StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetSJEDNICA VLADE|

PLENKOVIĆ ‘Ulazak u crveno na ECDC karti je očekivan... Pronašli smo četiri rješenja za prešutne minuse‘

Piše DV/JL
9. rujna 2021. - 14:35
Zagreb, 300821. Tg zrtava fasizma. HDZ. Izjava za medije Andreja Plenkovica, Predsjednika Vlade Republike Hrvatske nakon sjednice Predsjednistva i Nacionalnog vijeca Hrvatske demokratske zajednice.Goran Mehkek/Cropix

- Prema karti ECDC-a Hrvatska je danas nakon cijeloga ljetnog perioda u narančastom i zelenom sada u crvenom, i to je očekivano s obzirom na porast broja zaraženih, kazao je Plenković na početku Vladine sjednice, donosi Jutarnji.

- U financijskom smislu omogućili smo da se sezona odvija bez ikakvih alarma koji bi odvraćali ljude da dolaze u Hrvatsku. Današnje statistike za srpanj govore koliko je uspješna godina iza nas, rekao je Plenković.

- Kad je riječ o covidu, suočeni smo s delta sojem i došli smo na otprilike 52 posto odrasle cijepljene populacije. Vlada je učinila sve, cjepiva ima dovoljno na raspolaganju. Treba se prisjetiti mjera, prozračivanja, fizičke distance, maski, higijene, apeliramo na sve da se ne opustimo kompletno. Logika je jasna, mjere ograničenja su bile primjerene, neke su na snazi, no u usporedbi s mnogim drugima omogućujemo jako kvalitetan život. Važno je da brojevi hospitaliziranih, onih s težim oblicima bolesti i preminulih držimo sve niže. Od 10 preminulih danas dvoje je bilo cijepljeno, a oni su bili s komorbiditetima. Apeliram na starije od 60 da se cijepe, poručio je premijer.

Plenković je komentirao i problem prešutnih prekoračenja.

- Imali smo sastanak s predsjednicima uprava banaka. Gotovo 95 posto svih prekoračenja je u režimu prešutnih. Mi smo utvrdili četiri temeljna načela, aspekt socijalne osjetljivosti, gledat ćemo da ne bude nagle odluke koja bi im onemogućila korištenje te usluge. Svaki potrošač mora znati da prelazi s prešutnog na dopušteni, treće je da troškovi prelaska budu mali, i četvrto da razine efektivne kamatne stope budu limitirane. Prepoznali smo ovaj problem sa svih mogućih aspekata i rješenje ćemo naći - zaključio je premijer.

28. svibanj 2024 11:30