StoryEditorOCM

Počele ruske operacije u ‘idućoj Ukrajini‘, sprema se i državni udar!?: ‘Ovo je prijetnja i NATO-u‘

Piše Vlado Vurušić/JL
23. veljače 2023. - 14:31

Rusko Ministarstvo obrane optužilo je Ukrajinu "da planira izvršiti invaziju" na prorusku separatističku paradržavnu tvorevinu Pridnjestrovlje, javlja TV postaja Rusija 24. Doduše, za svoje tvrdnje o "ukrajinskoj agresiji" Kremlj nije dao nikakve dokaze, osim što su rekli da ukrajinska vojska i pripadnici Azova pripremaju provokaciju, tzv. false flag operaciju, kojom žele inscenirati lažni napad ruskih "mirotvoraca" na Ukrajinu, piše Jutarnji list. 

Prema njihovim riječima, "ukrajinski bi se saboteri u insceniranom napadu koristili vojnim odorama Ruske armije", a onda bi to bio povod da se "upadne" u Pridnjestrovlje. Podsjetimo da je u Pridnjestrovlju raspoređen ruski vojni kontingent s najmanje tri tisuće vojnika, a nedavno je provedena i mobilizacija pridnjestrovskih vojnih i policijskih snaga. To bi se prema tim izvješćima, koje navodi ruska televizija, trebalo dogoditi "u bliskoj budućnosti".

Prije nekoliko dana Vladimir Putin je "otkazao" svoj ukaz otprije 11 godina kojim se Rusija bila obvezala da će aktivno tražiti rješenje pridnjestrovskog problema na osnovi uvažavanja suvereniteta, teritorijalnog integriteta i neutralnosti Moldavije. Unatoč stalnim zahtjevima pridnjestrovske vlade, Rusija još nije službeno priznala tu paradržavnu fantomsku tvorevinu. Također, ruska državna agencija TASS citira bivšega moldavskog predsjednika Igora Dodona, proruskog igrača, koji je rekao da bi "ukrajinski napad na Pridnjestrovlje predstavljao agresiju na cijelu Moldaviju", a zaziva i nove izbore u toj zemlji.

Širenje ratne psihoze

Situacija u Moldaviji posljednjih je dana vrlo napeta. Priče o ruskim planovima za pripajanje Pridnjestrovlja porasle su nakon ruske invazije na Ukrajinu te "rusifikacije" Moldavije. I ruski generali govorili su javno da se Pridnjestrovlje mora pripojiti Rusiji. Sada kad Rusija pokušava pokrenuti ofenzivu na jugoistoku Ukrajine, nakon godinu dana rata, Moldavija im postaje važna karika u pokušajima širenja ratne psihoze, destabilizacije i skretanja pozornosti. Podsjetimo da Moldavija graniči s Rumunjskom, jednom od najvažnijih članica NATO-a i EU, te bi "pokoravanjem" Moldavije ona postala poligon za destabilizaciju istočnog krila NATO-a.

U Moldaviji je prozapadna vlada u ostavci, a predsjednica Maia Sandu optužila je Moskvu, na osnovi obavještajnih podataka koje je dobila od ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog i izvješća moldavske službe sigurnosti, da Rusija priprema niz provokacija kojima želi destabilizirati Moldaviju te da priprema i državni udar. Posljednje optužbe iz Moskve pokazuju da je operacija destabilizacije otpočela.

U glavnom gradu Kišinjevu već su počeli prosvjedi u organizaciji proruskih stranaka, poput stranke Şor odbjeglog moldavskog političara Ilana Şora (stranka nosi njegovo ime), optuženog da je iz proračuna pronevjerio milijardu dolara. Ruski prorežimski mediji tradicionalno u takvim trenucima počnu pisati o "progonima Rusa" i "ruskojezičnog" stanovništva u zemlji koja im je na piku, pa tako pišu o "antiruskoj histeriji" i progonu u Moldaviji te da se želi "učlaniti" u NATO, iako proeuropska predsjednica Sandu stalno govori da to nije cilj Moldavije.

‘Duboko zabrinuti‘ Amerikanci

Konačno, podsjetimo opet, nedavno je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov na ruskoj televiziji izjavio da je "Moldavija sljedeća Ukrajina". Zbog svega toga je moldavski ministar vanjskih poslova Nicu Popescu objavio da je Moldavija denonsirala odnosno otkazala nekoliko ugovora potpisanih u sklopu Zajednice neovisnih država (asocijacija koja okuplja nekoliko država bivšeg SSSR-a i smatra se svojevrsnim ruskim Commonwealthom), pogotovo one koji se tiču zajedničke obrambeno-sigurnosne politike. Popescu je rekao kako Rusija "evidentno poduzima neprijateljske korake prema Moldaviji" te da joj je "cilj destabilizirati zemlju".

Podsjetimo da je Moldavija nedavno dobila kandidacijski status za članstvo u EU te se nada da bi ove godine mogla početi pregovarački proces ili barem dobiti datum otvaranja pregovora. Američki državni tajnik Antony Blinken na nedavnoj je sigurnosnoj konferenciji u Münchenu rekao da je Washington "duboko zabrinut" zbog pokušaja Moskve da destabilizira vladu u Kišinjevu. Predsjednica Maia Sandu pozvala je građane Moldavije na oprez, ali i da sačuvaju mir i ne nasjedaju na provokacije.

19. travanj 2024 11:08