StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPa ti iznajmljuj

Podstanar iz pakla: ne želi iseliti iz stana od sto kvadrata u centru grada, promijenio je vrata, stavio kameru...

Piše dv
6. veljače 2024. - 20:09

Porodica Dukljanac već nekoliko godina vodi bitku s podstanarom, a u kolovozu 2023. kap je prelila čašu kada su s njim raskinuli ugovor o zakupu. No, on i dalje ne želi napustiti prostor!

Sve je počelo, kako Snežana kaže za portal Nova.rs, 2014. godine kada su odlučili odseliti iz Beograda i otići kod majke njenog supruga u Francusku.

‘Ja sam 2013. godine proglašena tehnološkim viškom, protuzakonito, iako sam bila u šestom mjesecu trudnoće. Zbog stresa i svega, rodila sam prije termina, a kada su nam poslije sedam dana liječnici rekli da beba ima šum na srcu, odlučili smo odvesti je u Francusku na preglede jer je moj suprug francuski državljanin. Tu se javlja problem – što uraditi sa stanom od sto kvadrata, u centru grada, a nikada se nismo bavili iznajmljivanjem?‘, počinje priču Snežana.

Nakon nekoliko poznanika koji su čuvali stan, ponovno je ostao prazan. Svekrva Maja je u tom periodu oboljela, no upoznala je ljude koji su joj kazali da bi vlasnik apoteke, a koja je u njihovoj zgradi, želio unajmiti stan.

‘Kazala nam je da on pristaje na investicijski ugovor. Vlasnik apoteke je rekao da će staviti novu stolariju, a moja svekrva je predložila da mu damo stan za 300 eura čisto da nam čuva stan kada je već čovjek na mjestu, poznaju ga njene prijateljice, i mi ulazimo u tu priču naivno‘.

Snežanin suprug je samo jednom ušao u stan, na brzinu. Spisak svih troškova podstanar im, kako navodi, nikada nije dostavio.

‘Stalno je imao neke izgovore kako žuri, kako sada ne može i tako dalje, iako smo se mi interesirali da bi ušli u stan i vidjeli što se sve radilo i koliko je to koštalo. Sve ovo držimo u tajnosti od moje svekrve jer je žena bolesna. Ona je 2018. godine rekla da želi prepisati stan na mog supruga. Željela je još jednom vidjeti taj stan u kom je odrasla i koji je naslijedila od oca, tako da je otišla u Beograd i kazala podstanaru da je stan od sada Markov. On je nju toliko izvrijeđao, žena nije mogla doći sebi. Rekla sam joj: pusti ga, neće nam oteti stan‘, objašnjava naša sugovornica.

Snežana kaže da najbolje pokazuje koliko je podstanar loš čovjek to što nije dozvolio njenoj svekrvi, koja je onkološki bolesnik, da još jednom uđe u stan.

„Zamislite samo koliko je bezobrazan i drzak. Sramota. U tom momentu, već počinjem da se osjećam nervozno i uplašeno. Dopisujemo se s njim preko maila. Pitam ga gdje su naše stvari, a on kaže da su u prostoru u kojem oni drže lijekove. Moj suprug u prisustvu dva svjedoka i policije pita zašto je kamera iznad stana broj devet uperena u naš stan broj 11? Tko je dao dozvolu da se snima naš stan i ulaz u njega, na šta upravnik kaže da je zakupac to regulirao u MUP-u i da svi snimci idu tamo. Zbog čega policiju zanima naš stan? Mi nismo kriminalci‘, kaže očajna Snežana.

Podstanar je, navodi Snežana, bio ljubazan samo kada mu je trebalo nešto. ‘Kad smo u Francuskoj, on je fin, šalje mailove i čestita praznike, a kada treba da dođemo u Beograd, on je uvijek odsutan. Nigdje ga nema‘.

Snežana navodi i da joj je podstanar prijetio. Nije do sada čula za podstanarsku mafiju, ali kako kaže, sve više vjeruje da je, nažalost, u njihovim rukama.

‘U policiji sam čula za izraz ‘podstanarska mafija’, da li to postoji ili ne, ne znam, desetljeće ne živim u Srbiji, ali mi prolazimo kroz pakao, pakao! Prijetio mi je ispred stana, rekao mi je: Ako uđeš u stan, nećeš izaći iz njega. Dolazila je i policija, ali ništa nisu mogli upisati u zapisnik jer nisu čuli. Nas ovaj čovjek ‘voza‘ našim stanom, vjerujte. A mi nismo upućeni, nikada nismo iznajmljivali stan, nismo imali neko iskustvo s takvim stvarima i on je video da smo naivni‘, kaže ona za portal Nova.rs.

28. travanj 2024 13:13