StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetNAŠI KRENULI U POMOĆ

Pod vodstvom Dubrovčanina Marija Begića organiziran odlazak pripadnika Gorske službe spašavanja u Tursku

Piše Anđelka Kelava
8. veljače 2023. - 09:55

Pod vodstvom Marija Begića iz dubrovačke Hrvatske gorske službe spašavanja organiziran je odlazak pripadnika HGSS-a u Tursku koju je pogodila serija katastrofalnih potresa. Begić, ujedno i pročelnik Komisije za civilnu zaštitu i katastrofe HGSS-a, potvrdio nam je u telefonskom razgovoru kako je na područje pogođeno potresom otputovao K9 tim, a u pripravnosti je tim medicinskih tehničara, šest potražnih timova K-9 sa psima i njihovim vodičima, te devet dronova i njihovih pilota, odnosno ukupno 15 pripadnika HGSS-a s potrebnom logistikom, ali u slučaju potrebe moguće je aktivirati još članova.

- Radi se o tzv. modulu srednje kategorije za urbano traganje i spašavanje iz ruševina (MUSAR) Civilne zaštite koju čine Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite, 40 pripadnika s opremom i 10 pasa za spašavanje, te stručnjaka za potresno inženerstvo. U prvom timu koji je krenuo za Tursku nema Dubrovčana, ali su oni, kao i ostali pripadnici HGSS-a iz Hrvatske, spremni, te će, ukoliko se pokaže potreba, odnosno ukoliko Turska zatraži pomoć, krenuti odmah na teren – kazao je Begić i dodao kako su ekipe posložene od pripadnika svih hrvatskih stanica HGSS-a, od Dalmacije preko Zagreba do Slavonije.

Treba napomenuti kako naši gorski spašavatelji spadaju među najsposobnije u Europi, a otprije dvije godine imaju i veliko iskustvo u spašavanju iz potresa i pregledavanju urušenih objekata. Mnogi se još sjećaju podviga psa Draca iz ogulinske stanice koji je spasio život djelatnici gradske uprave u Petrinji nakon što je nesretna žena ostala satima zatrpana ruševinama.

Podsjetimo, dubrovački HGSS-ovci Marijo Begić i Igor Krile sudjelovali su u akciji potrage za Cessnom koja je na putu iz Splita prema sjeveru Njemačke nestala prošle godine na području Brezovca, pri čemu je život izgubilo četvero putnika.

26. travanj 2024 04:23