ljuštenje kože lica i ruku: ti su se simptomi poslije povukli i "nisu u životnoj opasnosti", izvijestio je Wall Street Journal.

image

Erdogan: Vrijeme je za konkretne rezultate pregovora!

Murat Cetin Muhurdar

9:35 Tijekom mirovnih pregovorima Rusija je odustala od zahtjeva da Ukrajina provede denacifikaciju, rekao je izvor za Financial Times. Četiri osobe bliske pregovorima izjavile su za FT da je Kremlj također spreman dopustiti Kijevu da se pridruži Europskoj uniji ako Zelenski odustane od nastojanja da se pridruži NATO-u, prenosi Sky News.

Jedan od izvora ustvrdio je da Rusija mijenja vojni pritisak i zahtjeve svaki dan.

9:30 Rusko ministarstvo obrane tvrdi da su njihove snage uništile veliko skladište goriva u regiji Rivne. U isto vrijeme Gazprom je objavio da je izvoz plina u Europu preko Ukrajine i dalje na visokoj razini. Agencija RIA je izvijestila da Rusija dnevno distribuira nešto više od 109 milijuna kubičnih metara plina, što je u skladu s ugovornim obvezama Gazproma.

9:10 Britanska ministrica vanjskih poslova Liz Truss optužila je ruskog predsjednika Vladimira Putina za 'otmicu nedužnih civila'.

U poruci na društvenim mrežama ministrica je poručila da Putin "prebjegava očajničkim mjerama" u svom ratu protiv Ukrajine.

- Nastavlja koristiti gnjusnu taktiku protiv Ukrajinaca, uključujući otmicu nedužnih civila. On ne postiže ciljeve i pribjegava očajničkim mjerama.



9:00 Prije početka pregovora u 9 sati u Istanbulu, izaslanicima Ukrajine i Rusije obratio se turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan.

U prvim izvješćima koje prenosi Reuters navodi se da kako je Erdoğan poručio da se nada da će sastanak biti koristan za obje zemlje te cijelu regiju te je pozvao na hitan prekid vatre.

Poručio je da Turska smatra i ruskog predsjednika Vladimira Putina i ukrajinskog čelnika Volodimira Zelenskog kao 'vrijedne prijatelje'. Također je poručio da napredak pregovora u Istanbulu može utrti put sastanku između dvojice čelnika Ukrajine i Rusije. Izrazio je spremnost Turske da bude domaćin eventualnom susretu Putina i Zelenskog.

- Obje strane imaju 'legitimne zabrinutosti'. Stigao je trenutak kada pregovori moraju dati 'konkretne rezultate', rekao je.

image

Erdogan je današnji domaćin pregovora

Kenzo Tribouillard/AFP


8:40 Sirene za zračni napad oglasile su se širom Ukrajine u utorak prije zore dok se ukrajinski i ruski pregovarači pripremaju sastati u Turskoj radi pregovora licem u lice, a Kijev traži prekid vatre bez kompromisa oko teritorija i suvereniteta.

Ukrajina i Sjedinjene Države imaju malo nade da će se postići napredak na sastanku u utorak, prvim izravnim pregovorima dviju strana u više od dva tjedna, iako se čini da je ruska invazija zastala na nekoliko bojišnica.

Više od mjesec dana od početka rata, najvećeg napada na europsku državu od Drugog svjetskog rata, više od 3,8 milijuna ljudi pobjeglo je u inozemstvo, tisuće su ubijene i ozlijeđene, a rusko gospodarstvo pogođeno je sankcijama.

Sastanak bi trebao početi u 9 sati po srednjoeuropskom vremenu.

image

Ulične prepreke u Kijevu

Sergei Supinsky


8:20 U obraćanju u ponedjeljak navečer, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski ponovio je pozive Zapadu da ide dalje u kažnjavanju Moskve zbog njezine invazije. "Mi, ljudi koji smo živi, ​​moramo čekati. Zar sve što je ruska vojska učinila do danas ne opravdava naftni embargo?" Premda su zapadne zemlje uvele niz oštrih sankcija Moskvi, Europa se uvelike oslanja na uvoz energije iz Rusije i do sada je oklijevala poduzeti mjere blokade.

"Uništili smo mit o nepobjedivoj ruskoj vojsci. Odupiremo se agresiji jedne od najjačih vojski na svijetu i uspjeli smo ih natjerati da promijene svoje ciljeve", rekao je gradonačelnik Kijeva Vitali Kličko.

image
Aris Messinis
image
Sergei Supinsky

8:15 Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba rekao je o pregovorima u Turskoj: "Mi ne trgujemo ljudima, zemljom ili suverenitetom. Minimalni zahtjev su humanitarna pitanja, a maksimum je postizanje sporazuma o prekidu vatre", rekao je na nacionalnoj televiziji.

Visoki dužnosnik američkog State Departmenta rekao je kako se čini da ruski predsjednik Vladimir Putin nije spreman na kompromise kako bi okončao rat. Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da dosadašnji razgovori nisu doveli do značajnog napretka, ali da je važno da se nastavljaju u fizičkom obliku. Odbio je dati više informacija.

