StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetMOST STON I PRISTUPNE CESTE

Počeo ukrcaj prvih segmenata Mosta Ston teških 675 tona. Baržu u četvrtak očekuju na gradilištu, montaža počinje odmah

Piše dv
25. siječnja 2022. - 11:18

U Brodosplitu je u tijeku ukrcaj i pripreme za transport prva dva segmenta čelične konstrukcije mosta Ston na trasi pristupne ceste za Pelješki most.

Kako nas je izvijestio voditelj odnosa s javnošću splitskog škvera Josip Jurišić, jedan segment (A) je dužine 93,8 metara i težine 323,30 tona, a drugi (B) je dužine 60 metara i težine 352,70 tona.

image
U splitskom škveru upravo traje ukrcaj i pripreme za transport prva dva segmenta mosta Ston
Brodosplit

Iz splitskog škvera baržom 'Golia' i remorkerom 'Storione' bit će dopremljeni do pristaništa na gradilištu mosta. Podsjetimo kako je, shodno planiranoj dinamici, na gradilište prošli tjedan najprije transportirana teška skela za potpornje gradnje mosta i dizalica "Manitowoc" kojom će se segmenti montirati u konstrukciju mosta, a u srijedu je predviđen polazak prva dva segmenta čelične konstrukcije mosta. Zbog vremenskih uvjeta i zahtijevnosti transporta, očekuje se kako će barža s dijelovima na gradilište u Stonskom kanalu stići u četvrtak 27. siječnja. Također, doznali smo da će megadizalica segment dizati izravno s barže, a kako smo doznali, prvo slijedi montaža između izlaza tunela Polakovica i prvog nosećeg stupa.   

image
Prošlotjedni ukrcaj megadizalice na baržu u splitskom škveru
Brodosplit

Cijeli raspon se sastoji od šest segmenata za most ukupne dužine 485 metara koji će iznad stonskog zaljeva spajati dva tunela, ima pet stupova i dva upornjaka i bit će visok 40 metara.

image
Trenutak plovidbe barže s megadizalicom za Most Ston
Ivica Trojanović
05. svibanj 2024 19:09