StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetNove cijene energenata

Poduzetnicima skuplja struja već od 1. ožujka: ‘Računi će nam ‘krešiti‘ 350 posto! Godišnje je to povećanje od 100.000 kuna... Sitnica. Samo božićnice i uskrsnice za naše radnike‘

Piše Zoran Šagolj/SD
21. siječnja 2022. - 08:33
Poduzetnici smatraju da netko želi iskoristiti priliku da naplati nešto što nije realno  Tom Dubravec/ Ilustracija/ Cropix

Nova je godina za vlasnike "Turbomehanike", poznate kutinsko-zagrebačke tvrtke koja se bavi poslovima inženjeringa i proizvodnje strojeva za nadzor i upravljanje u naftnoj industriji i energetici, počela "čestitkom" u obliku obavijesti dobavljača (GEN-I) o poskupljenju cijene električne energije počevši s 1. ožujka, piše Slobodna Dalmacija.

U njihovu slučaju to znači da će s tim datumom struju, umjesto dosadašnjih oko 60 eura po potrošenom megavatsatu (MWh), plaćati gotovo 240 eura. Zoran Majstrović, jedan od članova Uprave, odmah je uzeo kalkulator u ruke i došao do nevjerojatne računice:

– To u našem slučaju nije poskupljenje od 100 ili 200 posto, nego 350 posto ili čak više! Ako smo račun do sada mjesečno plaćali 5000 kuna, od 1. ožujka to će biti gotovo 20 tisuća. Ova "čestitka" koštat će nas samo nekih 100.000 kuna godišnje. Sitnica. Samo božićnice i uskrsnice za naših 35 radnika.

Krivac u Bruxellesu

Ipak, sreća im je što njihova tvrtka sa svojih nešto manje od 100 potrošenih MWh godišnje ne ovisi o velikoj količini isporučene i potrošene struje, nisu veliki potrošač, poput nekih znatno jačih i industrijskih pogona, pa će im i udar biti nešto blaži nego njima, iako im se cijena potrošenog plina udvostručila.

Majstrović za situaciju u kojoj će se naći gospodarstvo, i posljedično potrošači svih vrsta, krivca vidi u Bruxellesu i politici koja se od tamo vodi ne od jučer, nego godinama.

– To vam je ta "pametna" politika Europske unije, koju mi u Hrvatskoj samo kopiramo jer nemamo vlastite. EU politika išla je na nož prema Rusiji i općenito prema plinu kao energentu. Normalno da je zbog toga plin poskupio eksponencijalno, jer je Unija prethodno stalno poručivala Moskvi da ih više ne trebamo. Rusija i Putin sada su samo iskoristili priliku i pokazali zube Europi.

Stvar je u tome da se pogrešno igralo na obnovljive izvore energije i u njih se ulagalo tisuće milijardi eura, pogotovo u vjetroelektrane, koje su takve kakve jesu. Što sada imamo od njih? Nažalost, ništa. Tranziciju nismo ni započeli, a o plinu smo ovisniji nego ikada – reći će bez ustručavanja.

Odbija i teze da je zveckanje oružjem na istočnim granicama NATO saveza glavni razlog za divljanje cijena svih energenata na tržištu:

– Špekulacije ratom nisu primarni uzrok, jer ovakva politika EU-a traje već godinama, čak desetljećima. Osim toga, neki se vade i na pandemiju koronavirusa, ali to, po mojem mišljenju, nema veze, jer realno se ništa spektakularno u proizvodnji i opskrbi plinom nije dogodilo. Niti jedan opskrbni pravac zasad nije presječen, dapače, napravljeni su i novi, kao što je ovaj kroz Srbiju. Ispast će ne samo da smo dali milijarde za Feed-In tarife, nego ćemo sad potrošiti još i silne milijarde na skupu električnu energiju. Ukupni iznos štete je nesaglediv, jer se konkretne posljedice tek počinju osjećati.

image
Zoran Majstrović: Igra s cijenom unutar Hrvatske je čisto mešetarenje
Privatni album
Privatni album

Vladina pomoć

Iako su se na istim stručnim forumima, na kojima je i naš sugovornik prilično aktivan, pojavile teze kako bi gospodarstvo i građani trebali od države tražiti odštetu zbog takve pogrešne strategije, Majstrović kaže da to jednostavno nije realno. Ipak, vidi načina na koji bi Vlada mogla pomoći:

– To je moguće regulacijom cijene kroz HEP, koji ima vlastite proizvodne kapacitete, ali naš je problem kao države taj što smo jako ovisni o uvozu, pa dobar dio te struje skupo plaćamo. Mi u RH imamo vrlo jeftine izvore električne energije, gdje mislim na kompletno amortizirane hidroelektrane, kao i odavno otplaćene termoelektrane, pa se relativno jeftino može proizvoditi.

Igra s cijenom unutar Hrvatske je, po mojem mišljenju, čisto mešetarenje, jer netko želi iskoristiti priliku da naplati nešto što nije realno. O struji smo ovisniji nego ikad, a i ona se forsira kao najčišći energent, što objektivno i jest.

Po njegovu mišljenju, gornji plafon da bi svi tržišni igrači ostali državi značio bi cijenu megavatsata između 100 i 120 eura. Sve poviše toga, i ako trenutačno stanje potraje na duže staze, značit će neizbježnu inflaciju zbog prilagođavanja i golog opstanka mnogih grana.

– Ne mogu nikako zamisliti što bi značilo plaćati 400 eura za MWh. Mislim da se, iako neki već špekuliraju, taj scenarij neće dogoditi, jer postoje najave da će cijene plina ubrzo pasti. Razlog je što EU konačno mijenja svoje politike i direktive, te će plin opet postati zeleni i prihvatljivi izvor.

Kombielektrane na plin

Druga stvar koja će se dogoditi jest to da će proizvođači, pogotovo oni veći, ne želeći dnevno ovisiti o turbulentnom tržištu, ponovno, kao nekada, početi ulagati u vlastite energetske pogone, graditi vlastite kombielektrane na plin i ostalo – predviđa Majstrović.

On i ekipa iz "Turbomehanike" već imaju sve spremno za vlastite solare. Uspjeli su dobiti potrebne elektroenergetske suglasnosti, a usput su iskoristili EU fondove za proširenje djelatnosti i proizvodne hale. Ako struja ostane na njihovih današnjih 200 eura po MWh, izračunali su da će im se investicija isplatiti točno za tri godine.

06. svibanj 2024 13:08