 

8:05 Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov iznio je nekoliko zanimljivih komentara tijekom razgovora s novinarima PBS-a. Osim što je rekao da "ishod operacije u Ukrajini nije razlog za upotrebu nuklearnog oružja", o čemu smo pisali ranije, Peskov je rekao i da je Zapad gurnuo Rusiju u kut.

Komentirajući sankcije koje je Zapada uveo Rusiji, Peskov je rekao da se radi o "neprijateljskim uvjetima".

- Ušli smo u fazu totalnog rata. Sjedinjene Države, zapadnoeuropske zemlje, Kanada, Australije...one zapravo vode rat protiv nas u trgovini, gospodarstvu, otimaju našu imovinu, naša sredstva, blokiraju naše financijske odnose, izjavio je Peskov.

- Mi se moramo prilagoditi novog stvarnosti. Morate razumjeti Rusiju. Morate razumjeti Rusiju, ponavljao je glasnogovornik Kremlja.

- Nekoliko desetljeća smo govorili Zapadu da se bojimo pomicanja vašeg NATO-a na istok. I mi se bojimo približavanja NATO-a našim granicama sa svojom vojnom infrastrukturom. Molim vas, vodite računa o tome. Nemojte nas tjerati u kut, poručio je Peskov.

- Prvo smo rekli, slušajte dečki, nismo zadovoljni ovim državnim udarom u Ukrajini. I imate jamstva Poljske, Francuske i Njemačke. Vjerojatno se sjećate dokumenta s potpisima nadležnih ministara vanjskih poslova. Nije bilo reakcije. Onda smo rekli, slušajte dečki, nismo zadovoljni mogućnošću ulaska Ukrajine u NATO jer će nas to dodatno ugroziti i narušiti ravnotežu međusobnog odvraćanja u Europi. Nije bilo reakcije. Onda smo rekli, slušajte dečki, želimo ravnopravan odnos. Želimo uzeti u obzir međusobne brige. Ako ne uzmete u obzir našu zabrinutost, onda ćemo biti malo nervozni. Ni tada nije bilo nikakve reakcije, izjavio je Peskov.

image
Aris Messinis

7:52 Plaćenici ruske skupine Wagner raspoređeni su na istoku Ukrajine, objavilo je u ponedjeljak britansko ministarstvo obrane koje ocjenjuje da bi oko 1000 boraca te paravojne skupine moglo biti raspoređeno u zemlji.

"Privatna ruska vojna skupina Wagner raspoređena je na istoku Ukrajine", objavilo je ministarstvo na Twitteru. "Mogli bi rasporediti više od tisuću plaćenika", dodaje.

Skupina Wagner, za koju se smatra da je bliska predsjedniku Vladimiru Putinu, već je djelovala u Maliju, Libiji i Siriji, prenosi France presse.

"Zbog teških gubitaka i uvelike blokiranog napretka u invaziji (na Ukrajinu) Rusija je vjerojatno bila natjerana da prerazmjesti osoblje Wagnera u Ukrajinu na oštrb operacija u Africi i Siriji", ocjenjuje London.

Po jednom zapadnom dužnosniku, ruske snage koncentriraju napore u Ukrajini na Donbas gdje se suočavaju s "najbolje opremljenim i najbolje obučenim ukrajinskim snagama".

Stoga ih, dodaje izvor, "pokušavaju okružiti separatističke snage, uz pomoć ruskih snaga i osoblja skupine Wagner u regiji Luhans i Doneck".

Skupina Wagner nalazi se među ruskim tvrtkama i pojedincima obuhvaćenim novim sankcijama koje je u četvrtak donio London kao reakciju na rusku invaziju na Ukrajinu 24. veljače.

image

Ukrajinski vojnik na položajima sjeverno od Kijeva

Anatolii Stepanov

7:30 Ukupno je 144 djece poginulo otkako je prošlog mjeseca krenula ruska invazija na Ukrajinu, kažu iz ureda glavnog tužitelja. Više od 220 mališana je ozlijeđeno u tom razdoblju.

Također, više od 60 ukrajinskih religijskih građevina i 733 obrazovne ustanove uništene su u napadima ruskih snaga, tvrde iz ukrajinskog kriznog stožera.

6:30 Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitrij Kuleba poručio je ukrajinskim pregovaračima da ne jedu i ne piju kada pregovaraju s Rusijom, jer je Abramovič navodno otrovan, piše Index.hr.

6:00 Ukrajinsko izaslanstvo doputovalo je noćas u Istanbul u Turskoj na mirovne pregovore sa svojim ruskim kolegama.

Izaslanstvo predvodi ukrajinski ministar obrane Oleksej Reznikov, tu je i Mihajlo Podoljak, šef ureda predsjednika.

Oni kažu da je njihov glavni prioritet osigurati prekid vatre, iako postoji skepsa o tome je li to vjerojatno.

Domaćin razgovora licem u lice, prvog u više od dva tjedna, bit će turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

Sastanak bi trebao započeti u utorak u 10:00 po lokalnom vremenu (07:00 GMT).

Između ostalog, Rusija traži da Ukrajina odustane od bilo kakve namjere pridruživanja NATO-u - pitanje za koje je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao da je spreman na kompromis, piše Index.hr.

image
Oli Scarff

 

25. travanj 2024 19:59