StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetBITNA MU JE OBJAVA, A NE SADRŽAJ

Plenković: ‘Zlonamjerno objavljivanje poruka je sramota koja mi izaziva gađenje‘

Piše Hina
7. veljače 2024. - 14:13

Predsjednik Vlade Andrej Plenković rekao je u srijedu da je zlonamjerno objavljivanje poruka između danas izabranog glavnog državnog odvjetnika Ivana Turudića i bivše državne tajnice Josipe Pleslić (bivše Rimac), štetno za hrvatsko društvo i sramota koja mu izaziva gađenje, piše Hina.

U izjavi za medije nakon obilaska zgrade druge scene HNK-a i zgrade Hrvatskog restauratorskog zavoda, Plenković se osvrnuo na poruke objavljene između između Turudića i Josipe Pleslić (tada Rimac), istaknuvši da je to učinjeno zlonamjerno, kako bi se diskreditiralo Turudića kao kandidata za glavnog državnog odvjetnika, a Vladi nanijela politička šteta.

“Ovdje je bit timinga puštanja zlonamjernog tih informacija medijima, ne bi li se učinila politička šteta. (...) Dakle, mi ne da nismo naivni, ne da nismo od jučer, nego ozbiljno govorimo da je to toliko štetno za hrvatsko društvo, za hrvatsku političku kulturu, za transparentnost, za dijalog, za narušavanje privatnosti ljudi, da je to sramota. Realno, to je sramota koja meni izaziva gađenje”, rekao je Plenković. 

Nitko iz DORH-a nije me proaktivno upozorio na postojanje poruka, to je problematično

Istaknuo je da su, unatoč činjenici što je Turudić poznat kao kandidat od konca prosinca, poruke objavljene nekoliko dana prije glasovanja u Hrvatskom saboru. S druge strane, te iste poruke u posjedu su Državnog odvjetništva već četiri godine, pa smatra problematičnim što ga nitko iz DORH-a proaktivno nije upozorio na njihovo postojanje kada se doznalo da je Turudić jedan od kandidata za glavnog državnog odvjetnika, piše Hina.

“Što se događa tri dana pred glasovanje, koje je sad i na dnevnom redu Hrvatskog sabora? Nepoznat netko, ničim izazvan, hrabro i anonimno, najedanput dostavlja jednoj medijskoj kući isprintane poruke iz mobitela jedne gospođe vezane za neki predmet koji nema veze sa Turudićem”, rekao je Plenković.

Istaknuo je da ga zanima kako to da ga ta osoba, za koju pretpostavlja da dolazi iz DORH-a, nije proaktivno upozorila na poruke.

“Zašto nije rekao oprostite, predsjedniče Vlade, mi smo pročitali u tisku da se javio gospodin taj i taj. Mi imamo tu nešto u vezi njega, što mi znamo, vi ne znate, što možda ne bi bilo loše da vi znate”, rekao je Plenković poručivši da mu je to problematično, jer su ljudi u DORH-u isto dio države, pa bi, ako u nečemu vide problem, to trebali signalizirati Vladi iz opće odgovornosti. 

No, poručio je da to nije napravljeno, već je pušteno u medije iz “isključivo politizirajućih razloga” ne da bi se spriječio izbor kandidata, nego da bi ga se diskreditiralo, a Vladi nanijela politička šteta. 

“E to je zla namjera”, istaknuo je Plenković. 

Tu je riječ o zaradi na dilanju informacija, to je korupcija 

Plenković se obrušio i na medije, istaknuvši da novina koja objavljuje poruke "zarađuje na klikovima i tiraži", a pritom je istaknuo da je sprječavanje takvih događaja cijela poanta promjena Kaznenog zakona. Spregu između medija i izvora koji medijima dostavljaju informacije iz istrage nazvao je korupcijom. 

“To je korupcija. Korupcija nekoga iz sustava koji ima nešto i nezakonito da nekom mediju da taj medij na tome zarađuje pare. Da budem potpuno otvoren u čemu se radi. Nikakvog doprinosa općem znanju ili javnom interesu, nego zarađivanju novaca na dilanju informacija koje nisu u tom trenutku dostupne javnom”, rekao je Plenković.

Istaknuo je i da si DORH na taj način olakšava posao, no poručio da to nije tužiteljstvo, nego parangal.

“Znači, pustiš nešto rano van, mediji nekoga razvale, ne znamo je li na kraju kriv ili nije kriv, prođe deset godina, životi su uništeni, sud ih možda na kraju oslobodi”, rekao je Plenković. 

Poručio je da "kaos na koji smo se mi navikli da je normalan, nije normalan". 

“Postoje i ljudska prava i presumpcija nevinosti. I potreba javnosti da nešto zna. A znate kako se to radi? Dođe se ovako kao ja svaki dan pred mikrofone i tumačim što radim u mjeri u kojoj zakonski mogu to reći. I onda nema nikakvog problema”, istaknuo je. 

Poručio je da je sada još uvjereniji da na čelu DORH-a treba doći netko tko nije iz sustava. 

“Dapače, sad sam još uvjereniji da je jako dobro, uz svo poštovanje prema gospođi Hrvoj-Šipek, (...) da je nužno da na čelo DORH-a dođe netko tko nije iz sustava DORH-a. Sad, mogu to reći danas, da je to nakon ovog iskustva politički nužno. To je zdravo i dobro za hrvatsko društvo i za hrvatsko pravosuđe”, istaknuo je Plenković.

12. travanj 2024 15:43